Ulkomaat

Mainos

Ex-vakooja myrkytettiin – "Tämä on luultavasti jän­nit­tä­vin­tä, mitä Salisburyssa on tapahtunut"

Puistonpenkki, jolta ex-vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia löydettiin Salsiburyssa. Poliisi vartioi puistoa.
Ulkomaat 6.3.2018 17:13
Rami Nieminen

Paikalliset kuvailevat Britannian Salisburya rauhalliseksi pikkukaupungiksi. Venäläisvakoojan saama myrkky aiheutti oireita myös sairaalan henkilökunnalle.

Salisburyn myrkytystapaus Britanniassa täyttää jo aidon agenttijännärin vaatimukset. Rauhallisen pikkukaupungin asukkaille suurin mysteeri on, miten moinen draama saattoi tapahtua juuri heidän kotikulmillaan.

Tiistai-iltapäivällä poliisi piti edelleen useita alueita Salisburyn keskustassa eristettyinä. Poliisin tutkijat jatkoivat rikospaikkatutkintaa puistossa, josta entinen venäläisvakooja Sergei Skripal ja hänen seurassaan ollut kolmekymppinen nainen löydettiin.

 

Poliisi sulki The Mill -ravintolan tiistaina Salisburyssa. Venäläisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian epäillään tulleen myrkytetyiksi Salisburyssa.

Salisburyn alueen poliisi vahvisti tiistaina, että tutkimuksiin on pyydetty avuksi myös poliisin terrorisminvastainen yksikkö. Mediassa spekuloidaan, oliko kyseessä Venäjän kosto brittien hyväksi toimineelle vakoojalle.

 

Skripalin kerrotaan olleen huolissaan turvallisuudestaan sen jälkeen, kun hänen vaimonsa ja poikansa olivat kuolleet tapaturmaisesti lyhyen ajan sisällä.

Myrkytysoireita hoitajillakin

Poliisilla ei edelleenkään ole tietoa siitä, mille aineelle Skripal ja nainen altistuivat. Brittimedian mukaan Skripalin seuralainen oli tämän Julia-tytär. Molemmat ovat sairaalassa tehohoidossa.

Lisäksi useat kaksikon hoitoon osallistuneet paikallisen sairaalan henkilökunnan jäsenet ovat saaneet myrkytysoireita. Yhtä lukuun ottamatta kaikki heistä ovat poliisin mukaan päässeet jo pois sairaalahoidosta.

Poliisi on myös pyytänyt Salisburyn asukkaita ilmoittamaan terveysviranomaisille, mikäli kokevat poikkeuksellisia oireita.

Brittimediassa spekuloitiin aluksi, että venäläiset olisi myrkytetty fentanyylillä. Tiistaina selvisi, että uhrien läheltä löytyneet fentanyylijäämät eivät liity tapaukseen.

Löydettiin jähmettyneinä

Salisbury on pikkukaupunki reilun tunnin junamatkan päässä Lontoosta lounaaseen. Kaupunki tunnetaan lähinnä kuuluisasta katedraalistaan. S

atunnainen vierailija voisi hyvin kuvitella tupsahtaneensa BBC:n maalaisdraaman lavasteisiin.

– Tämä on sellainen idyllinen, hiljainen kylä. Meillä ei koskaan tapahdu mitään jännittävää, vahvistaa paikallisen pubin tarjoilija.

Kaupunki keskittyy pienen kanavan rannalle. Sen vieressä sijaitsee myös puistikko, josta Skripal tyttärineen löydettiin sunnuntai-iltapäivällä.

Silminnäkijöiden mukaan lähes he olivat liikkumattomiksi jähmettyneinä.

Skripalin tiedetään kulkeneen pienen kauppakäytävän läpi torin suunnasta puistoon. Käytävän toisella puolella sijaitsee kaupungin liikekeskusta. Lähistöllä poliisi on sulkenut italialaisen ravintolan nimeltä Zizzi.

Poliisi sulki tiistaina Salisburyssa myös italialaisen ravintolan nimeltä Zizzi.

Poliisin tiistaisen tiedotteen mukaan ravintola on eristetty "varotoimenpiteenä". Tiistaina sen ovella päivysti poliisivartio, mutta sisällä ei näkynyt liikettä.

Kaikki poliisin tutkijat olivat tiistaina keskittyneet puistikon ympärille, johon oli pysäköity useita poliisin pakettiautoja ja rakennettu erilaisia telttoja. Suojapukuiset miehet, joita uutisissa vielä maanantaina näkyi, olivat sentään poistuneet.

Asukkaille ei varoituksia

Tiistaina poliisi oli sulkenut myös The Mill -pubin, joka sijaitsee täysin päinvastaisessa suunnassa ravintola Zizziin nähden. Poliisin mukaan The Millin epäillään liittyvän tapahtumiin jollakin tavoin.

Tapahtumien kulku on toistaiseksi hämärän peitossa. Jos Skripal olisi tyttärineen käynyt pubissa, he eivät olisi kulkeneet puistoon kauppakäytävän läpi, vaan tulleet toisesta suunnasta.

James Seago kertoo, ettei Salisburyn asukkaille ole annettu erityisohjeita myrkytysriskin varalta. Ex-venäläisagentti Sergei Skripal ja tyttärensä Julia löydettiin myrkytysoireisina puistonpenkiltä kaupungissa, joka sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Lontoosta.

The Millin sulkemista ihmetteli myös Salisburyssa asuva James Seago, joka oli tiistai-iltapäivällä tullut monien muiden uteliaiden tavoin seuraamaan puistossa työskenteleviä poliiseja.

– Tämä on luultavasti jännittävintä, mitä Salisburyssa on koskaan tapahtunut. En olisi ikinä uskonut, että täällä asuu entinen agentti. Vaikka toisaalta, sellaista ei varmaan ole tarkoituskaan huomata.

Seagon naisystävä kritisoi sitä, että tapahtumasta on kerrottu yleisölle vain vähän tietoja. Viranomaisetkaan eivät tiedä, miten vaarallista tuntematon myrkky on, mutta asukkaille ei ole annettu minkäänlaisia varoituksia.

– Niin, tämä on selvästi jonkun moka, Seago pohtii.

Sotilastukikohta lähellä

Keski-ikäinen mies ja nainen ihmettelevät tapausta kiivaasti kävellessään suljetun pubin ohi. Mies ei halua kertoa nimeään, mutta kuvailee Salisburya mukavan rauhalliseksi ja hiljaiseksi kaupungksi.

Hän kertoo, että parinkymmenen mailin päässä kaupungista sijaitsee suuri sotilastukikohta.

Mies pohtii olisiko mahdollista, että sillä olisi jokin yhteys ex-venäläisvakoojan asuinpaikan kanssa.

– On se mahdollista. Riippuu siitä, ketkä hänen yhteyshenkilöitään olivat. Mutta jos hän työskenteli tiedustelupalvelun kanssa, ei hänellä varmaan ole ollut yhteyksiä armeijaan. Mutta loppujen lopuksi Salisbury ei ole kovin kaukana Lontoostakaan, mies muistuttaa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Vietinpä aikoinaan kokonaisen vuoden Salisburyssä nuorempana. Hiljainen, kaunis kaupunki, jossa maailmankuulu katedraali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Minä olen sitä mieltä, että eläkejärjestelmän tulisi kohdella kaikkia tasavertaisesti eikä mitään erityisjärjestelmiä tu... Lue lisää...
pienyrittäjä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image