Ulkomaat

Mainos

Kennedyn selkävoitto Nixonista maineikkain vaaliväittely

Ulkomaat 20.10.2016 2:57 | Päivitetty 20.10.2016 8:13
STT

Yhdysvaltain usean presidentinvaalin katsotaan ratkenneen ehdokasparin tv-vaaliväittelyissä. Ylivoimaisesti kuuluisin mittelö käytiin vuonna 1960, kun ennakkosuosikki, republikaanien Richard Nixon kohtasi demokraattien John. F. Kennedyn.

Nixonin ja Kennedyn yhteenotto oli ensimmäinen televisioitu presidenttiehdokkaiden väittely, joten kampanjatiimeillä ei vielä ollut kokemusta niistä.

Kennedy onnistui avausväittelyssä tv-katsojien mielestä selvästi paremmin kuin Nixon. Television vaikutus tuli todistettua kiistatta: samaa väittelyä radion kautta kuunnelleet pitivät voittajana Nixonia.

Ero syntyi siitä, että tv-katselijat näkivät hikoilevan, meikkaamattoman, parransänkisen Nixonin ja ruskettuneen rennon Kennedyn.

Tuolla kertaa ulkonäkö ratkaisi.

Nixonin äiti: Oletko sairastunut?

Lisäksi Kennedy oli ymmärtänyt, että hänen on kommentoidessaan katsottava suoraan kameraan. Nixon sen sijaan otti katsekontaktia väittelyä paikan päällä seuranneisiin toimittajiin. Näin ruudussa syntyi vaikutelma, että Nixon välttelee katsomasta tv-yleisöön. Hänen asiaansa ei ainakaan parantanut sekään, että varapresidentti Nixonilla oli jo vanhastaan lempinimi Tricky Dick (Juonikas Dick).

Kennedyllä oli vuoden 1960 vaaleissa myös salainen ase. Hänen vaimonsa Jacqueline oli erittäin edustava, minkä lisäksi tämä oli juuri vaalien aikaan raskaana. Etenkin aikakauslehdet tapetoivat sivujaan Jackien kuvilla, jonkin verran haastatteluillakin.

Ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen Jackie innostui luonnehtimaan miehensä esiintymistä "briljantiksi".

Nixon sen sijaan sai heti tv-lähetyksen jälkeen puhelinsoiton äidiltään, joka tiedusteli huolestuneena, onko Nixon sairastunut.

Bushin voitto ja virhe

Nixonin mahalasku tv-kameroiden edessä oli niin perusteellinen, että USA:n vaalikampanjoissa on sen jälkeen paneuduttu perusteellisesti ehdokkaiden ulkonäköön vaaliväittelyissä ja muutenkin.

Silti tv-väittelyissä on syntynyt senkin jälkeen ratkaisevia eroja. Esimerkiksi on nostettu vuoden 1988 vaalit. George Bushin katsotaan sinetöineen Mike Dukakisin häviön, kun hän vaaliväittelyn päätteeksi tv-kameroiden edessä kävi kättelemässä haastajaansa. Kaikki näkivät, kuinka paljon pitempi ja komeampi Bush oli kuin Dukakis.

Dukakis kuitenkin epäonnistui myös väittelyssä. Hän ei kyennyt sanomaan, mitä hän tekisi, jos hänen vaimonsa raiskattaisiin vaan turvautui sananparsiin vankeinhoidosta.

Bushin epäonnen hetket puolestaan koettiin vuonna 1992, kun hän toistuvasti tv-väittelyn aikana katseli rannekelloaan ikään kuin hän olisi kyllästynyt ja haluaisi mahdollisimman pian pois.

Fordin kömmähdys

Gerald Ford oli hyvin tarkka ennen väittelyään Jimmy Carterin kanssa vuonna 1976 siitä, että tv-studioon saataisiin mahdollisimman neutraali tausta, jotta katselijat eivät huomaisi kuinka ohueksi hänen harmaantunut tukkansa oli käynyt.

Tausta ei kuitenkaan auttanut, kun Ford tuli paljastaneeksi, miten vähän hän tiesi kylmästä sodasta: hän kiisti Puolan olevan kommunistinen diktatuuri.

Ehdokkaat ovat niin ikään yrittäneet muuttaa itseään nuoremman tai vanhemman näköiseksi. Vuoden 1996 vaaleissa tuolloin 73-vuotias Bob Dole värjäsi hiuksiaan tummiksi peittääkseen, kuinka harmaa ja vanha hän on. Bill Clinton sitä vastoin harmaantui äkillisesti vuoden 1992 tienoilla, kun hän pyrki ja tuli valituksi presidentiksi. Vahvistamattomien epäilyjen mukaan Clinton värjäsi hiuksensa harmaiksi vaikuttaakseen vanhemmalta ja kypsemmältä kuin 50-vuotiaalta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

171
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
102
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
49
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
45
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
38
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
32
Kukkonen ei hätkähdä kohinaa ympärillään – "Isossa kuvassa vain hyvä asia"
31
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

270 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image