Ulkomaat

Mainos

Kur­di­tais­te­li­jat asemissa Irakin hyökkäyksen varalta - TT: Ei merkkejä hyökkäyksestä

Ulkomaat 13.10.2017 11:10 | Päivitetty 13.10.2017 14:17
STT

Irakissa tuhansia kurditaistelijoita on lähetetty asemiin Kirkukin öljykaupungin ympäristöön. Kurdien edustaja sanoo vahvasti aseistettujen joukkojen varautuvan Irakin hallituksen joukkojen mahdolliseen hyökkäykseen.

Irakin joukkojen hyökkäämisestä ei toistaiseksi ole havaintoja, kertoo kurdilähde ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle. Kurdistania Ruotsissa edustavan Shoresh Kadirin tietojen mukaan Irakin armeija on parin kilometrin päässä kurdien asemista Kirkukissa.

Nimettömänä pysyttelevä irakilaiskenraali kertoi aiemmin AFP-uutistoimistolle Irakin asevoimien aloittaneen operaation Kirkukin maakunnan valtaamiseksi kurdeilta.

Kurdijoukoille on annettu käsky puolustautua mihin hintaan hyvänsä, kertoi kurdijohtaja Masud Barzanin edustaja.

USA:n koalition liittolaisia

Irakin armeija ja kurdien peshmerga-taistelijat ovat olleet Yhdysvaltain johtaman Isisin-vastaisen koalition tärkeimpiä liittolaisia. Liittolaisten keskinäisen aseellisen välienselvittelyn uhka on haaste länsimaiden hallituksille.

Jännitteet alueella kiristyivät entisestään, kun Irakin kurdit äänestivät hiljattain neuvoa-antavassa äänestyksessä kurdialueen itsenäisyydestä. Lähes 93 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta. Irakin hallinto pitää äänestystä laittomana.

Irakin perustuslain mukaan kurdeilla on maan pohjoisosassa itsehallintoalue, johon kuuluu kolme maakuntaa. Lisäksi kurdit ovat käytännössä hallineet myös muun muassa Kirkukin öljyaluetta. Kirkuk on yksi niistä alueista, jotka kurdien peshmerga-taistelijat ottivat haltuunsa vuonna 2014.

Kirkukin alueella asuu kurdien ohella sunniarabeja, turkmeeneja, kristittyjä, assyrialaisia ja armenialaisia.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Homma on mennyt tuohon, koska viereisten talojen asukkaat/ heidän vieraansa ovat vallanneet Prisman parkkipaikan yötä-pä... Lue lisää...
Aivan oikea päätös

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

19.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image