Ulkomaat

FBI:n johdosta erotettu Comey aikoo todistaa senaatin tie­dus­te­lu­ko­mi­tean edessä

Ulkomaat 20.5.2017 2:06 | Päivitetty 20.5.2017 6:52
STT

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin erotettu johtaja James Comey aikoo todistaa julkisesti senaatin tiedustelukomitean edessä, kertoo komitean johto. Asiasta muun muassa uutisoivan CNN:n mukaan komitean puheenjohtaja Richard Burr ja varapuheenjohtaja Mark Warner ovat kertoneet, että Comeyn kuuleminen järjestetään Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa kaatuneiden muistopäivän eli toukokuun viimeisen maanantain jälkeen. Tarkka päivämäärä ei vielä ole tiedossa.

Puheenjohtaja Burr sanoo tiedotteessa, että komitea odottaa innolla kuulevansa Comeyn todistuksen Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

- Olen toiveikas siitä, että hän (Comey) selventää viimeaikaisia tapahtumia, joista on laajalti raportoitu mediassa.

Warner puolestaan arvioi, että Comeyn todistus auttaa vastaamaan joihinkin niistä kysymyksistä, jotka ovat nousseet esille sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump yllättäen erotti Comeyn.

Trump erotti Comeyn viime viikolla.

Comeyn lisäksi kirjeen sai FBI:n virkaatekevä johtaja

Aiemmin tällä viikolla komitean uutisoitiin lähettäneet Comeylle kirjeen, jossa häntä pyydettiin todistamaan sekä avoimessa että suljetussa istunnossa.

Toinen kirje lähetettiin virkaatekevälle FBI:n johtajalle Andrew McCabelle. Hänen pyydetään etsivän mitä tahansa muistiota Comeyn kanssakäymisestä muun muassa presidentti Trumpin kanssa ennen kuin presidentti erotti hänet.

Kirjeet lähetettiin sen jälkeen, kun media uutisoi vuodetusta muistiosta, jonka mukaan Trump pyysi helmikuussa Comeyta luopumaan presidentin entistä neuvonantajaa Michael Flynniä ja tämän venäläiskytköksiä koskevasta tutkinnasta.

Trump on kiistänyt pyytäneensä luopumaan Flynniä koskevasta tutkinnasta.

Lähde CNN:lle: Comey uskoo nyt, että Trump yritti vaikuttaa häneen

CNN:n lähdetiedon mukaan Comey uskoo nyt, että presidentti Trump yritti vaikuttaa hänen arviointiinsa Venäjä-tutkinnassa. Lähteen mukaan se, onko presidentti syyllistynyt oikeuden kulun haittaamiseen, on kuitenkin vielä vastaamaton kysymys. Lähde sanoo, että jotta oikeuden kulkua voi haitata rikollisessa mielessä, täytyy olla aikomus tehdä niin.

- Aikomusta on vaikea todistaa.

Yhdysvalloissa on käyty keskustelua siitä, onko Trump syyllistynyt presidenttinä oikeuden kulun haittaamiseen. Kyseessä olisi rikos, joka voisi olla myös peruste presidentin viraltapanolle.

Valkoisen talon asianajajat hakeneet tietoa virkasyytteestä

CNN:n lähdetietojen mukaan Valkoisen talon asianajajat ovat ryhtyneet selvittämään virkasyytettä koskevia menettelytapoja, koska viranomaisten mukaan on edelleen etäisesti mahdollista, että presidentti Donald Trumpin täytyy puolustaa asemaansa.

Lähteiden mukaan Valkoinen talo ei varsinaisesti usko, että virkasyytettä nostetaan. Yhden lähteen mukaan Valkoisen talon asianajajat ovat silti viimeisen viikon aikana konsultoineet asiantuntijoita virkasyytteeseen liittyvissä asioissa.

Valkoinen talo ei kommentoinut CNN:lle asiaa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

116
Hailuodon pengertielle ei tule katuvaloja, tie merkitään sumupaaluilla ja kaidevalaistuksella – katso lista kiinteän yhteyden yksityiskohdista
52
Jääkiekon Suomen mestaruus on katkolla Kärpille – Tapparalla takaa-ajajana tiukka paikka
51
Intiön vesitorni on taas myytävänä – vaihtoi omistajaa viimeksi vuonna 2015
48
Osekk irtisanoo 53 henkilöä – lisäksi 27:lle tarjotaan tehtävämuutosta tai osa-aikatyötä
42
Kärpät ei vaihtanut voittavaa kokoonpanoa – myös kätensä lauantaina satuttanut Jani Hakanpää illalla mukana kultajahdissa
41
Paperiton koira voi tuoda monta huolta – Suomessa on arviolta 200 000 rekisteröimätöntä koiraa
30
Tappara-Kärpät 2.erä: Kärpillä iso urakka päätöserässä – Tapparalta hylättiin maali erän lopussa

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

278 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä lukijat Kalevan pääkirjoituksesta?

Jos kysymyksessä olisi jonkun muun puolueen edustaja kuin SDP:n niin Sopotti ei korviaan lotkauttaisi asialle. Miksi hän... Lue lisää...
Tyhmä voi olla mutta...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image