Ulkomaat

Mainos

EU tavoittelee Britannian kanssa kun­nian­hi­mois­ta va­paa­kaup­pa­so­pi­mus­ta

Ulkomaat 7.3.2018 15:04 | Päivitetty 7.3.2018 15:29
STT

Euroopan unioni lähtee rakentamaan Britannian kanssa kunnianhimoista ja edistynyttä vapaakauppasopimusta, koska Britannian ehdot eivät jätä muita vaihtoehtoja.

EU:n kantaa keskiviikkona esitellyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, että ei pitäisi tulla yllätyksenä, ettei muita vaihtoehtoja ole.

Pääministeri Theresa May on sulkenut pois vaihtoehdot Britannian jäämisestä EU:n sisämarkkinoille, tulliliittoon tai EU-tuomioistuimen piiriin.

- Teemme parhaamme, kuten teimme muidenkin partnereidemme kuten viimeksi Kanadan kanssa. Lopulta kyse tulee olemaan vain kauppasopimuksesta, Tusk sanoi.

Britannian ja EU:n välinen kauppa vaikeutuu Tuskin mukaan väistämättä brexitin takia.

Luonnos EU:n neuvottelulinjoiksi on nyt lähetetty jäsenmaille. 27 jäsenmaan johtajat käsittelevät niitä maaliskuun huippukokouksessa.

Tuskin mukaan tavoitteena on, että vapaakauppasopimus ulottuisi kaikille sektoreille, eikä tavaroilla olisi tullimaksuja.

Oikeuksien ja velvollisuuksien pitää EU:n mukaan olla tasapainossa.

- EU ei voi tarjota Britannialle Norjan oikeuksia ja Kanadan velvollisuuksia.

EU tavoittelee myös vastavuoroista pääsyä toistensa kalavesille.

Euroopan unioni tavoittelee Tuskin mukaan läheistä yhteistyötä terrorismin ja kansainvälisen rikollisuuden ehkäisemisessä. Toisaalta Britannia kutsutaan EU-ohjelmiin, jotka koskevat koulutusta, tutkimusta ja kulttuuria.

Britannia jättää EU:n ensi vuoden maaliskuussa. Eroa seuraa siirtymäaika, joka kestää vuoden 2020 loppuun.

Keskiviikkona julkaistut kannat koskevat tulevaa suhdetta eli vuoden 2020 jälkeistä aikaa.

- Emme halua rakentaa muuria EU:n ja Britannian välille. --- Haluamme pysyä niin läheisinä partnereina kuin mahdollista, Tusk sanoi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kyllä EU on hirvittävä viritelmä josta on vain yksi suunta ja se on pois. Britannian upealle kansalle kuuluu kaikki kunnia tästä, sillä EU ei tule selviämään Britannian lähdöstä ja Euroopan kansojen kasvavasta halusta olla itsenäisiä. Katsokaa nyt tässäkin uutisessa esiintyvää Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskia jota ei ole demokraattisesti tehtävään valittu, mutta silti esittää EU:n korkeinta edustajaa. Ne kutsuivat vielä jokin aika sitten tuota virkaa nimikkeellä "EU presidentti", mutta niillä nähtävästi alkoi jo itselläkin hävettämään moinen epädemokratia, että presidenttiä ei ole valittu vaaleilla. Nyt tyytyvät vain nimikkeeseen "puheenjohtaja". Onneksi tuo systeemi kaatuu ihan kohta ja Eurooppa vapautuu ja kansat voivat yhdistyä aidosti ilman poliittista eliittiä ja heidän valheitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Pääministeri Theresa May on sulkenut pois vaihtoehdot Britannian jäämisestä EU:n sisämarkkinoille, tulliliittoon tai EU-tuomioistuimen piiriin. ''
No ei ole 'päättänyt'.
EU itse päättää kuka sen mm. sisämarkkinoille pääsee (jäsenet) ja kuka ei (kolmannet maat).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU taipui. Raha ratkaisi, hyvää kauppakumppania ei päästetä käsistä. Britannian taloudella menee hyvin ja brittien kanssa tehty kaupankäynti pitää taloudellisissa vaikeuksissa rämpiviä euromaita kasassa. Britit osaa neuvotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image