Ulkomaat

Kennedyn selkävoitto Nixonista maineikkain vaaliväittely

Ulkomaat 20.10.2016 2:57 | Päivitetty 20.10.2016 8:13
STT

Yhdysvaltain usean presidentinvaalin katsotaan ratkenneen ehdokasparin tv-vaaliväittelyissä. Ylivoimaisesti kuuluisin mittelö käytiin vuonna 1960, kun ennakkosuosikki, republikaanien Richard Nixon kohtasi demokraattien John. F. Kennedyn.

Nixonin ja Kennedyn yhteenotto oli ensimmäinen televisioitu presidenttiehdokkaiden väittely, joten kampanjatiimeillä ei vielä ollut kokemusta niistä.

Kennedy onnistui avausväittelyssä tv-katsojien mielestä selvästi paremmin kuin Nixon. Television vaikutus tuli todistettua kiistatta: samaa väittelyä radion kautta kuunnelleet pitivät voittajana Nixonia.

Ero syntyi siitä, että tv-katselijat näkivät hikoilevan, meikkaamattoman, parransänkisen Nixonin ja ruskettuneen rennon Kennedyn.

Tuolla kertaa ulkonäkö ratkaisi.

Nixonin äiti: Oletko sairastunut?

Lisäksi Kennedy oli ymmärtänyt, että hänen on kommentoidessaan katsottava suoraan kameraan. Nixon sen sijaan otti katsekontaktia väittelyä paikan päällä seuranneisiin toimittajiin. Näin ruudussa syntyi vaikutelma, että Nixon välttelee katsomasta tv-yleisöön. Hänen asiaansa ei ainakaan parantanut sekään, että varapresidentti Nixonilla oli jo vanhastaan lempinimi Tricky Dick (Juonikas Dick).

Kennedyllä oli vuoden 1960 vaaleissa myös salainen ase. Hänen vaimonsa Jacqueline oli erittäin edustava, minkä lisäksi tämä oli juuri vaalien aikaan raskaana. Etenkin aikakauslehdet tapetoivat sivujaan Jackien kuvilla, jonkin verran haastatteluillakin.

Ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen Jackie innostui luonnehtimaan miehensä esiintymistä "briljantiksi".

Nixon sen sijaan sai heti tv-lähetyksen jälkeen puhelinsoiton äidiltään, joka tiedusteli huolestuneena, onko Nixon sairastunut.

Bushin voitto ja virhe

Nixonin mahalasku tv-kameroiden edessä oli niin perusteellinen, että USA:n vaalikampanjoissa on sen jälkeen paneuduttu perusteellisesti ehdokkaiden ulkonäköön vaaliväittelyissä ja muutenkin.

Silti tv-väittelyissä on syntynyt senkin jälkeen ratkaisevia eroja. Esimerkiksi on nostettu vuoden 1988 vaalit. George Bushin katsotaan sinetöineen Mike Dukakisin häviön, kun hän vaaliväittelyn päätteeksi tv-kameroiden edessä kävi kättelemässä haastajaansa. Kaikki näkivät, kuinka paljon pitempi ja komeampi Bush oli kuin Dukakis.

Dukakis kuitenkin epäonnistui myös väittelyssä. Hän ei kyennyt sanomaan, mitä hän tekisi, jos hänen vaimonsa raiskattaisiin vaan turvautui sananparsiin vankeinhoidosta.

Bushin epäonnen hetket puolestaan koettiin vuonna 1992, kun hän toistuvasti tv-väittelyn aikana katseli rannekelloaan ikään kuin hän olisi kyllästynyt ja haluaisi mahdollisimman pian pois.

Fordin kömmähdys

Gerald Ford oli hyvin tarkka ennen väittelyään Jimmy Carterin kanssa vuonna 1976 siitä, että tv-studioon saataisiin mahdollisimman neutraali tausta, jotta katselijat eivät huomaisi kuinka ohueksi hänen harmaantunut tukkansa oli käynyt.

Tausta ei kuitenkaan auttanut, kun Ford tuli paljastaneeksi, miten vähän hän tiesi kylmästä sodasta: hän kiisti Puolan olevan kommunistinen diktatuuri.

Ehdokkaat ovat niin ikään yrittäneet muuttaa itseään nuoremman tai vanhemman näköiseksi. Vuoden 1996 vaaleissa tuolloin 73-vuotias Bob Dole värjäsi hiuksiaan tummiksi peittääkseen, kuinka harmaa ja vanha hän on. Bill Clinton sitä vastoin harmaantui äkillisesti vuoden 1992 tienoilla, kun hän pyrki ja tuli valituksi presidentiksi. Vahvistamattomien epäilyjen mukaan Clinton värjäsi hiuksensa harmaiksi vaikuttaakseen vanhemmalta ja kypsemmältä kuin 50-vuotiaalta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

72
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
38
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
29
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
21
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
21
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
20
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image