Ulkomaat

FBI:n johtaja vahvistaa: FBI tutkii, sekaantuiko Venäjä USA:n vaaleihin

FBI tutkii sekaantuiko Venäjä Donald Trumpin voittamiin presidentinvaaleihin. KUVA: Olivier Douliery / POOL / EPA
Ulkomaat 20.3.2017 16:48 | Päivitetty 20.3.2017 19:56
STT, Kaleva

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey on vahvistanut ensimmäisen kerran, että FBI tutkii Venäjän väitettyä sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Comeyn mukaan FBI tutkii myös, vehkeilikö Venäjä mahdollisesti jollakin tavalla presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan kytkeytyvien avustajien kanssa.

– FBI tutkii Venäjän hallituksen pyrkimykset vaikuttaa vuoden 2016 presidentinvaalien tulokseen, Comey kertoi Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedustelukomitealle, joka aloitti julkiset kuulemiset asiassa.

Valkoinen talo sanoo, että presidentti Trumpin kampanjan ja Venäjän välisestä vehkeilystä ei ole näyttöä. Valkoinen talo kommentoi, että ”mikään ei ole muuttunut” FBI:n johtajan kerrottua tänään tutkinnasta.

– Trump–Venäjä-vehkeilystä EI NÄYTTÖÄ ja Trump–Venäjä-skandaalista EI NÄYTTÖÄ, lukee hallintovirkamiehen allekirjoittamassa lausunnossa, joka isoine kirjaimineen muistuttaa Trumpin tapaa kirjoittaa tviittinsä.

Trumpin hallinnon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn ja oikeusministeri Jeff Sessions ovat jo jääneet kiinni Venäjän suurlähettilään kanssa käytyjen keskustelujen peittelystä. Flynn erosi kohun vuoksi.

Komitean puheenjohtaja, republikaani Devin Nunes aloitti kuulemistilaisuuden tänään sanomalla, että ”komitea ei ole nähnyt todisteita minkään kampanjan salaliitosta venäläisten agenttien kanssa”. Komitean korkein demokraattijäsen Adam Schiff listasi kuitenkin omassa puheenvuorossaan väitettyjä yhteyksiä Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä. Schiffin mukaan ne voivat olla silkkaa sattumaa, mutta voi myös olla toisinkin eli että venäläiset olisivat pyrkineet ”lahjomaan yhdysvaltalaisia henkilöitä”.

”Kaikella kunnioituksella”

FBI:n johtaja Comey sanoi tiedustelukomitealle, että presidentti Trumpin esittämille salakuunteluväitteille ei ole todisteita.

– Kaikella kunnioituksella presidentin tviiteille, jotka koskevat aiemman hallinnon väitettyä salakuuntelua, minulla ei ole tietoa, joka tukisi noita tviittejä, Comey muotoili sanansa tiedustelukomitealle.

Comey täydensi Yhdysvaltain oikeusministeriön pyytäneen kertomaan niin ikään, että sillä ei ole näyttöä salakuuntelusta. Kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n johtaja Mike Rogers torjui puolestaan väitteen, että Britannian tiedusteluelin GCHQ olisi jotenkin sotkeutunut asiaan.

FBI:n ja NSA:n johtajien lausunnot ovat tähän asti vahvimmat korkea-arvoisten viranomaisten julkiset lausunnot, jotka torjuvat Trumpin erikoiset syytökset edeltäjäänsä kohtaan.

Maaliskuun alussa Trump väitti Twitterissä presidentti Barack Obaman salakuunnelleen Trumpin pilvenpiirtäjää Trump Toweria lokakuussa vaalien alla. Trump ei esittänyt väitteidensä tueksi mitään todisteita. Pilvenpiirtäjä toimii myös Trumpin yrityksen pääkonttorina.

– Tämä on Nixonia/Watergatea. Paha (tai sairas) jätkä! Trump vuodatti tuolloin Twitterissä.

