Ulkomaat

Mainos

Arlandan lentokenttä jouduttiin sulkemaan dronen vuoksi

Dronet ovat aiemminkin aiheuttaneet ongelmia Arlandan lentokentällä. Arkistokuva. KUVA: Anssi Jokiranta
Ulkomaat 15.8.2017 21:34
STT

Kauko-ohjattava lennokki eli drone pysäytti kaiken lentoliikenteen Tukholman Arlandan lentokentällä tiistai-iltana.

Lennokki havaittiin kentän eteläpuolella vähän kuuden jälkeen paikallista aikaa. Liikenne oli turvallisuussyistä pysäytettynä noin kello seitsemään saakka. Katkos aiheutti myöhästymisiä vielä myöhemmin illalla.

Lentokenttää operoivan Swedavian edustaja pahoitteli matkustajille aiheutunutta haittaa ja totesi, että lennokkien lennättäjien on tärkeää tuntea niihin liittyvä säännöstö.

Lupa lennättämiseen tarvitaan, jos lentää rajoitetun ilmatilan läpi. Lentokenttien ympärillä tällaista ilmatilaa on parikymmentä kilometriä.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun lennokit aiheuttavat ongelmia Arlandassa. Liikenne pysäytettiin lennokin vuoksi viimeksi viime viikolla ja myös toissa viikolla.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Pösilöt ovat valitettavasti aina keskuudessamme, evoluutio tarvitsee lajin kehitykseen myös päältä katsoen täysin turhia ja toimimattomia palikoita.

Drone (=automaattiojauksella (gps) kulkeva, usein lennättäjän näkymättömissä viipottava laite) ei kapineena sinänsä ole vaarallinen, ongelman siitä tekee laitteen helppo saatavuus ja käytettävyys: kuka tahansa tomppeli voi sellaisen hankkia lähimmästä elektroniikkakaupasta ja vielä saman kännin aikana tuutata sen taivaalle ottamaan "jännää kuvaa jumpo-jetistä", ja sitten kun gps:ään iskee jokin häiriö...

Perinteistä lennokkitoimintaa onnistuttiin harrastamaan Suomessa kymmeniä vuosia ilman että siitä koitui iltapäivälehtien nykyään maalailemia maailmanlopun katastrofeja. Perinteisen kiinteäsiipisen lennokin lennätys tapahtuu lennättäjän näkyvissä ja täysin radiolähettimellä kontrolloimana. Pelkkä lennokin ilmaan saanti vaatii harjoittelua ja lentämisen ja lennoikin teoriaan perehtymistä ollen siis pitkäjänteisyyttä vaativaa puuhaa, josta syystä holtittomimmat lyhytjänteiset tampiot ovat aikaisemmin hankkiutuneet mieluummin esim. urheilun pariin.

Lennokki- ym. harrastelennättelyä nykyään koskevien sääntöjen mukaan toimittaessa lentovimpaimet ovat vaaraksi korkeintaan lennättäjälle itselleen (mm. dokumentoituja avioeroja). Ongelma on siis enimmäkseen asenteissa. "haluan tehdä ihan mitä mieleeni juolahtaa, joten en halua perehtyä lennätysmääräyksiin, jolloin minulta ei voi vaatia niiden osaamista ja noudattamista". Näiden mitään sääntöjä noudattamattomien luusereiden paimentamiseksi kehitellyt nykyiset lennätyssäännöt ovatkin sitten sellaiset, että sääntöjä noudattavana kunnon kansalaisena ja vastuullisena lennokkiharrastajana olen täällä yli 150 km päässä lähimmästä pienlentokentästäkin joutunut harjoittelun mahdottomuuden takia käytännössä lopettamaan kilpailuharrastukseni F5j ja F5b liidokkiluokissa (kiitos, EU, kiitos,Trafi).
https://www.trafi.fi/filebank/a/1482415412/c34a1bef37860a2559d61acf4fdebb3a/23514-OPS_M1-32_VALMIS_maarays_RPAS_fi.pdf

Asiasta kukkaruukkuun, noinkohan Helsinki-Vantaalla menee kaikki toiminta seis, kun Haltialan pelloilla valkoposkihanhiparvi päättää nousta matkalentoon yli 50 metriin? maksaako Bongariliitto kulut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti dronen omistaja joutuu maksamaan korvaukset jokaisesta myöhästyneestä lennosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lennokkien lennättely jokamiehen oikeutena loppunee pian.
Näillä on liian helppoa aiheuttaa 10-100 tuhansien eurojen vahinkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä se tuli ikuinen ja vaarallinen riesa. Jotain vakavaa sattuu vielä näiden kanssa,niitä kun saa jokapoika ostella ja lennätellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi olla laki että laittomalla paikalla pörräävän dronen saa vaikka ampua alas. Juuri tämän kaltaiset hörhöt pilaavat koko harrastuksen ja aiheuttavat närää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, viimeistään tämmöisten uutisten jälkeen asian pitäisi olla selvä kaikille harrastajille. Tämmöiset tuovat ongelmia lentokentille, lentoyhtiöille ja matkustajille, myös rahallisessa muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Mistä sinä tuon 8% keksit? omasta päästäsi? ja tuo ei ollut pointtisi. Jos olisi ollut olisit kirjoittanut niin. Matemat... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image