Ulkomaat

Asiantuntija: Pohjois-Korean uhkaus vetäytyä Yhdysvaltojen tapaamisesta saattaa olla testi Donald Trumpille

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin tapaaminen on 12. kesäkuuta Singaporessa. KUVA: KOREA SUMMIT PRESS POOL / MICHAE
Ulkomaat 16.5.2018 13:17
Katja Ihatsu, Reuters

Pohjois-Korea uhkaa peruuttaa tapaamisen, koska siltä vaaditaan yksipuolisesti luopumista ydinaseesta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattoi heittää uhkauksen tapaamisen peruuntumisesta ilmaan vain katsoakseen, onko presidentti Donald Trump halukas peruuttamaan tapaamisen, arvioi asiantuntija Yhdysvaltojen hallinosta Reutersille.

Kimin ja Trumpin on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa, mutta Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA tiedotti keskiviikkona, että maa harkitsee uudelleen osallistumistaan.

Se sanoi syyksi sen, että Yhdysvallat vaatii siltä yksipuolista luopumista ydinaseista. Viikonloppuna Pohjois-Korea ilmoitti purkavansa ydinkoealueensa ensi viikolla.

Pohjois-Korea on ärtynyt siitä, että sen ottamista askeleista huolimatta Yhdysvallat pitää kiinni maan vastaisista pakotteista, arvioi Middlebury Instituten tutkija Joshua Pollack.

– Pohjois-Korea haluaa, että Yhdysvallat alkaa kohdella sitä eri tavalla eikä niin ole vielä tapahtunut, hän sanoi.

Pohjois-Korea peruutti myös Koreoiden välisen korkean tason tapaamisen, jonka piti jatkaa maiden välien lämpenemistä. Etelä-Korea ilmaisi pettymyksensa asiasta.

Kim Jong-un tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin huhtikuun lopussa.

Trumpin Twitter-tili vaiti

Trump ei ole reagoinut Pohjois-Korean ilmoitukseen. Valkoinen talo tiedotti, että se ei ole saanut Pohjois-Korealta yhteydenottoa peruutuksesta.

Pohjois-Korea suivaantui Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisistä sotaharjoituksista, jotka piti alun perin pitää viime helmikuussa talviolympialaisten aikaan. Maat siirsivät harjoituksia, jotta Pohjois-Korea saataisiin osallistumaan olympialaisiin.

Maanantaina alkaneet sotaharjoitukset ovat Yhdysvaltojen mukaan rutiiniharjoituksia, mutta Pohjois-Korea pitää niitä uhkana.

Etelä-Korean Maan ulkoministeri Kang Kyung-hwa keskusteli asiasta keskiviikkona Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat jatkaa Trumpin ja Kimin tapaamisen valmistelua.

Pohjois-Korean ilmoitti asiasta pari tuntia sen jälkeen, kun se oli tuominnut sotaharjoitukset provokaatioksi ja peruuttanut Koreoiden tapaamisen.

Singaporen huippukokouksen peruuntuminen olisi takaisku Trumpille, joka haluaa ottaa kunnian Korean niemimaan jännitteiden purkamisesta. Yhdysvaltojen presidentin ja Pohjois-Korean johtajan tapaaminen olisi historian ensimmäinen.

Asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea todella luopuisi kehittämästään ydinaseesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Sehän oli kaikkien kuunneltavissa ja on vieläkin. Rinne ei pärjännyt ja heitti asiaan kuulumattoman kommentin peruskoulu... Lue lisää...
Huono häviäjä tämä R...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image