Talous

Terrafamen lisärahat tällä kertaa tiukassa

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 20.2.2016 3:00
Maria Kalliokoski

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat haluavat perusteelliset selvitykset Terrafamen Talvivaaran kaivoksen toimintanäkymistä, ennen kuin ovat valmiita näyttämään vihreää valoa uudelle rahoituserälle.

Lisärahoituksen mahdollisuutta halutaan arvioida vasta kattavien laskelmien sen jälkeen.

Varsinkin oppositiossa on henkeä, että Talvivaara pitäisi ajaa hallitusti alas. Myös hallituspuolueiden ryhmyreillä on varaumia.

Lännen Media kysyi perjantaina kaikilta ryhmäjohtajilta, ovatko he valmiita antamaan lisärahoitusta Terrafame Group Oy:lle ja onko eduskunnan asetettava lisäedellytyksiä.

Hallitus esittää 38,5 miljoonan euron lisärahan myöntämistä Terrafamelle.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan käsittelyssä joudutaan punnitsemaan vaihtoehtoja hallitun jatkamisen ja alasajon kustannusten välillä. Hän pohtii myös, olisiko laitos ajettavissa lepotilaan odottamaan metallin hintojen nousua.

Perussuomalaisten ryhmäjohtajan Sampo Terhon mukaan kaivosta ja ympäristökatastrofia ei voi jättää heitteille. Myös hän kysyy tulevista suunnitelmista, jottei avustustarpeesta tule pysyvää.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen muistuttaa, että valtuuden myöntäminen on lopulta ministeriöstä kiinni. Myös hän vaatii vaihtoehtoja ja kustannusarvioita eduskunnalle.

–  Selvää on, että nykyisen kaltainen tila ei voi jatkua loputtomiin, hän toteaa.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan oleellista on selvittää, onko toiminta saatavissa realistisesti voitolliseksi. Lisärahoitus jää riippumaan siitä.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan aikaraja on jo mennyt, eikä hän ole valmis antamaan lisärahaa.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mukaan näyttää siltä, että kaivosta ei saada kannattavaksi edes pidemmällä tähtäimellä, vaan edessä on alasajon kustannusten selvittely.

RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan kestävä ratkaisu ei ole jatkuva lisärahoituksen osoittaminen ja raja alkaa olla lähellä.

KD:n Peter Östmanin mukaan tappiollista yritystoimintaa ei pidä harjoittaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Valtion ei pidä olla mikään maksuautomaatti Talvivaaralle! Heti kun he ojentavat kerjäävän kätensä ja kilahtaa tilille muutama miljoona, ei tämmönen peli enään vetele, nyt on laitettava piikki kiinni! Ratia tuntuu olevan samanlainen satusetä kuin Perä aikoinaan, puheet kun ovat kovin samanlaiset ja silloin kun asiat eivät olekkaan menneet niin kuin on ensin sanottu, sitten alkaa kaiken maailman selittelyt, päättäjiemme täytyy olla aika tyhmiä jos vielä uskovat näihin puheisiin. Tiedättekö jonkin muun yksityisen yrityksen jota on vuosien mittaan paapottu samanlailla kuin Talvivaaraa?
Voin sanoa omasta puolestani, etten tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempaan sijoitukseen rahat menevät kuin mahanmuuttajien elättämiseen satojen miljoonien edestä ,jotka eivät koskaan tuota mitään. Talvivaara ylös

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim P.P Kylläkai outokumpu aikoinaan oli hyvinkin tuottava?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuota alas ajeta, tuonne kylvetään rahaa niin kauan kunnnes se tuottaa niin paljon että se voidaan myydä pilkkahintaan pois.
Ja arvaa kuka tästä hyötyy pienen omaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alasajo olisi viimeinen virhe. Kaivos on kannattava parin vuoden päästä. Lepotila olisi nyt hyvä, mutta ei taida onnistua teknisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kaivoksen maaperä on niin köyhä ettei liuotus kannata kuin bioliuotuksella joka taas toimii vain stabiileissa olosuhteissa. Ei saa sataa vettä tai lunta, muuten menee vesien hallinta vaikeaksi.
Alasajo on pakollinen ja totuus pitää vaan myöntää. Nyt pitää vain katsoa peiliin ja tuonkin 38,5 miljoonaa voi sijoittaa Kainuuseen muuten, vaikka Vuokatin kehittämiseen niin raha on paremmin tallessa kuin pohjattomasta kaivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on poliittista idiotismia esillä kun politikot eivät ymmärrä että Talvivaaran kaivos on järkevintä ajaa alas. Pelkästään nykyisellä nikkelin hinnalla kaivos on raskaasti tappiollinen joten verorahaa palaa vielä satoja miljoonia jos toimintaa jatketaan. Alasajamista puoltaa sekin että biokasaliotus on todettu jo moneen kertaan epäonnistuneeksi ja jätevedet aiheuttavat vain laajan ympäristötuhon jossa vahinkojen suuruus voi nousta helposti miljardiin.

