Ulkomaat

Kolumni: Matkailijat rakastavat mutkatonta ja helppoa Barcelonaa - terroristi iski turismin sydämeen

Poliisit rajasivat terrori-iskun alueen ja tarkastivat ihmisten henkilöllisyyksiä heti tragedian jälkeen illalla. Las Ramblas -kävelykatu kuhisee aina ihmisiä monista maista. KUVA: Andreu Dalmau
Ulkomaat 18.8.2017 14:20
Maija Salmi

Barcelonan terrori-iskut tapahtuivat kolme vuotta sen jälkeen, kun Islamilainen valtio -terroristijärjestö eli Isis kehotti internetissä julkaisemassaan videossa tappamaan ihmisiä ajamalla autolla väkijoukkoon.

Samalla tekniikalla toteutettiin Nizzan, Tukholman, Lontoon ja Berliinin iskut. Nyt low cost -terrorismi onnistui vihdoin iskemään myös Espanjan suosituimpaan matkakohteeseen Barcelonaan.

Pakettiautoisku ei olisi voinut tapahtua pahemmassa paikassa: kaupungin sydämessä sijaitseva kävelykatu La Rambla on erityisesti turistien suosiossa. Matkailijat rakastavat syystäkin Barcelonaa sen rentouden ja helppouden, kauneuden ja luovuuden takia. Barcelona on myös varsin turvallinen kaupunki.

On selvää, että elokuussa vilkkaimpaan loma-aikaan tehdyllä iskulla haluttiin surmata mahdollisimman monia ihmisiä.

Nyt Espanjassa keskustellaan siitä, olisiko iskuihin voitu varautua. Miksi La Ramblalle ei ollut laitettu betoniporsaita tai muita kulkuesteitä, joita käytetään jo muissa Euroopan suurkaupungeissa?

Muulla tavoin iskua tuskin olisi voitu estää. Kuka tahansa voi vuokrata pakettiautoon ja ajaa sillä kaupungin keskustaan.

Vaikka Isis otti iskun nimiinsä, tekijöillä ei välttämättä ole kiinteää yhteyttä terrorijärjestöön, vaan järjestö on voinut toimia ainoastaan inspiraationa.

Suurin osa Eurooppaan iskeneistä terroristeista on ollut paitsi iskun kohteeksi joutuneen maan kansalaisia, myös niin sanottuja yksinäisiä susia, joilla ei ole ollut vahvoja siteitä Isisiin.

Juuri se tekee tämäntapaisista iskuista vaikeita estää.

Barcelonan iskijöiden kohdalla kyse on todennäköisesti jonkinlaisesta järjestäytymisestä, mutta terroristien taustoja ei vielä tunneta.

Espanja on toistaiseksi säästynyt viimeaikaisilta Eurooppaa koetelleilta verisiltä iskuilta. Viimeksi maassa tehtiin terrori-isku vuonna 2004 Madridissa. Lähijuniin tehdyissä pommi-iskuissa menehtyi 191 ihmistä ja loukkaantui yli 2000.

Sen jälkeen Espanja on ollut Euroopan mallimaa terrorismin torjunnassa. Maan turvallisuuspalvelu on onnistunut estämään lukuisia viime vuosina suunniteltuja iskuja.

Nyt terroristit vetivät pidemmän korren.

Vielä kymmenen vuotta sitten turistit eivät olleet terroristien maalitauluina. Nykyään terroristien taktiikkana on tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä milloin tahansa ja missä tahansa.

Olisi helppo julistaa, että nämä terroristit on tuhottava kerralla ja kokonaan. Vaikeampaa on niin tehdä, sillä nämä terroristit eivät ole yhdessä tietyssä paikassa vaan keskellämme.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Turistit saattavat toki pitää Barcelonasta, mutta valtaosa asukkaista ei pidä turisteista, ei vähääkään, kiroaa heidät. Syykin on sama kuin esim. Berliinissä. Sikailevat häiriköt pilaavat tavallisten kaupunkilaisten elämän ja ennenkaikkea myös vuokrat ovat airbnb:n vuoksi nousseet monien barcelonalaisten ulottumattomiin. Nyt turismi voinee ainakin jonkin aikaa kärsiä - kaikki eivät sitä itke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image