Ulkomaat

Euroopan unionin pää­neu­vot­te­li­ja Barnier: Brexit-neuvotteluja pitää nopeuttaa

Yksinäinen brexitin vastustaja liehutti Britannian ja EU:n lippuja Britannian parlamentin edustalla Lontoossa helmikuun lopussa.
Ulkomaat 28.2.2018 14:32
Rami Nieminen

Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier patisti keskiviikkona Britanniaa kiristämään tahtia brexit-neuvotteluissa. Barnier muistutti, että Britannian ero astuu voimaan 13 kuukauden päästä. Tästä huolimatta EU ja Britannia eivät ole päässeet vielä sopuun eron ydinkysymyksistä. Barnier myönsi, että EU:n ja Britannian tulevan suhteen tarkempi määrittely jää siirtymäkaudelle.

– Neuvotteluja pitää nyt nopeuttaa, jotta voimme ensi huhtikuusta lähtien keskittyä hahmottelemaan tulevan kumppanuuden muotoja, Barnier totesi Brysselissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona ensimmäisen virallisen luonnoksensa siitä, miltä Britannian erosopimus voisi näyttää. Barnier korosti tiedotustilaisuudessa, että kyseessä on vasta luonnos, jota tarkennetaan neuvotteluissa. Barnierin mukaan monilta osin luonnokseen on jouduttu kirjaamaan vain EU:n lähtökohdat, koska Britannia ei ole selvästi ilmoittanut kantaansa.

Barnierin mukaan sopimusluonnoksessa ei ole yllätyksiä, vaan siihen on kirjattu EU:n jo aiemmin ilmoittamia tavoitteita.

Barnierin mukaan EU pitää kiinni Pohjois-Irlannin erityisasemasta. EU:lta odotettiin keskiviikkona uusia avauksia Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä, joka on noussut yhdeksi eroneuvottelujen keskeisimmistä kysymyksistä.

Barnier kuitenkin korosti, että neuvotteluissa kaikki mahdollisuudet ovat edelleen auki. EU ja Britannia sopivat jo joulukuuussa, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei rakenneta ns. kovaa rajaa. Kaikki muu on kuitenkin auki.

Barnierin mukaan vaihtoehtoja on edelleen kolme. Ensimmäisessä tapauksessa Britannia solmisi kattavan tulliliiton EU:n kanssa, jolloin Pohjois-Irlannin raja pysyisi nykyisen kaltaisena. Toisena vaihtoehtona on, että Britannia esittää teknisiä ratkaisuja, joilla Pohjois-Irlannin asema turvataan.

Kolmas vaihtoehto on eräänlainen perälauta. Joulukuussa tehdyn sopimuksen mukaan Britannia huolehtii siitä, että Pohjois-Irlannin asema pysyy yhdenmukaisena EU:n sisämarkkinoiden kanssa. Se käytännössä tarkoittaisi, että EU:n sisämarkkinoiden raja kulkisi Irlanninmerellä, Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä.

Barnierilta kysyttiin, yrittääkö EU pakottaa Britannian tekemään kattavan tullisopimuksen.

– Minä en halua pelotella ketään. Arvostan suuresti Britanniaa, sen kulttuuria, historiaa ja sen johtajia. Mutta hyvt ihmiset, meillä on vain 13 kuukautta aikaa, hän väisteli.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

52
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
46
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
15
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image