Ulkomaat

Kiina sai ensimmäisen len­to­tu­kia­luk­sen­sa

Ulkomaat 23.9.2012 16:11 | Päivitetty 23.9.2012 18:37
STT,

Kiinan laivasto on vastaanottanut ensimmäisen lentotukialuksensa. Global Times -lehden mukaan alus otetaan aktiivikäyttöön vasta myöhemmin.

Kiina ei perinteisesti kerro sotakalustostaan, eikä puolustusministeriö vahvistanut lehtitietoa tukialuksen luovuttamisesta.

Toistaiseksi vain numeroa "16" kantava aluksen runko on neuvostovalmisteinen. Varjag-aluksen rakentaminen jäi kesken Neuvostoliiton romahdettua, ja Kiina ilmeisesti osti valtavan rungon itselleen Ukrainasta ja rakensi sen valmiiksi.

Kiina on vakuuttanut, että 300-metrinen alus on tarkoitettu lähinnä koulutus- ja tutkimuskäyttöön eikä uhkaa naapurimaiden turvallisuutta.

Ilmoitus lentotukialuksesta tuli samaan aikaan kun Kiinan ja Japanin kiista Itä-Kiinan meressä sijaitsevasta saariryhmästä on jälleen kiristynyt.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Alus on tarkoitettu lähinnä koulutus- ja tutkimuskäyttöön eikä uhkaa naapurimaiden turvallisuutta." Heh! Jopas kiinalaiset vitsin murjaisivat! Selitys on epäuskottavuudessaan verrattavissa Japanin valaanpyyntiin "tieteellisiin tarkoituksiin". ..eli ravintoloihin ja kauppoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä olis Varjakka noin isoa jollaa tarvinnu nimikkoalukseksi.
Kyllähän tällä otetaan saarikiistan alueet haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että kiinalaisille riittää kaksi alusta, toinen pidetään kokonaisena ja toinen hajotetaan osiksi ja aletaan valmistamaan itse. Lentotukialukset ovat USA:n nyrkkinä joka puolella maailmaa. Joku amerikkalainen poliitikko näytti kuvaa amerikkalaisesta lentotukialuksesta ja totesi että "tässä on 55 000 tonnia diplomatiaa!" ja yleensä sanoma on mennyt perille. Kiinan signaali on nyt hyvin selvä, maailmanpolitiikassa pitää Kiinan mielipide ottaa vakavasti sillä tuollaisen aluksen mukana liikkuu parikymmentä muuta sota-alusta saattueena ja sukellusveneet sen lisäksi. Ja aluksella voi olla 50-80 suihkuhävittäjää eikä atomikäyttöisenä tarvitse olla kotisataman lähellä kuukausiin. Onhan noita "diplomatiapaikkoja" maailmalla, Taiwan, Afrikan sarvi, Hormuz, Välimeri pohjois-Afrikan rannikolla jne. jne. USA:n asema valtamerten valtiaana pienenee ainakin Tyynellä valtamerellä jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinallahan on useita vanhoja lentotukialuksia Venäjältä. Yksi oli turistipyydyksenä Tianjinissa ja pitihän siihen käydä tutustumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovutus ei tarkoita samaa kuin toimintavalmis. Aluksen varustaminen, aseistukset jne ja miehistön/aluksen sisään ajo voi kestää yli vuodenkin. Enemmän kiina halusi viestittää Japanille/Jenkeille, että sen aluevaatimuksiin on parempi suhtautua tarpeellisella vakavuudella. Tuleva Syyrian ja Iranin sota lisää myös jännitettä ja viesti oli osoitettu myös Israelille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaisen järjestelmän saattaminen telakalta operatiiviseen käyttöön saattaa kestää tosiaan useammankin vuoden. Varsinkin jos aiempaa osaamiskulttuuria alalta ei juuri ole. Voi olla, ettei kerkiä ihan vielä tähän saarikiistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... ja siellä tietysti tutkimus- ja koulutuskäytössä. Kokka vielä kohti saariryhmää niin lentoon lähtevät hävittäjät ovat saarten yllä muutamassa hetkessä. Tosiasiassa ei taida ehtiä vielä tähän hätään paikalle, mutta viesti on selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna päivällä maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Uskotko todellakin Jumalaan

136 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Louhimiehen

Jos meinaa olla näyttelijä kyllä siinä joutuu tekemään jotain ei pelkkä seisominen kameran edessä riitä.Nirppanokat menk... Lue lisää...
Raplin

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.3.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image