Ulkomaat

Mainos

Äänet melkein laskettu - Mayn kon­ser­va­tii­vi­puo­lue menettänyt enemmistön parlamentissa

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivit ovat menettäneet enemmistönsä. KUVA: WILL OLIVER / EPA
Ulkomaat 9.6.2017 8:17
STT

Britanniassa pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue on menettänyt enemmistön parlamentin alahuoneessa Britanniassa. Ääntenlasku on lähes valmis.

Aiemmin julkistetun BBC:n ennusteen mukaan konservatiivit jäisi kahdeksan paikan päähän enemmistöstä Britannian parlamentin alahuoneessa. Konservatiivit saavat ennusteen mukaan 318 ja työväenpuolue 267 paikkaa. Tämä tarkoittaisi konservatiiveille 13 paikan menetystä ja työväenpuolueelle 35 uutta paikkaa.

Liberaalidemokraateille brittiäänestäjät suovat ennusteen mukaan 11 ja Skotlannin kansallispuolue SNP:lle 24 paikkaa. Itsenäisyyspuolue Ukip olisi jäämässä ilman edustajaa, eli menettämässä ainokaisen paikkansa.

Sisäministeri voitti vaalipiirissään täpärästi

Britannian sisäministeri Amber Rudd on pitänyt vaalipiirinsä hyppysissään, vaikka voitto menikin erittäin täpärälle. Konservatiivien Rudd oli hävitä työväenpuolueen ehdokkaalle vaalipiirissään Hastings & Ryessa. Täpärästä tuloksesta järjestettiin uudelleenlaskenta.

Ruddin voitosta kertoi Guardian.

Mayn kompuroitua vaalien alla konservatiivien suosio syöksyi alaspäin

Ennusteiden mukainen tulos on katkera tappio konservatiiveille. Kun pääministeri Theresa May ilmoitti huhtikuussa uusista vaaleista, konservatiivit johtivat mielipidetiedusteluissa työväenpuoluetta parillakymmenellä prosenttiyksiköllä. Mayn kompuroitua vaalien alla konservatiivien suosio syöksyi alaspäin.

May nosti kampanjansa keihäänkärjeksi Britannian eron EU:sta ja siihen kuuluvat neuvottelut, mutta äänestäjiä kiinnostivat lopulta myös perinteiset vaaliteemat kuten koulutus ja terveydenhuolto. Tämä toi ääniä työväenpuolueelle.

Enemmistöä vaikea saada

Jos tulos on ennustetun kaltainen, konservatiivien on hyvin vaikea saada kokoon toimintakykyistä hallitusta, sillä halukkaita hallituskumppaneita ei juuri ole. Konservatiivien toivoksi enemmistöhallituksen saamiseen jäisi lähinnä yhteistyö Pohjois-Irlannin pienten unionistipuolueiden kanssa.

Ovensuukyselyiden ennustamilla luvuilla myöskään työväenpuolue ei luultavasti kykenisi muodostamaan hallitusta, sillä sen johtaman hallituksen paikkamäärä ei riittäisi enemmistöön edes SNP:n ja liberaalidemokraattien avulla.

Ennustetulla tuloksella olisi hyvin mahdollista, että Britanniassa täytyisi järjestää uudet vaalit. Sekin olisi huono tilanne, sillä Britannian pitäisi mahdollisimman pian päästä aloittamaan brexit-neuvottelut EU:n kanssa.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

95
9 keinoa, joilla täyssähköauto kelpaa jokaiselle – auton normaali ulkonäkö ja kasvanut toimintamatka plussaa
37
Oulu uudistaa strategiaansa: Skandinavian pääkaupunki vaihdetaan valovoimaisuuteen, vahvuuksina elävät alueet ja kylät
32
Yhä useampi alkaa yrittäjäksi Oulun seudulla – viime vuonna perustettiin ennätykselliset 1 400 yritystä
30
Lapin poliisi kirjoitti kymmeniä ylinopeussakkoja autoilijoille ja moottorikelkkailijoille Kittilässä
29
Ilves pötkötteli keskellä päivää pihakuusen katveessa Kastellissa ja lähti sitten astelemaan keskustan suuntaan – "Komia otus"
28
Himohamstraajien täydet asunnot ovat paloturvallisuusriski – yli kymmenen tapausta tulee Oulussa ilmi vuosittain
28
Palkat alle minimin, ei iltalisiä, pimeää työtä... Ulkomaisten siivoojien käytöstä paljastui karuja puutteita yllätystarkastuksissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Kenen rahalla ja palkkaamana Suvi matkustelee ympäri maailmaa? Ei se ilmaista ole edes entiselle ministerille. Joku maks... Lue lisää...
Kenen rahalla?

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

19.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image