Ulkomaat

Mainos

Kennedyn selkävoitto Nixonista maineikkain vaaliväittely

Ulkomaat 20.10.2016 2:57 | Päivitetty 20.10.2016 8:13
STT

Yhdysvaltain usean presidentinvaalin katsotaan ratkenneen ehdokasparin tv-vaaliväittelyissä. Ylivoimaisesti kuuluisin mittelö käytiin vuonna 1960, kun ennakkosuosikki, republikaanien Richard Nixon kohtasi demokraattien John. F. Kennedyn.

Nixonin ja Kennedyn yhteenotto oli ensimmäinen televisioitu presidenttiehdokkaiden väittely, joten kampanjatiimeillä ei vielä ollut kokemusta niistä.

Kennedy onnistui avausväittelyssä tv-katsojien mielestä selvästi paremmin kuin Nixon. Television vaikutus tuli todistettua kiistatta: samaa väittelyä radion kautta kuunnelleet pitivät voittajana Nixonia.

Ero syntyi siitä, että tv-katselijat näkivät hikoilevan, meikkaamattoman, parransänkisen Nixonin ja ruskettuneen rennon Kennedyn.

Tuolla kertaa ulkonäkö ratkaisi.

Nixonin äiti: Oletko sairastunut?

Lisäksi Kennedy oli ymmärtänyt, että hänen on kommentoidessaan katsottava suoraan kameraan. Nixon sen sijaan otti katsekontaktia väittelyä paikan päällä seuranneisiin toimittajiin. Näin ruudussa syntyi vaikutelma, että Nixon välttelee katsomasta tv-yleisöön. Hänen asiaansa ei ainakaan parantanut sekään, että varapresidentti Nixonilla oli jo vanhastaan lempinimi Tricky Dick (Juonikas Dick).

Kennedyllä oli vuoden 1960 vaaleissa myös salainen ase. Hänen vaimonsa Jacqueline oli erittäin edustava, minkä lisäksi tämä oli juuri vaalien aikaan raskaana. Etenkin aikakauslehdet tapetoivat sivujaan Jackien kuvilla, jonkin verran haastatteluillakin.

Ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen Jackie innostui luonnehtimaan miehensä esiintymistä "briljantiksi".

Nixon sen sijaan sai heti tv-lähetyksen jälkeen puhelinsoiton äidiltään, joka tiedusteli huolestuneena, onko Nixon sairastunut.

Bushin voitto ja virhe

Nixonin mahalasku tv-kameroiden edessä oli niin perusteellinen, että USA:n vaalikampanjoissa on sen jälkeen paneuduttu perusteellisesti ehdokkaiden ulkonäköön vaaliväittelyissä ja muutenkin.

Silti tv-väittelyissä on syntynyt senkin jälkeen ratkaisevia eroja. Esimerkiksi on nostettu vuoden 1988 vaalit. George Bushin katsotaan sinetöineen Mike Dukakisin häviön, kun hän vaaliväittelyn päätteeksi tv-kameroiden edessä kävi kättelemässä haastajaansa. Kaikki näkivät, kuinka paljon pitempi ja komeampi Bush oli kuin Dukakis.

Dukakis kuitenkin epäonnistui myös väittelyssä. Hän ei kyennyt sanomaan, mitä hän tekisi, jos hänen vaimonsa raiskattaisiin vaan turvautui sananparsiin vankeinhoidosta.

Bushin epäonnen hetket puolestaan koettiin vuonna 1992, kun hän toistuvasti tv-väittelyn aikana katseli rannekelloaan ikään kuin hän olisi kyllästynyt ja haluaisi mahdollisimman pian pois.

Fordin kömmähdys

Gerald Ford oli hyvin tarkka ennen väittelyään Jimmy Carterin kanssa vuonna 1976 siitä, että tv-studioon saataisiin mahdollisimman neutraali tausta, jotta katselijat eivät huomaisi kuinka ohueksi hänen harmaantunut tukkansa oli käynyt.

Tausta ei kuitenkaan auttanut, kun Ford tuli paljastaneeksi, miten vähän hän tiesi kylmästä sodasta: hän kiisti Puolan olevan kommunistinen diktatuuri.

Ehdokkaat ovat niin ikään yrittäneet muuttaa itseään nuoremman tai vanhemman näköiseksi. Vuoden 1996 vaaleissa tuolloin 73-vuotias Bob Dole värjäsi hiuksiaan tummiksi peittääkseen, kuinka harmaa ja vanha hän on. Bill Clinton sitä vastoin harmaantui äkillisesti vuoden 1992 tienoilla, kun hän pyrki ja tuli valituksi presidentiksi. Vahvistamattomien epäilyjen mukaan Clinton värjäsi hiuksensa harmaiksi vaikuttaakseen vanhemmalta ja kypsemmältä kuin 50-vuotiaalta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Kainuun maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä Simon kunnassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sopeutumiseläkkeet

Sopeutumiseläke on vastikkeetonta sosiaalitukea sellaiselle, joka ei sitä edes tarvitse. Lue lisää...
kaketsun kantalffi

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

24.11.

Fingerpori

24.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image