Ulkomaat

Kolumni: 8-vuotias jouk­ko­rais­kat­tiin ja kuristettiin – muuttaako julma tapaus Intian suhtautumista tyttöihin?

Ulkomaat 16.4.2018 13:40
Pia Heikkilä
Pia Heikkilä.

Intian Kashmirista kotoisin oleva 8-vuotias Asifa Bano oli viime tammikuussa niityllä laiduntamassa hevosia, kun tuntematon mies lähestyi häntä. Mies tarttui Asifaa kaulasta ja pakotti syömään unilääkkeitä.

Seuraavien kolmen päivän aikana useampi mies raiskasi Asifaa toistamiseen temppelissä kunnes lapsi kuristettiin lopulta kuoliaaksi. Häntä oli myös lyöty useita kertoja kivellä päähän. Hänet löydettiin metsästä viikko katoamisen jälkeen.

Viime viikolla valmistunut rikostutkinta Asifasta on herättänyt surua ja vihaa useassa osissa Intiaa.

Sitä on verrattu vuonna 2012 tapahtuneeseen "Nirbhayan" tapaukseen, jossa 23-vuotias opiskelijatyttö joukkoraiskattiin liikkuvassa bussissa. Hän kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Nirbhayan kuolemasta seurasi valtava protestien aalto. Tälläkin kertaa ihmiset ovat osoittaneet mieltään pääkaupungissa Delhissä sekä monissa muissa suurkaupungeissa.

Viime päivien aikana Intia on taas aloittanut ankaran itsetutkistelun. Millainen on maa, jossa joukkoraiskataan tyttölapsia?

Intiassa tulee päivittäin vastaan naisia kohtaan tehtyjä julmuuksia.

Naisten alhainen asema Intian yhteiskunnassa, etenkin köyhien ja kastittomien keskuudessa, on vielä tämän päivän Intiassa suuri ongelma.

Tyttölapset koetaan taakaksi koska he eivät tule ansaitsemaan tulevaisuudessa yhtä paljon kuin pojat.

Naiset koetaan usein perheen omaisuudeksi ja heistä tulee kauppatavaraa. Avioliitto on kahden perheen järjestämä diili, jossa naisella ei ole sanottavaa.

Intiassa puhutaan termistä kostoraiskaus. Viime vuosina on tullut julki useita tapauksia, jossa kaksi sukua on ajautunut riitaan, ja joukkoraiskannut perheen naiset kostoksi.

Myös Asifa oli koston väline.

Paikallisten hindujen väitetään raiskanneen muslimitytön kostoksi muslimeille. Kahdeksan hindumiestä on pidätetty.

Raiskaus tapahtui levottomassa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa, jossa hindu- ja muslimiyhteisöt ovat eläneet vuosikymmeniä juuri ja juuri toisiaan sietäen.

Intiassa naisen keho on kunnian symboli. Mitä tahansa hän tekee tai mitä hänelle tehdään, se tulee vaikuttamaan koko perheeseen. Hän ei voi harrastaa seksiä ennen avioliittoa, koska hänen neitsyytensä on sidottu perheen kunniaan.

Hän ei voi käydä töissä kodin ulkopuolella kasvojen menetyksen pelosta. Nuoren naisen ei ole soveliasta olla yksin ulkona poikien kanssa tai vaikkapa pukeutua tiukkoihin vaatteisiin tai käyttäytyä sopimattomasti.

Suurin kunnian menetys, joka perheelle voi tapahtua on raiskaus, sillä onhan kyseessä jonkun toisen omaisuuden tahraaminen.

Intian joukkoraiskaukset eivät lopu ellei naisten esineellistämiselle saada loppua.

MAINOS

Kommentoi

Pia Heikkilän kolumnissa on paljon totuudenmukaisia asioita. Mutta myös virheitä.
Mikä uskontoryhmä tekee harkittuja, alistavia, jopa kuolettavia joukkoraiskauksia. Ovatko he pääsääntöisesti hinduja, ovatko he buddhalaisia, ovatko he muslimeita? Kolumnisti itse tietää vastauksen.
Burma/Myanmar tilanteessa sama asia. Rauhan Nobel-palkinnon voittanutta Aung San Suu Kyi:tä arvostellaan Burman rohingua-muslimeiden joukkopaosta, karkoittamisesta, jopa kansanmurhasta. Sielläkin samat asiat taustalla. Rohinguaiden naisten alistaminen ja raiskaukset.
Myös Burman naapurimaassa, niin aurinkoisessa Thaimaassa. Sama ongelma. Ongelma...etkö tiennyt?
Niin aurinkoisessa, halvan alkoholin, valkeiden rantojen Thaimaassa tapetaan terrorismissa keskimäärin 2-3 ihmistä päivässä. Etkö tiennyt? Kuka, tai mikä ryhmä, tai uskontokunta siellä tappaa ihmisiä?
Thaimaa on ollut sotatilassa v.2004 alkaen kolmessa eteläisimmässä provinssissa. Yala, Pattani ja Narathiwat. Ketä tai mitä vastaan? Malaiji muslimit ovat tappaneet terroriteoissa v.2004 alkaen yli 10 000 ihmistä Thaimaassa. Kyllä luit oikein, yli 10 000 uhria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

50
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
30
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
27
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
27
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
26
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
26
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan
25
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Kai ukko aikuisena ymmärsit, että taisteluvaiheessa kenttäpapin paikka on KS:ssa tai KEK:ssa? Lue lisää...
Tosi taistelut

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image