Ulkomaat

Ko­tiin­kul­je­tuk­sel­la kiitos! Egyptissä omaan osoitteeseen voi tilata paljon muutakin kuin pizzan

Kirjoittaja Päivi Arvonen on asunut vuosia Kairossa.
Ulkomaat 4.12.2017 10:25
Päivi Arvonen

Kairossa voisi elää viikkoja poistumatta kodistaan. Kotiin saa tilattua niin ammattisilittäjän kuin selänpesijän.

Egyptin suurissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupungissa Kairossa voisi halutessaan elää viikkoja poistumatta kodistaan. Lähes kaiken mahdollisen voi tilata kotiin.

Ruokakaupan kassien kantamisen voi halutessaan unohtaa. Ostokset voi tilata puhelimitse lähikaupasta tai mennä kauppaan ostoksille ja tilata ostoksille kotiinkuljetuksen.

Kairon kaduilla näkeekin painavia kauppakasseja kantamassa lähinnä palvelusväkeä ja ulkomaalaisia.

Nälän yllättäessä kotiovelle voi tilata paljon muutakin kuin pizzaa.

Useimmat ravintolat toimittavat annoksia kotiin, ja lisäksi otlob.com -verkkosivuston kautta ruokaa voi tilata kotiin yli sadan ravintolan ruokalistoilta. Sivustolla on myös online chat -palvelu, joka auttaa ja vastaa kysymyksiin myös englanniksi.

Kotiin voi tilata myös eksoottisia luksusherkkuja, kuten vaikkapa norjalaisia pakastettuja lohifileitä tai ranskalaisia pakastettuja pensasmustikoita, joita löytää ainakin Gourmet Egypt -ruokaketjun tarjonnasta.

Herkut voi tilata puhelimitse tai suoraan yrityksen verkkosivuilta.

Kotiinkuljetuksesta peritään yleensä pieni maksu, joka nykyisellä punnan kurssilla on alle euron. Kuljetusmaksun lisäksi on tapana maksaa juomarahaa, joka sinänsä on vapaaehtoinen.

Jos saman yrityksen palvelua käyttää useammin, juomarahan maksaminen sujuvoittaa kuljetuksia jatkossa.

Juomarahan suuruus riippuu maksajasta. Varakkaimmat egyptiläiset ovat usein kitsaimpia maksajia.

Tilauksia perille kuljettavat ovat lähes poikkeuksetta miehiä ja heidän palkkansa on hyvin pieni, joten juomaraha on tärkeä toimeentulon lisä.

Euron, noin 20 Egyptin punnan, suuruinen juomaraha saa usein vastaanottajan kasvoille syttymään niin lämpimän hymyn, että rahan maksaa jo siitä ilosta.

Useimmiten ostokset pitää kotiinkuljetuspalveluna maksaa käteisellä, mutta isommat liikkeet hyväksyvät myös luottokorttimaksun.

Kotiinkuljetuspalveluja käyttävät Egyptissä lähes kaikki ihmiset tulotasosta, yhteiskuntaluokasta ja asuinalueesta riippumatta.

Ruoka on vain yksi asia, jonka saa kotiin tekemällä tilauksen: miten olisi apteekkituotteita, kissanhiekkaa tai vaikkapa alkoholia, joka toimitetaan jääkylmänä tilaajan niin toivoessa?

Nouto- ja palautuspalvelu kotiovelle toimii hyvin myös pesuloilla.

Egyptiläisille huolellisesti silitetyt vaatteet ovat tärkeitä ja moni kotitalous käyttää ammattisilittäjän palveluita, vaikka pyykit pestäisiinkin itse. Ammattisilittäjä voi tulla kotiin tekemään silitystyön esimerkiksi kerran viikossa.

Kotiin voi saada myös kampaajan tai käsi- ja jalkahoidon tekijän, joka samalla siistii pois ei-toivotut ihokarvat naisilta. Yläluokan egyptiläisrouvilla voi olla myös oma selänpesijä ja kylvettäjä, joka saapuu sovittaessa auttamaan peseytymisessä.

Kotiovella hoituu myös sähkö- ja kaasulaskun maksaminen; maksujen kerääjät kiertävät ovelta ovelle kerran kuukaudessa.

Puhelinlaskut sen sijaan pitää maksaa joko luottokortilla verkkosivujen kautta tai käteisellä puhelinlaitoksen konttorissa.

Konttorissa ei kuitenkaan tarvitse itse jonottaa, vaan sinne voi lähettää talonmiehen hoitamaan asian.

Kirjoittaja on Egyptissä pitkään asunut Lännen Median avustaja. Maailmalla-sarjassa eri puolilla maailmaa työskentelevät toimittajat kertovat kiinnostavista kokemuksistaan.

MAINOS

Kommentoi

Siis ihmiset raahaa varakkaiden ostoksia nälkäpalkalla. Onpa upeaa.
Myös Suomessa voi tilata lähes mitä tahansa kotiin, mutta täällä maksetaan tavaran toimittajalle ihmisarvoista palkkaa. Ruokaostokset on saanut kotiin kuljetettuina jo ainakin 50-luvulta, vanhemmasta en ikäni puolesta osaa sanoa.
Oma kosmetologini ja hierojan käyvät kotonani antamassa hoitoja, eivätkä peri eri hintaa kuin salongeissaan. Kampaajanikin tekisi saman, mutta kampaamossa on paremmat pesupaikat, joten käyn siellä. Turha tehdä uutista asiasta jossa ei ole mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskipalkka siellä on alle 100 euroa kuussa. Vaikuttaa köyhän kyykyttämiseltä. Vihervassarit paheksumme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brasiliassa sama juttu. Kaikkea toimitetaan. Ei ole käytäntönä antaa juomarahaa ja harvoin otetaan erillistä maksua toimituksesta. Isot ruokakaupat tuppaavat veloittamaan aika suolaisen summan, mutta pienemmät eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa mahtava paikka se Kairo kun voi sulkeutua neljän seinän sisään eikä tarvitse poistua mihinkään. Tällasita tänne Suomeenkin, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman harhaanjohtava otsikointi. Kyllä Suomessakin voi elää poistumatta kotiaan, äitini ei ole käynyt parvekkeen ovea kauempana puoleentoista vuoteen. Kaiken on saanut kotiin, vaikka asuu pienessä kylässä Kainuussa. Ja onnistuu muiltakin kuin vanhuksilta, joutuu vain maksamaan enemmän kuin Kairossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin se toimii lähes kaikkialla. Meksikossa tilailen auton varaosat aina kotiinkuljetuksella sitä mukaa kuin tarvetta ilmenee. Kotiinkuljetus on aina ja kaikessa ilmainen, mutta juomarahaa annetaan n. euron verran tietysti ja lähetit tienaavat niillä oikein hyvin. Tosin oman auton korjaileminen ei ole taloudellisesti mitenkään järkevää. Samoin lääkkeet tilaillaan melkein aina kotiinkuljetuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
24
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
24
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
23
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
19
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
18
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneen ja tuntuneen pamauksen aiheutti todennäköisesti Hornet - "Lentokierros ollut käynnissä"
16
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Pienistä se Venäjä hermostuu ja troillitehdas prospektilla vouhkaa. Venäjä on maana sortumassa infransa vuoksi ja valuut... Lue lisää...
itse tehty

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image