Ulkomaat

Mainos

"Helvetin portit avautuvat" — Näin maailmalla reagoitiin Trumpin Jerusalem-päätökseen

Gazassa puhkesi keskiviikkona mielenosoituksia Trumpin päätöksen seurauksena. KUVA: Mohammed Asad
Ulkomaat 7.12.2017 10:26
Siiri Welling

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on herättänyt maailmalla laajoja vastareaktioita.

Monet pelkäävät, että päätös johtaa levottomuuksiin ja rauhanneuvottelut Israelin ja Palestiinan välillä vaikeutuvat entisestään.

Trumpin mukaan päätös on Yhdysvaltojen edun mukainen ja edistää rauhanneuvotteluja Israelin ja Palestiinan välillä. Kaikki yhdysvaltalaiset poliitikot eivät kuitenkaan jaa Trumpin näkemystä. Ainakin puolustusministeri James Mattis, ulkoministeri Rex Tillerson ja CIA:n pääjohtaja Mike Pompeo ovat eri mieltä Trumpin kanssa, kertoo CNN.

Trump määräsi Yhdysvaltain ulkoministeriön valmistelemaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin. Siirto tuskin tapahtuu kovin nopeasti, sillä samalla Trump allekirjoitti siirtoa puolella vuodella lykkäävän päätöksen. Israelissa Trumpin päätöksestä riemuittiin.

- Jerusalem on ollut toiveidemme, unelmiemme ja rukoustemme kohde jo kolmetuhatta vuotta, twiitasi Israelin pääministeri Benjamin Netanjehu.

- Sopivampaa tai kauniimpaa lahjaa ei olekaan, kun Israelin valtio lähestyy 70 vuoden itsenäisyyden merkkipykälää, iloitsi puolestaan Israelin presidentti Reuven Rivlin.

Arabimaat vastustavat

Jerusalemin asema on tulenarka. Se on pyhä kolmelle uskontokunnalle, kristityille, islaminuskoisille ja juutalaisille. Palestiinalaiset ovat vaatineet itselleen itsenäistä valtiota, jonka pääkaupunki olisi Itä-Jerusalem.

Vastareaktioiden kärjessä onkin Palestiina, joka pöyristyi Trumpin ulostulosta. Palestiinan presidentti Mahmud Abbas kutsui päätöstä valitettavaksi, ja totesi, ettei Yhdysvallat voi enää toimia rauhanvälittäjänä.

- Presidentti Trumpin päätös ei tule muuttamaan Jerusalemin kaupungin todellisuutta, totesi Abbas toimittajille televisiohaastattelussa.

Myös ääri-islamilainen Hamas-ryhmä vastustaa Trumpin päätöstä. Sen mukaan päätös "avaa helvetin portit" amerikkalaisia vastaan.

Palestiinan lisäksi päätöksen ovat tuominneet Saudi-Arabia ja enemmistö muslimimaista, kuten Jordania, Libanon ja Qatar. Istanbulissa Turkissa osoitettiin mieltä Yhdysvaltain pääkonsulaatin edessä.

- Jerusalemin nykyisen aseman turvaaminen on hyvin tärkeää, totesi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Malesian pääministeri Najib Razak kehotti kaikkia maailman muslimeita tekemään selväksi, että Trumpin päätöstä ei hyväksytä.

Länsimaista kantaa ovat ottaneet muun muassa Britannian pääministeri Theresa May, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Kukaan heistä ei tue päätöstä. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ilmaisi syvän huolensa päätöksestä.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Israel on tiettävästi itsenäinen valtio,joka voi alueellaan valita pääkaupunkinsa kyselemättä muiden hyväksyntää. Suomikin voisi julistaa Turun pääkaupungiksi,eikä siihen tarvittaisi edes EU:n lupaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jerusalem on luonnollinen pääkaupunki Israelille. Ilman muuta mielestäni oikea päätös Trumpin tunnustaa se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen ainakin ollut siinä käsityksessä että Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Ja kyllä Wikipedia ainakin vielä äsken vahvisti käsityksen. Eivätkö suurlähetystöt yleensä sijaitse kunkin maan pääkaupungissa? Mikä tässä on nyt se ongelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jerusalem on ihan hyvä pääkaupunki. Puskutraktorilla muutama muuri nurin ja ostoskeskus tilalle niin jo vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai? Toinen valtio voi päättää mikä kaupunki on toisen valtion pääkaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä mahdottomampi olisi tilanne,jossa päätöksen suveneerin valtion pääkaupungista tekisivät terroristijärjestöt joilla ei ole valtiotakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös,joka olisi pitänyt tehdä jo 1967.

Parempi nyöhään,kun ei milloinkaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimillaan Amerikan presidentti vain pönkittää kyseenalaista mainettaan... Amerikka tarvitsisi uuden presidentin ja Suomi uuden hallituksen. Olemme amerikkalaisten kanssa melkein samassa(-laisessa) veneessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi USA tarvitsisi uuden presidentin? Me äänestimme Trumppia ja hän lunastaa vaalilupauksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpäs te siellä Nevski Prospektin hakkerikeskuksessa tosiaan teitte! Venäjän vahvalla "äänestyspanoksella" höperöstä Donald-sedästä leivottiin maailman ainoan supervallan päämies, joka on samalla vahvasti Putinin kuristusotteessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilta hyvä päätös. Eikä siitä mitkään portit aukea. Vaikka TellAvivista tehtäisiin Israelin pääkaupunki niin arabivaltiot eivät sitä hyväksy, koska eivät hyväksy Israelin olemassaoloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö ihme se ole. ihmisiltä vietiin maat ja liikkumisen vapaus, sananvapaudesta puhumattakaan. suomessa sama juttu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrothan tarkemmin, ettei jäisi pelkäksi luuloksi, kuka Suomessa vei, mitä vei , keltä vei ja koska vei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Suomessako? Milloin? Kyllä täällä oli liikkumisen- ja sananvapaus vielä tänä aamuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi iltapäivällä maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen, lumipyryn ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jaa että täysi palvelu tavaran lisäksi? Taidat höpötellä provo- mielessä. Lue lisää...
En mee lankaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image