Talous

Mainos

Viik­ko­ra­hoil­la pistetään lapset kotitöihin - lapsia opetetaan vas­tuul­li­suu­teen rahan käytössä

Talous 7.12.2017 11:30 | Päivitetty 7.12.2017 11:56
STT

Vanhempien mielestä viikkorahan tarkoitus on opettaa lapsille vastuullisuutta talousasioissa ja opettaa lapset työskentelemään rahan eteen, ilmenee Danske Bankin kyselytutkimuksesta.

Yli puolet suomalaisvanhemmista pitää lasten viikkorahoja palkkana tehdyistä töistä. Tavallisimmat viikkorahoihin liitetyt tehtävät ovat oman huoneen siivoaminen sekä kotityöt kuten tiskaaminen ja roskisten tyhjentäminen.

- Viikkoraha on yksi parhaista talouskasvatuksen työkaluista, joten sitä kannattaa antaa, kun lapsi aloittaa koulun ja oppii laskemaan, opastaa lasten rahankäytöstä kirjaa kirjoittava talousasiantuntija Nina Nordlund.

Kyselytutkimuksen mukaan lapset saavat Suomessa viikkorahaa keskimäärin viisi euroa viikossa. Viikkorahaa maksaa lähes neljä viidesosaa vanhemmista.

Nordlund sanoo, että viikkoraha voidaan jakaa kolmessa osassa. Yksi osa viikkorahasta laitetaan säästöön, yksi osa voidaan tuhlata ja yksi osa lahjoittaa. Lahjotuksen tarkoitus on, että rahalla voi tehdä hyvää ja auttaa muita.

- Viikkorahalla voidaan opettaa lasta pitkäjänteisyyteen säästämisen kautta, mutta yhtä lailla, että kuluttaminen on valintojen tekemistä. Rahan rajallisuutta, mahdollisuuksia täynnä olevassa maailmassa, on hyvä jo varhaisessa vaiheessa oppia.

Valtaosa käteisenä

Yli 80 prosenttia viikkorahoista annetaan käteisenä. Lähes 10 prosenttia siirtää rahat lasten pankkitileille. Lopuissa tapauksissa vanhempi säilyttää viikkorahat itse kunnes lapsi haluaa käyttää ne.

Kolmella neljästä lapsesta on oma pankkitili. Maksukortti on 14 prosentilla.

Kyselyyn vastasi Suomessa noin tuhat 7-12-vuotiaiden lasten vanhempaa. Danske Bank tutki lasten viikkorahoja myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näin saadaan kasvatettua teinejä, jotka eivät vie roskapussiakaan mennessään jos sitä ennen ei käydä palkkaneuvotteluja. Meidän perheessä mennään sillä säännöllä, että tämä on meidän kaikkien koti ja sen puhtaudesta ja siisteydestä huolehtiminen kuuluu ihan kaikille, ilmaiseksi. Jokainen tekee sitä mitä osaa. Näin lapset oppivat huolehtimaan kodista ilman typerää riitaa korvauksesta. Meidän lapsetkin kyselivät miksi he eivät saa kotitöistä palkkaa. Kerroin, että alan maksaa heille kotitöistä rahaa sinä päivänä kun joku maksaa minulle "palkkaa" jokaisesta ruuanlaitosta ja pyykkikoneellisesta. Viesti meni kerralla perille. Lapset tyhjentävät astianpesukoneen ja vievät roskat yhdellä pyynnöllä ja ilman mitään nurinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image