Ulkomaat

71 pakolaista kuoli kuorma-autoon - 14 ihmistä tuomittiin Eurooppaa jär­kyt­tä­nees­tä tapauksesta

Ulkomaat 14.6.2018 16:24 | Päivitetty 14.6.2018 18:21
STT

Yhteensä 14 ihmistä tuomittiin torstaina vankeuteen tapauksesta, jossa 71 pakolaista tukehtui kuoliaaksi kuorma-autoon.

Unkarilainen tuomioistuin langetti pisimmät rangaistukset neljälle miehelle, joista kukin tuomittiin 25 vuoden vankeuteen. Syyttäjät ilmoittivat heti valittavansa oikeuden ratkaisusta. He olivat vaatineet nelikolle elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Loppujen tuomittujen rangaistukset vaihtelivat kolmesta kahteentoista vuoteen vankeutta.

Viranomaiset löysivät kylmäkuljetusauton hylättynä moottoritien varresta Itävallasta elokuussa 2015. Kuolonuhrit olivat lähtöisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa heistä oli aikuisia miehiä, mutta joukossa oli myös kahdeksan naista ja neljä lasta.

Kuolivat muutamassa tunnissa

BBC:n mukaan päätekijöinä tuomituista yksi on Afganistanin kansalainen ja loput kolme bulgarialaisia. Myös muista tuomituista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat bulgarialaisia.

Unkarin viranomaisten mukaan kyseessä oli ammattimainen salakuljetusliiga, joka salakuljetti yli 1 200 ihmistä Eurooppaan pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan.

Ihmissalakuljettajat pakkasivat pakolaiset kuorma-autoon Serbian ja Unkarin rajalla. Poliisin tutkimuksissa selvisi, että pakolaiset olivat tukehtuneet pian sen jälkeen kun auto oli lähtenyt matkaan. Kun kuski Itävallan puolella tajusi, mitä oli tapahtunut, hän hylkäsi auton tiensivuun.

Syytteet käsiteltiin Unkarissa, koska kuolinsyytutkijoiden mukaan pakolaiset olivat kuolleet jo Unkarin puolella, todennäköisesti vain muutamassa tunnissa autoon jouduttuaan.

Oikeudenkäynti kesti vuoden. Liki 60 000-sivuisen esitutkinta-aineiston mukaan salakuljettajat eivät piitanneet pakolaisten ahdingosta. Aineiston mukaan 26-vuotias bulgarialainen kuski soitti afganistanilaismiehelle ja kertoi, että pakolaiset huutavat autossa. Afganistanilainen mies käski kuljettajaa jatkamaan ajamista.

- Jos he kuolevat -- jätä ruumiit metsään Saksassa, mies sanoi.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Tämä uutinen pitää kertoa lähtömaiden pääuutislähetyksessä eli Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa. Sielläkin on tv-uutiset ja radiouutiset ja sielläkin pelaa facebook, joka myös on oiva media tiedonvälitykseen. Kun kerrotaan erilaisista "matkanjärjestäjistä", niin parempaa elintasoa etsimään lähtevät saavat jo lähtöpäässä todenmukaisen kuvan siitä millaista on matkustaa salakuljettajan kyydillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

141 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Ehkäpä me jotka maksemme kaiken, veroprosentti yli 40%, ollaan kyllästytty elättämään jos jonkin sortin joutilasta ja vä... Lue lisää...
Kapitalisti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image