Ulkomaat

Floridan epäillylle kou­luam­pu­jal­le syytteet 17 murhasta ja 17 murhan yrityksestä

Kouluampumisessa kuoli 14 koulun oppilasta ja kolme henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä. Epäilty ampuja oli aseistautunut laillisesti hankkimallaan AR-15-puoliautomaattikiväärillä. KUVA: GIORGIO VIERA / EPA
Ulkomaat 8.3.2018 0:53 | Päivitetty 8.3.2018 8:03
STT, Kaleva

Floridan epäiltyä kouluampujaa syytetään 17 murhasta ja 17 murhan yrityksestä, kertoo osavaltion syyttäjänvirasto. Osavaltion syyttäjän mukaan syytteet murhan yrityksistä liittyvät joukkoampumisessa haavoittuneisiin.

Floridassa tapahtui helmikuussa ystävänpäivänä joukkoampuminen Marjory Stoneman Douglas High School -oppilaitoksessa Parklandissa. Tulen avasi 19-vuotias koulun entinen oppilas.

Kouluampumisessa kuoli 14 koulun oppilasta ja kolme henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä. Epäilty ampuja oli aseistautunut laillisesti hankkimallaan AR-15-puoliautomaattikiväärillä.

Epäilty tekijä on myöntänyt teon.

Jopa Trump myötämielinen aselakien tiukennuksille

Floridassa on ollut kahden vuoden aikana kolme joukkoampumista, jossa on kuollut useita ihmisiä. Orlandon yökerhoampumisessa vuonna 2016 kuoli 49 ihmistä ja Fort Lauderdale -lentokenttäampumisessa viime vuonna kuoli viisi ihmistä.

Floridan kouluampuminen on saanut aikaan jälleen kuuman keskustelun aselakien tiukentamisesta Yhdysvalloissa. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on näyttänyt vihreää valoa aselakien tiukennuksille.

Viime viikolla tapaamisessa demokraatti- ja republikaaniedustajien kanssa Trump oli New York Timesin lähdetietojen mukaan sanonut, että Yhdysvallat tarvitsee aselakiuudistuksen.

Trump mainitsi muun muassa aseiden pitämisen poissa mielenterveysongelmaisten käsistä, aseiden ostajien laajemmat taustatarkistukset sekä aseiden omistamisen ikärajojen tiukennukset.

Republikaanit ja Yhdysvaltain Kansallinen kivääriyhdistys NRA ovat vastustaneet aselakien tiukennuksia vuosia.

Trump sanoi myös, että päättäjien tulisi ottaa uudelleen tarkasteluun vuonna 2013 kaatunut lakiehdotus, jossa esitettiin tiukennuksia maan aselakeihin.

Lakiesitys kaatui Sandy Hookin alakoulussa tapahtuneen joukkoampumisen jälkeen republikaanien kiivaaseen vastustukseen.

Florida muuttaa aselakejaan

Floridan osavaltio tiukentaa aselakejaan. Floridassa hyväksyttiin keskiviikkona esitys, jonka myötä alle 21-vuotiaat eivät saa enää ostaa ampuma-aseita. Floridassa lisäksi kielletään aseiden lisäosat, jotka muuttavat puoliautomaattiset aseet automaattiaseiksi.

Uusi esitys sallii myös sen, että osa opettajista ja koulun muusta henkilökunnasta aseistetaan. Esitys ohjaa lisäksi rahaa mielenterveystyöhön.

Esitys ei kuitenkaan kiellä AR-15-rynnäkkökivääreitä, jota Floridan kouluampuja käytti.

AR-15-rynnäkkökiväärin kieltäminen on ollut yksi aktivistien keskeisistä vaatimuksista. Esitys on jo hyväksytty Floridan senaatissa ja alahuoneessa, mutta se tarvitsee vielä kuvernööri Rick Scottin hyväksynnän.

Esitys kulkee nimellä Marjory Stoneman Douglas High Schoolin julkinen turvallisuus -laki.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

280 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image