MAINOS

Kommentoi

Tuosta taitaa tulla samanlainen uutisankka kuin niistä Trumpin veroista. Kun ne verot lopulta tuli viime viikolla julki, niin hyvän tähden Trump oli maksanut veroja järisyttävät 38 miljoonaa ja hänen veroprosenttinsa oli 25% eli reilusti korkeampi kuin vaikkapas Obaman veroprosentti. Noh odotellaan tuo FBI tutkinta ja sitten nauretaan porukalla kun FBI julistaa, että ei siellä ollut mitään kytkentöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomalaiset (??) kommentoijat noin hermostuvat USA:n vaalien tutkimisesta? Kertokaa yksikin syy!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vahvistaa ja mikä vahvistaa.Mikä kysymys.FBI tietääkseni vain vahvistaa tutkivansa .FBI tutkii täyspäiväisesti aina kaikki huhutkin kute Supokin.Osa haluaa saada kiinni ennen tutkimustakin kuten näkyy nytkin suomen median otsikkeissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä Obama/Clinton hallinto oli roistoja täynnä ja ne jotka vielä palvelevat hallituksessa heidän jäljiltä vuotavat näitä tietoja jotka on luokiteltu salaisiksi. Vaarallista touhua ja Trumpilla kova urakka kuivuttaa suo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Snowdenin vuotojen ansiosta me tiedämme, että Obama salakuunteli Angela Merkeliä ja Obama joutui kohua lopulta Merkelille pahoittelemaan vuonna 2013 ja lupasi, että jatkossa Merkeliä ei enää salakuunnella. No ei ole edes kaukaa haettu, että Obama salakuunteli Trumpia tuota eliitin pahinta uhkaajaa satoihin vuosiin, varsinkin kun alkoi näyttämään, että Trump saattaa aivan hyvin voittaa vaalit.
Eliitillä on paljon salattavaa ja peiteltävää mitä ovat siellä touhunneet vuosikymmenet ja nyt Trump pala kerrallaan meille eliitin törkeyksiä paljastaa. Hyvä herrasväki olemme vasta vuoristoradan alussa ja se mitä kuulemamme tulee, niin tähän asti kuultu on vasta alkulämmittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määrittele mitä tuolla eliitillä oikein tarkoitat. Ilmeisesti kaikkia vallassa olleita ja jotka ovat eri mieltä kuin nämä populistit. Eikös Trump nyt vallassa ollessaan ole myös osa eliittiä? Ainakin hän varallisuutensa puolesta kuuluu "eliittiin" eli parempiosaisiin. Politiikka on likaista peliä konepellin alla ihan sama kuka vallassa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Nyt Snowden juoksee henkensä edestä agentteja karkuun. Sitä se demokratia tekee pienelle ihmiselle. Siis kuka uskoo että USAn hallinto olisi parantanut tapansa? Oikeesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

John McCain tapasi ISISin johtoa Hillaryn vaalikampanjan aikana. Miksei tätä ihmetellä mediassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä vaan ihmettelen miten ne Trumpin yhteydet, ( jos niitä yleensä olikaan) olisi tavallisiin äänestäjiin vaikuttaneet, siis ei mitenkään. Täyttä vainoharhaista hölynpölyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaista vainoharhaisuutta parhaimmillaan,pitää uskoa vähemmälläkin ettei rouva Clinton voittanut vaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän ei ole kysymys vaalien voittajasta, vaan siitä, sekaantuiko Venäjä USA:n vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ssa ei merkitse äänimäärät, koska siellä eri laskentatapa.se on oma juttu , sekaantuiko Venäjä vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

FBI on republikaanien tyyssija ja varmasti tyytyväinen vaalitulokseen, mutta rikosepäilythän kuuluu heidän tutkia, varsinkin tämän tason. Vai eikö sinusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
52
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
24
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
21
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
20
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
14
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei ole, Se vain kertoo siitä, että työn tekeminen ei ole sinun juttusi. Makaat mieluummin työtä tekevien maksamien veroj... Lue lisää...
Patu68

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image