Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kiina sai ensimmäisen lentotukialuksensa

Kiina on vakuuttanut, että 300-metrinen alus on tarkoitettu lähinnä koulutus- ja tutkimuskäyttöön eikä uhkaa naapurimaiden turvallisuutta. Kiina on vakuuttanut, että 300-metrinen alus on tarkoitettu lähinnä koulutus- ja tutkimuskäyttöön eikä uhkaa naapurimaiden turvallisuutta.
/ Lehtikuva
Ulkomaat  23.9.2012 | Päivitetty 23.9.2012 | STT, Muuta tekstin kokoa -+

Kiinan laivasto on vastaanottanut ensimmäisen lentotukialuksensa. Global Times -lehden mukaan alus otetaan aktiivikäyttöön vasta myöhemmin.

Kiina ei perinteisesti kerro sotakalustostaan, eikä puolustusministeriö vahvistanut lehtitietoa tukialuksen luovuttamisesta.

Toistaiseksi vain numeroa "16" kantava aluksen runko on neuvostovalmisteinen. Varjag-aluksen rakentaminen jäi kesken Neuvostoliiton romahdettua, ja Kiina ilmeisesti osti valtavan rungon itselleen Ukrainasta ja rakensi sen valmiiksi.

Kiina on vakuuttanut, että 300-metrinen alus on tarkoitettu lähinnä koulutus- ja tutkimuskäyttöön eikä uhkaa naapurimaiden turvallisuutta.

Ilmoitus lentotukialuksesta tuli samaan aikaan kun Kiinan ja Japanin kiista Itä-Kiinan meressä sijaitsevasta saariryhmästä on jälleen kiristynyt.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

9/9 kommenttia

humoristi
24.9.2012 15:34

"Alus on tarkoitettu lähinnä koulutus- ja tutkimuskäyttöön eikä uhkaa naapurimaiden turvallisuutta." Heh! Jopas kiinalaiset vitsin murjaisivat! Selitys on epäuskottavuudessaan verrattavissa Japanin valaanpyyntiin "tieteellisiin tarkoituksiin". ..eli ravintoloihin ja kauppoihin.


kia
24.9.2012 07:20

Ei muuta kuin Japanin kimppuun.


Mies Moskovasta
24.9.2012 00:39

No eipä olis Varjakka noin isoa jollaa tarvinnu nimikkoalukseksi.
Kyllähän tällä otetaan saarikiistan alueet haltuun.


niinhän se on nähtävä
23.9.2012 22:36

Luulen, että kiinalaisille riittää kaksi alusta, toinen pidetään kokonaisena ja toinen hajotetaan osiksi ja aletaan valmistamaan itse. Lentotukialukset ovat USA:n nyrkkinä joka puolella maailmaa. Joku amerikkalainen poliitikko näytti kuvaa amerikkalaisesta lentotukialuksesta ja totesi että "tässä on 55 000 tonnia diplomatiaa!" ja yleensä sanoma on mennyt perille. Kiinan signaali on nyt hyvin selvä, maailmanpolitiikassa pitää Kiinan mielipide ottaa vakavasti sillä tuollaisen aluksen mukana liikkuu parikymmentä muuta sota-alusta saattueena ja sukellusveneet sen lisäksi. Ja aluksella voi olla 50-80 suihkuhävittäjää eikä atomikäyttöisenä tarvitse olla kotisataman lähellä kuukausiin. Onhan noita "diplomatiapaikkoja" maailmalla, Taiwan, Afrikan sarvi, Hormuz, Välimeri pohjois-Afrikan rannikolla jne. jne. USA:n asema valtamerten valtiaana pienenee ainakin Tyynellä valtamerellä jatkossa.


Hartsa
23.9.2012 20:10

Kiinallahan on useita vanhoja lentotukialuksia Venäjältä. Yksi oli turistipyydyksenä Tianjinissa ja pitihän siihen käydä tutustumassa.


jade
23.9.2012 19:32

Luovutus ei tarkoita samaa kuin toimintavalmis. Aluksen varustaminen, aseistukset jne ja miehistön/aluksen sisään ajo voi kestää yli vuodenkin. Enemmän kiina halusi viestittää Japanille/Jenkeille, että sen aluevaatimuksiin on parempi suhtautua tarpeellisella vakavuudella. Tuleva Syyrian ja Iranin sota lisää myös jännitettä ja viesti oli osoitettu myös Israelille.


Nimenomaan
23.9.2012 22:29

Tuollaisen järjestelmän saattaminen telakalta operatiiviseen käyttöön saattaa kestää tosiaan useammankin vuoden. Varsinkin jos aiempaa osaamiskulttuuria alalta ei juuri ole. Voi olla, ettei kerkiä ihan vielä tähän saarikiistaan.


16
23.9.2012 16:56

Eikä aikaakaan kun numero kuusitoista on passissa "saariryhmän" edustalla


Ankkuri
24.9.2012 06:35

... ja siellä tietysti tutkimus- ja koulutuskäytössä. Kokka vielä kohti saariryhmää niin lentoon lähtevät hävittäjät ovat saarten yllä muutamassa hetkessä. Tosiasiassa ei taida ehtiä vielä tähän hätään paikalle, mutta viesti on selvä.


Mainos
Mainos
Galleriat »|Ulkomaat

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ulkomaat Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös