Ulkomaat

Mainos

Kan­sain­vä­li­sen ri­kos­tuo­miois­tui­men pääsyyttäjä aikoo tutkia Filippiinien huumesodan

Ulkomaat 8.2.2018 19:20 | Päivitetty 8.2.2018 19:38
STT

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä on määrännyt alustavan tutkinnan Filippiinien ja Venezuelan tilanteesta.

Filippiineillä syynä on presidentti Rodrigo Duterten kesällä 2016 aloittama huumeiden vastainen sota. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Filippiinien poliisi ja armeija ovat tappaneet tuhansia huumerikoksista epäiltyjä.

Venezuelassa puolestaan turvallisuusjoukot ovat hajottaneet voimakeinoin presidentti Nicolas Maduron vastaisia mielenosoituksia.

- On väitetty, että joukot käyttävät toistuvasti liiallista voimaa. Myös tuhansia opposition jäseniä kerrotaan otetun kiinni, syyttäjä Fatou Bensouda sanoi.

Ensimmäinen tutkinta Kaakkois-Aasiassa

ICC:tä on vuosien varrella arvosteltu siitä, että se keskittyy liikaa Afrikan konflikteihin. Kyseessä onkin vasta ensimmäinen alustava tutkinta Kaakkois-Aasian maasta ja toinen Etelä-Amerikan maasta.

Ihmisoikeusjärjestöt kehuivat ICC:n päätöstä. Järjestöjen mukaan on tärkeää, että ICC puuttuu tilanteeseen myös silloin, kun kyseessä ei ole sota tai muu avoin aseellinen konflikti.

ICC:n prosessi vie vuosia. Pääsyyttäjän pitää ensin alustavassa tutkinnassa selvittää, onko maissa tapahtunut sellaisia rikoksia, jotka kuuluvat ICC:n tuomiovaltaan.

Sitten pääsyyttäjän pitää hakea lupa varsinaiseen tutkintaan ICC:n tuomaristolta. Mahdolliset syytteet nostetaan vasta varsinaisen tutkinnan päätteeksi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Lapsella kaksi äitiä ?

Joo, tämä on ihmeellistä, maailmankirjat on todella sekaisin. Kellehän lapsiraukka tekee koulussa isänpäiväkortin, ja äi... Lue lisää...
myös ihmettelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.2.

Naapurit

17.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image