Kaivokseen meni 7 kuukaudessa 200 miljoonaa joten 38 miljoonaa kuluisi nykyvauhdilla kuukaudessa tai parissa. Pitää ihmetellä millä ihmeen matematiikalla Vanhanen saisi kaivoksesta kannattavan. Olli Rehnin pitkän matematiikan opinnot tulivat veronmaksajille jo pirun kalliiksi.

Muutenkin ottaa pattiin Sipilän hallituksen toiminta kun kaivokselle annettiin kesällä 200 miljoonaa euroa ja samaan aikaan Sipilän hallitus korottaa sakkorangaistuksia, oikeusmaksuja, terveysmaksuja, kiinteistöveroja, jne. Käytännössä maksujen ja verojen korotuksilla tuetaan kaivoksen toimintaa. Ei voi kuin ihmetellä Sipilän hallituksen idiotismin määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuo laitos koskaan tuottanut tai tuleeko tuottamaan mitään muuta kuin ympäristö vahinkoja ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet jonkunkaan verran seurannut Talvivaaraa eri tiedoitusvälinneissä, niin on varmaan sinullekin tullut selväksi se tosiasia ettei Talvivaara ole ainakaan tämän viimeisen 11 vuoden aikana tuottanut sitä määrää mitkä tavoitukset yhtiö oli asetettanut ,eikä todennäköisesti tule koskaan tuottamaankaan. Bioliuotus kun ei toimi, Australiassa vastaavasta bioliuotuskokeilusta luovuttiin. Siellä nimittäin ongelmat veden kanssa osottautuivat ylivoimaisiksi, siis sama ongelma kuin mitä on Talvivaarassakin, australialaiset olivat kuitenkin sen verran fiksuja, että jättivät kokeilut sikseen, kun huomasivat ettei homma toimi niinkuin olisi pitänyt,mutta Talvivaarassa änkyrämäisesti vain jatketaan, vaikka tiedetään ettei bioliuotus tule koskaan toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myönnetyillä tukirahoilla olisi kaivos ajettu jo moneen kertaan turvalliseen tilaan ja hintojen noustua käyntiin. Valtio on tässä tapauksessa lypsylehmä. Kertokaa mikä ihme tekee Talvivaarasta niin ihmeellisen , että sitä pitää tukea vaikka minkäänlaista tulosta ei ole vuosikausiin tulossa. Suurimpiakin työantajia on annettu mennä nurin olankohautuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On naivia edustajien väittää, että ovat yllättyneet ettei rahoitus riittänyt kaivostoiminnan pyörittämiseen, ei kai he niin "uunoja" sentään edustajatkaan ole, "vai ovatko?". Tosiasiahan on kaivostoiminta ei suomessa menesty kuin suurten tukiaisten avulla, eli veronmaksajien varoilla niin ulkomaisten- kuin suomalaistenkin omistamien kaivosten ollessa kysymyksessä. TOISIN SANOEN KAIVOSTOIMINTA SUOMESSA ON KANNATTAMATONTA!!!. Jos joku muuta väittää, on harhaa ja Suomen luonnon turmelemista. Niin on Kittilän kultakaivos kuin muutkin kaivokset rahojen loputtua keksivät näennäisinvestointeja saadakseen Suomen valtiolta rahaa tukien muodossa. Kysynkin onko kaivostyöpaikat arvokkaampia kuin matkailun luomat työpaikat (no ainakin rahallisesti kalliimpia valtiolle ja luonnolle), ei kannattaisi pilata suomen luontoa kannattamattomalla toiminnalla, jota kaivostoiminta mitä suuremmassamäärin on!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi valtakunnansyyttäjä ei ole jo ottanut epäiltyä törkeää petosta tutkittavakseen? Syydettiinhän tuohon Kankkulan kaivoon "enempien ympäristövahinkojen torjumiseksi" nuo yli 200 miljoonaa euroa. Toisaalta Itse Lauri Ratia todisti viikolla televisiossa, että kaikki rahat on käytetty tehokkaan ylösajon varmistamiseksi. Tuo ylösajo ei ole tuottanut voittoa yhtään euroa eikä tule tuottamaan, mutta on osaltaan koko ajan lisännyt ympäristön pilaamista (mm. pohjavedet) ja lähialueen vesistöt. Eikä menisi yhtään vikaan, jos muutama ministerikin joutuis Valtakunnanoikeuteen vastaamaan teoistaan. Onhan tuossa johdettu Eduskuntaakin hyvin törkeästi harhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tosiaan aika punnita, mihin tarpeeseen kaivosyhtiölle yhteistä (velka)rahaa enää tarjoillaan. Asiallisin ratkaisu jo nyt eikä myöhemmin, olisi hyväksyä laitoksen veronmaksajille alasajon ja lopettamisen myötä tuoma lasku. Se maksaa sekin, mutta yhtiö ei pysty sitäkään milloinkaan kustantamaan. Onhan kalliille puuhastelulle jo viimein laitettava maali näkyviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

"Aamulehti vastasi tutkija Kimmo Kiljusen mielipidekirjoitukseen Työeläkevakuuttajien antamalla tiedolla. Jutun tiiviste... Lue lisää...
Mikä on eläkevelka?

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

19.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image