Talous

Mainos

Tyrnäväläinen vodka ei kelpaa suomalaiseksi - tislaamon johtaja ihmettelee Valviran tulkintaa

Shaman Spirits on valmistanut myös muun muassa tervasnapsia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 1.8.2015 8:10
Ville Koivuniemi

Tyrnävällä toimivan viinatislaamo Oy Shaman Spiritsin toimitusjohtaja Ilpo Sulkala ei sulata Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran näkemystä tuotteensa markkinoinnin luvista.

Kyseessä on Finntastic-vodka, jota myydään Armeniassa, Venäjällä, Israelissa ja Baltian maissa. Brändin omistaa Global drinks Finland Oy. Vodkan raaka-aineena käytetään ranskalaista pirtua, mutta muuten valmistus tapahtuu Tyrnävällä. Tuotteessa on ainesosana myös tyrnäväläistä perunapirtua.

Valviran mukaan tuotetta ei saa markkinoida kotimaisena.

– Siinä on Tyrnävän hyvä pohjavesi merkittävässä asemassa, sitä on 60 prosenttia tuotteesta. Prosessi Tyrnävällä kestää 3–4 viikkoa, kun vodka valmistuu tuhansien litrojen kattilassa, Sulkala sanoo.

Sulkalan mukaan vodkaan lisätään Tyrnävällä lisäksi makeutusaineita. Hänen mukaansa juoman arvo perustuu nimenomaan Tyrnävällä toimivan kemistin osaamiseen.

– Ja sitten on vielä pullo, design ja brändimme. Mielestäni tämä juoma on suomalaista.

Valvirasta ei oteta kantaa keskeneräiseen yksittäistapaukseen. Lait ja asetukset ovat kuitenkin juoman alkuperämaan määrittelemisessä melko selvät.

– Tätä asiaa säätelee itse asiassa ainakin kolme eri muuttujaa: elintarvikelaki, elintarviketietoasetus ja EU-asetus koskien tislattuja alkoholijuomia, Valviran lakimies Kristiina Meriläinen sanoo.

– Esimerkiksi vodkan suhteen on määritelty, että sitä voi sanoa suomalaiseksi, jos se on valmistettu Suomessa viljellystä viljasta tai perunasta tislatusta etyylialkoholista.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (152)

Ei kiinnosta nuo viinakset tippaakaan. Maalämönesteenä käy jos prosentti on yli 30 muuten ei ole käytöä kuin ehkä moottoriosien pesuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylijäämäperunan jalostuskin oli siis vain hämäystä, jolla irtosi tehtaan luvat. Käyttäisivät edes kotimaista viljaa raaka-aineena...
Viranomaisilta oikea ratkaisu tuohon surkuhupaiseen kotimaisuusväitteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän tuo suomalaista ole. Mutta toisinaan mainostaahan suomalaiset kenkätehtaatkin, että tuote on suomalainen vaikka niissäkin kengissä on kenkien osat valmistettu ulkomailla ja Suomessa on tehty vain kokoaminen. Samoinhan mainostetaan eräästä Mersun mallista, että se olisi valmistettu Suomessa vaikka Valmet Automotive vain kokoaa autoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikai se mitään Suomalaista ole jos tärkein aineosa tulee Ranskasta. Buhaa, kavereilla lähtenyt homma vähän lapasesta.
Sama kuin mä toisin Venäjältä marjat ja ja tekisin siitä suomalaista hilloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä nuo viinanvalmistajatkaan olevan kovin korkeaälyisiä. Siis ranskan pirtu muuttuisi suomalaiseksi kun se lantrataan tyrnäväläisellä vedellä? Käsityshän se on tuokin. Ja mitä siihen pullo vaikuttaa? Ei kai sitä pulloa juoda tai syödä?Pullo on korkeintaan säilytys / kuljetusastia. Ei kai suomessa pullotetut viinit tai konjakitkaan muutu suomalaisiksi.
Näyttäis olevan koko puuhastelu taas sitä että mennä luikerrellaan kaikkien aitojen yli matalimmasta kohden,tai vielä mieluummin aitojen ali saadakseen ilmaista tukirahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin pitkä kommenttiketju votkasta on selvästi yksi viinan kiroista. Raitistukaa hyvät ihmiset, raitistukaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos juomaan lisätään makeutusainetta, ei ole enää kyse votkasta. Ihan sama onko mistään maasta kotoisin, mutta votkaa se ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perunapirtu on niin voimakasaromista, ettei siitä voi tehdä vientituotetta ulkomaille. Ja myös kallista valmistaa. Pakko tehdä ns. mautonta vodkaa, että menee kaupaksi ulkomailla ja käyttää halpaa tuontipirtua.

Go Ilpo ja kumppanit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vientimarkkinoita ajatellen parempi mainostaa ranskalaisena tuotteena kuin suomalaisena.
Suomessa tehdyt elintarvikkeet eivät mene kaupaksi kuin Venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoikaa mitä ommentoitte, pohjaan palanutta pontikkaa, mää teen itekki paljo parempaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toista sataa kommenttia näin mitättömästä asiasta jonka ei luulisi vaikuttavan juuri kenenkään elämään? Pakko se on uskoa, viina saa suomalaisen puhumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isossakyrössä valmistetaan Giniä, joka on valittu kansainvälisissä makutesteissä maailman parhaaksi. Hyvää on, on maistettu.
Meillä nautiskellaan tästä lähtien vain kotimaista juhlajuomaa, vaikka vähän maksaakin. Kunnianhimoinen asenne myös viinanvalmistuksessa tuottaa tuloksia ja oikeasti brändin, jolla voi olla arvoa maailmanlaajuisestikin. Hämmästynyt olen, jos lantrauksella luodaan brandituote, onnea kuitenkin Tyrnävälle, kaikenlainen vienti on meidän kaikkien eduksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (152)
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän armeijan vahvuus

78 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikä oikeastaan on elämän tarkoitus maalla asuessa?

Jos sinä olet niin sivistynyt, että sinulla ei ole sijaa maalaismoukkien joukossa, niin minä ihmettelen suuresti, miksi ... Lue lisää...
helppo ratkaisu

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.9.

Naapurit

25.9.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image