Ulkomaat

Kan­sain­vä­li­sen ri­kos­tuo­miois­tui­men pääsyyttäjä aikoo tutkia Filippiinien huumesodan

Ulkomaat 8.2.2018 19:20 | Päivitetty 8.2.2018 19:38
STT

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä on määrännyt alustavan tutkinnan Filippiinien ja Venezuelan tilanteesta.

Filippiineillä syynä on presidentti Rodrigo Duterten kesällä 2016 aloittama huumeiden vastainen sota. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Filippiinien poliisi ja armeija ovat tappaneet tuhansia huumerikoksista epäiltyjä.

Venezuelassa puolestaan turvallisuusjoukot ovat hajottaneet voimakeinoin presidentti Nicolas Maduron vastaisia mielenosoituksia.

- On väitetty, että joukot käyttävät toistuvasti liiallista voimaa. Myös tuhansia opposition jäseniä kerrotaan otetun kiinni, syyttäjä Fatou Bensouda sanoi.

Ensimmäinen tutkinta Kaakkois-Aasiassa

ICC:tä on vuosien varrella arvosteltu siitä, että se keskittyy liikaa Afrikan konflikteihin. Kyseessä onkin vasta ensimmäinen alustava tutkinta Kaakkois-Aasian maasta ja toinen Etelä-Amerikan maasta.

Ihmisoikeusjärjestöt kehuivat ICC:n päätöstä. Järjestöjen mukaan on tärkeää, että ICC puuttuu tilanteeseen myös silloin, kun kyseessä ei ole sota tai muu avoin aseellinen konflikti.

ICC:n prosessi vie vuosia. Pääsyyttäjän pitää ensin alustavassa tutkinnassa selvittää, onko maissa tapahtunut sellaisia rikoksia, jotka kuuluvat ICC:n tuomiovaltaan.

Sitten pääsyyttäjän pitää hakea lupa varsinaiseen tutkintaan ICC:n tuomaristolta. Mahdolliset syytteet nostetaan vasta varsinaisen tutkinnan päätteeksi.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image