Ulkomaat

Mainos

FBI ilmoitti aloittavansa tutkinnan Char­lot­tes­vil­len tapahtumista - Sessionsin mukaan rasistista kiihkoilua ei voida sallia

Virginian poliisi tutkii tapahtumapaikkaa. KUVA: TASOS KATOPODIS / EPA
Ulkomaat 13.8.2017 2:03 | Päivitetty 13.8.2017 8:23
STT

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on ilmoittanut aloittavansa tutkinnan Charlottesvillen tapahtumista, jotka johtivat 32-vuotiaan naisen kuolemaan. Nainen kuoli, kun auto ajettiin väkijoukkoon valkoisten ylivaltaa kannattaneiden äärioikeistolaisten ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien välisten yhteenottojen aikana.

Poliisi on ottanut kiinni autoa kuljettaneen miehen.

Poliisi on kertonut 19 ihmistä myös loukkaantui, kun auto ajettiin väkijoukkoon. Lisäksi 16 ihmistä loukkaantui myös äärioikeiston edustajien ja vastamielenosoittajien välisissä kahakoissa.

Poliisi on kertonut, että hoidettavina olleiden ihmisten vammat ovat vaihdelleet hengenvaarallisista lieviin.

Lisäksi kaksi poliisia sai lauantaina surmansa, kun helikopteri putosi Charlottesvillen laitamilla. Poliisiin mukaan turman syytä tutkitaan. Viranomaiset eivät ole ottaneet kantaa siihen, liittyikö turma kaupungin levottomuuksiin vai ei.

Äärioikeistolaiset aikoivat järjestää marssin vastustaakseen aikeita poistaa orjuutta puolustaneen ja sisällissodassa etelävaltioiden puolesta taistelleen kenraali Robert E. Leen (1807-1870) patsas kaupungista. Marssia ei ikinä toteutettu.

Sessionsin mukaan vihaa ja rasistista kiihkoilua ei voida sallia

Yhdysvaltain oikeusministerin Jeff Sessions on tuominnut Charlottesvillen tapahtumat. Sessionsin mukaan Charlottesvillen väkivaltaiset tapahtumat iskevät suoraan Amerikan lain ja oikeuden sydämeen.

Ministerin mukaan tekoja, jotka juontavat juurensa rasistisesta kiihkoilusta ja vihasta, ei voida sallia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan kommentoinut Charlottesvillen tapahtumia tuomitsemalla väkivallan ja vihan.

- Tuomitsemme mahdollisimman tiukasti tämän vihan, kiihkoilun ja väkivallan, Trump sanoi Bedministerissä pitämässään puheessaan.

Hän ei ottanut kantaa äärioikeiston edustajien toimintaan. Presidentti jätti myös huomioimatta toimittajien kysymykset, jotka liittyivät äärioikeistoon.

Presidentti on myös ilmaissutTwitterissä osanottonsa sekä poliisien kuolemasta että 32-vuotiaan naisen kuolemasta.

- Syvimmät osanottoni surmansa saaneiden poliisien perheille ja muille Virginian osavaltion poliiseille. Olette parhaiden joukossa tämän kansakunnan tuotosten joukossa, Trump kirjoitti.

- Osanottoni nuoren surmansa saaneen naisen perheelle ja parhaat terveiset kaikille niille, jotka ovat loukkaantuneet Charlottesvillessä Virginiassa. Erittäin surullista! presidentti myös tviittasi.

"On tärkeää, että presidentti kuvailee tapahtumia sellaisina kuin ne ovat"

Kaikkia Trumpin tapa kommentoida asiaa ei ole miellyttänyt. Muun muassa kaksi republikaanisenaattoria on ilmaissut tyytymättömyytensä presidentin tapaan reagoida asiaan.

- On erittäin tärkeää, että kansakunta kuulee presidentin kuvailevan Charlottesvillen tapahtumia sellaisina kuin ne ovat, valkoista ylivaltaa kannattavien tekemä terroriteko, tviittasi senaattori Marco Rubio.

- Meidän pitäisi kutsua tätä pahaa sen oikealla nimellä, kirjoitti puolestaan senaattori Orrin Hatch lisäten, ettei hänen veljensä kuollut taistellessaan natseja vastaan vain, jotta natsien ajatukset voisivat jäädä haastamatta Yhdysvalloissa.

Ku Klux Klan -järjestön entinen johtaja David Duke puolestaan reagoi Trumpin kommenttiin suosittelemalla, että presidentti katsoo peiliin.

- Suosittelisin, että katsot kunnolla peiliin ja muistat, että valkoiset amerikkalaiset hankkivat sinulle presidentin viran, eivät radikaalit vasemmistolaiset, Duke kirjoitti Twitterissä.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Tällaista tullaan näkemään lisää nyt kun Trump on presidenttinä. Hän ei (varmaankaan) ole tarkoituksella näyttänyt vihreää valoa tällaiselle toiminnalle, mutta juuri tuo alt-right-porukka ja rasistit ovat tulkinneet Trumpin sanomisia niin, että heillä on nyt ikään kuin oikeutus tuollaiselle toiminnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

patsas on osa historiaa ja aikansa kuva, miksi se pitäisi poistaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen voisi siirtää vaikka museoon, mutta noille white supremacy-tyypeille ei ole mitään sijaa missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me ihmiset ollaan samanlaisia, ihonväristä riippumatta. Suomalainenkin voi olla ihonväriltään mikä hyvänsä, se ei ratkaise suomalaisuutta. Enkä missään muodossa hyväksy että jotkut ajavat valkoisten ylivaltaa, se ei ole terveen ihmisen toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos
Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Niinistön lausunnot Halla-Ahosta

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Niinistön lausunnot Halla-Ahosta

Nyt kun nousi pinnalle tämä, kun Halla-aho oli jakanut Turun sanomien uutisointia arvostelevan artikkelin, niin tulikin ... Lue lisää...
ajatellen

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.8.

Naapurit

22.8.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image