Ilmastokokous 2007

Al Gore villitsi kuin rocktähti

Al Core villitsi Balilla. KUVA: MAST IRHAM
Ilmastokokous 2007 14.12.2007 0:00
Markku Heikkilä
Puoli tuntia Al Goren puhetilaisuuden alkuun.

Satoja ihmisiä vetävän kokoussalin ovet on suljettu valtavan tungoksen takia. Pari-kolmekymmentä televisiokuvaajaa tappelee paikoista ahtaassa eturivissä. Kokousväestä salissa ovat kaikki, jotka eivät jonkin syyn takia ole jumissa muualla.

Hän on täällä tänään. Presidentinvaalien moraalinen voittaja, ilmaston matkasaarnaaja, tuore nobelisti. Suoraan Oslosta Balille, alan supertähti vailla vertaa.

Gore saapuu viisi minuuttia myöhässä. Yleisö pomppaa heti seisaalleen ja taputtaa pitkään.

Seuraa esittely kehuineen, uusi taputusten ja huutojen aalto.

Aloitus kohteliaisuuksilla, niiden päätteeksi uusi seisomaannousu, huutoja, aplodeja.

Ensimmäinen vitsi jo minuutin jälkeen. Pikkukuppilassa Los Angelesin liepeillä joku nainen oli tullut sanomaan, että näytät aivan Al Gorelta.

Sitten vakavaan asiaan, salissa haudanhiljaisuus. Faktoja siitä, kuinka pahaksi tilanne on päässyt. Pohjoinen merijää voi hävitä seitsemässä vuodessa, siihen piti mennä ainakin sata.

Vertaus toiseen maailmansotaan; ensin mentiin juutalaisten luo ja muut sanoivat, etten ole juutalainen, ja niin edelleen. Miksi kukaan ei tehnyt mitään, miksi ei nyt? Tällä sukupolvella on vastuu, on kiire.

Tulvia Afrikassa, ankaraa kuivuutta muualla, isot kaupungit vaarassa jäädä veden alle. Myrskyjä, paikannimiä. Joet kuivuvat, kaupungit eivät saa juomavettä.

Tämän sukupolven on nähtävä suoraan, mitä oikein on meneillään. Nämä ilmiöt eivät ole enää mitään luonnollista vaihtelua - miksi ei ole reagoitu?

Miksi kaikki hallitukset eivät ole antaneet Balille tarpeeksi tiukkoja ohjeita? Ehkä siksi, että tilanteelle ei ole edeltäjää ihmiskunnan historiassa. Väkiluku on nelinkertaistunut hetkessä: vei kymmenen tuhatta sukupolvea päästä kahteen miljardiin, nyt kaikki on räjähtänyt.

Väestöräjähdys, tuhatkertaisesti tehostunut teknologia... Dickens-sitaatti, sitten Venuksen ja Maan vertailua. Samankokoiset planeetat, yhtä paljon hiiltä, mutta erona elämän ihme maassa. Se imi hiilen maaperään.

Maan lämpötila on 15 astetta, Venuksessa noin 250. Ratkaisevaa ei ole etäisyys auringosta, vaan hiilidioksidin määrä. Nyt maan hiilikaivosten sisältö haihdutetaan ilmakehään.

Maapallolla on kuume, ja se nousee. Eikä mene pois itsestään, vaan tarvitaan toimia. Jos lapsellasi on kuume, yrität tehdä jotain etkä pidä kuumetta tieteiskirjallisuutena. Tässä me tänään olemme. Mutta hiilidioksidia ei haista eikä maista, sitä ei huomaa. Elämme illuusiossa, että mikään ei ole pielessä."Yhdysvallat on syyllinen"


Liian moni maailman johtaja kulkee yhä, Churchillin sanoin, oudossa paratiisissa, jota ei oikeasti ole.

"Teillä on kriittinen valinta Balilla". Ääni hiljenee, yleisö hiljenee entisestään. "Oma maani, Yhdysvallat, on pääsyyllinen hitaaseen etenemiseen täällä Balilla".

Valtavat taputukset.

Viesti Gorelta Balin väelle. Voitte tuntea kiukkua ja turhautumista Yhdysvaltain hallitusta kohtaan tai mennä itse eteenpäin. Jättäkää iso tyhjä tila päätöspaperiinne ja sinne alaviite: tämä dokumentti ei ole täydellinen, mutta se ei estä liikkumasta. Ja aikanaan se aukko täytetään.

"Kahden seuraavan vuoden aikana Yhdysvallat on oleva jossain, missä se ei ole nyt". Eikä Bushin hallinto muutenkaan ole sama kuin koko Amerikka, Gore muistuttaa. Presidentinvaaleihin on yksi vuosi ja 41 päivää.

Lisää ohjeita Balille, sopimuskohtien läpikäyntiä. Kööpenhaminassa on pakko saada kovia tavoitteita, ja täytäntöönpanoa on aikaistettava vuoteen 2010. Meillä saattaa olla enää alle kymmenen vuotta aikaa. Jos pohjoisessa maaperässä oleva hiili vapautuu, käy huonosti.

"Täältä on lähdettävä vahvan mandaatin kanssa. Enää ei ole aikaa toimia tavanomaiseen tapaan", Gore vetoaa.

"Balille kokoontuneella melko pienellä joukolla ihmisiä on mahdollisuus vaikuttaa koko maailman suuntaan" - eikä taputuksista ole tulla loppua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

90
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
43
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
36
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
27
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
25
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
22
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi
18
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

308 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image