Ulkomaat

Kolumni: 8-vuotias jouk­ko­rais­kat­tiin ja kuristettiin – muuttaako julma tapaus Intian suhtautumista tyttöihin?

Ulkomaat 16.4.2018 13:40
Pia Heikkilä
Pia Heikkilä.

Intian Kashmirista kotoisin oleva 8-vuotias Asifa Bano oli viime tammikuussa niityllä laiduntamassa hevosia, kun tuntematon mies lähestyi häntä. Mies tarttui Asifaa kaulasta ja pakotti syömään unilääkkeitä.

Seuraavien kolmen päivän aikana useampi mies raiskasi Asifaa toistamiseen temppelissä kunnes lapsi kuristettiin lopulta kuoliaaksi. Häntä oli myös lyöty useita kertoja kivellä päähän. Hänet löydettiin metsästä viikko katoamisen jälkeen.

Viime viikolla valmistunut rikostutkinta Asifasta on herättänyt surua ja vihaa useassa osissa Intiaa.

Sitä on verrattu vuonna 2012 tapahtuneeseen "Nirbhayan" tapaukseen, jossa 23-vuotias opiskelijatyttö joukkoraiskattiin liikkuvassa bussissa. Hän kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Nirbhayan kuolemasta seurasi valtava protestien aalto. Tälläkin kertaa ihmiset ovat osoittaneet mieltään pääkaupungissa Delhissä sekä monissa muissa suurkaupungeissa.

Viime päivien aikana Intia on taas aloittanut ankaran itsetutkistelun. Millainen on maa, jossa joukkoraiskataan tyttölapsia?

Intiassa tulee päivittäin vastaan naisia kohtaan tehtyjä julmuuksia.

Naisten alhainen asema Intian yhteiskunnassa, etenkin köyhien ja kastittomien keskuudessa, on vielä tämän päivän Intiassa suuri ongelma.

Tyttölapset koetaan taakaksi koska he eivät tule ansaitsemaan tulevaisuudessa yhtä paljon kuin pojat.

Naiset koetaan usein perheen omaisuudeksi ja heistä tulee kauppatavaraa. Avioliitto on kahden perheen järjestämä diili, jossa naisella ei ole sanottavaa.

Intiassa puhutaan termistä kostoraiskaus. Viime vuosina on tullut julki useita tapauksia, jossa kaksi sukua on ajautunut riitaan, ja joukkoraiskannut perheen naiset kostoksi.

Myös Asifa oli koston väline.

Paikallisten hindujen väitetään raiskanneen muslimitytön kostoksi muslimeille. Kahdeksan hindumiestä on pidätetty.

Raiskaus tapahtui levottomassa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa, jossa hindu- ja muslimiyhteisöt ovat eläneet vuosikymmeniä juuri ja juuri toisiaan sietäen.

Intiassa naisen keho on kunnian symboli. Mitä tahansa hän tekee tai mitä hänelle tehdään, se tulee vaikuttamaan koko perheeseen. Hän ei voi harrastaa seksiä ennen avioliittoa, koska hänen neitsyytensä on sidottu perheen kunniaan.

Hän ei voi käydä töissä kodin ulkopuolella kasvojen menetyksen pelosta. Nuoren naisen ei ole soveliasta olla yksin ulkona poikien kanssa tai vaikkapa pukeutua tiukkoihin vaatteisiin tai käyttäytyä sopimattomasti.

Suurin kunnian menetys, joka perheelle voi tapahtua on raiskaus, sillä onhan kyseessä jonkun toisen omaisuuden tahraaminen.

Intian joukkoraiskaukset eivät lopu ellei naisten esineellistämiselle saada loppua.

MAINOS

Kommentoi

Pia Heikkilän kolumnissa on paljon totuudenmukaisia asioita. Mutta myös virheitä.
Mikä uskontoryhmä tekee harkittuja, alistavia, jopa kuolettavia joukkoraiskauksia. Ovatko he pääsääntöisesti hinduja, ovatko he buddhalaisia, ovatko he muslimeita? Kolumnisti itse tietää vastauksen.
Burma/Myanmar tilanteessa sama asia. Rauhan Nobel-palkinnon voittanutta Aung San Suu Kyi:tä arvostellaan Burman rohingua-muslimeiden joukkopaosta, karkoittamisesta, jopa kansanmurhasta. Sielläkin samat asiat taustalla. Rohinguaiden naisten alistaminen ja raiskaukset.
Myös Burman naapurimaassa, niin aurinkoisessa Thaimaassa. Sama ongelma. Ongelma...etkö tiennyt?
Niin aurinkoisessa, halvan alkoholin, valkeiden rantojen Thaimaassa tapetaan terrorismissa keskimäärin 2-3 ihmistä päivässä. Etkö tiennyt? Kuka, tai mikä ryhmä, tai uskontokunta siellä tappaa ihmisiä?
Thaimaa on ollut sotatilassa v.2004 alkaen kolmessa eteläisimmässä provinssissa. Yala, Pattani ja Narathiwat. Ketä tai mitä vastaan? Malaiji muslimit ovat tappaneet terroriteoissa v.2004 alkaen yli 10 000 ihmistä Thaimaassa. Kyllä luit oikein, yli 10 000 uhria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13
Jumbo-Lippo takoi viisi kunnaria KPL:n kentästä
12
Jalkapallofinaalin keskeyttäneitä aktivisteja kuulusteltu - Pussy Riot: Asianajajaa ei ole päästetty heidän luokseen
10
Kustannustehokkuutta päihdehoitoon - päihteettömyyteen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada maksusitoumusta Lukijalta
10
Antibiootteja käytetään liikaa ja osa kuureista on liian pitkiä – kuurien pituuteen ei ole mitään yleistä nyrkkisääntöä
8
Trump on saapunut Helsinkiin – tviittasi lentokoneesta "Venäjän synneistä"
8
Helle jatkuu ainakin torstaihin asti – etenkin tänään ja huomenna on kuuma, Ouluun luvassa jopa 29 astetta
7
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ihan vaan mielenkiinnosta kysäisen että... Onko korkea verotus mielestäsi työttömien vika. Voisi luulla että työtön oir... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image