Talous

Tavara-autot käyvät kaupaksi – suurien kuorma-autojen en­si­re­kis­te­röin­tien määrä kasvanut yli 2000-luvun keskiarvon

Autoalan mukaan uusien kuorma- ja pakettiautojen myynti on kasvanut viime vuosina lupaavasti. Yli 16 tonnin kuorma-autojen osuus koko kuorma- automarkkinasta on lähes 80 prosenttia. KUVA: Pekka Peura
Talous 10.3.2018 11:29
Raimo Pirttikoski

Autoalan mukaan kasvava luottamus talouteen piristää paketti- ja kuorma-autojen kysyntää.

Uusien kuorma- ja pakettiautojen myynnin odotetaan kasvavan Suomessa selvästi tänäkin vuonna. Jo viime vuonna pakettiautoja ensirekisteröitiin liki 15 prosenttia ja yli 16-tonnisia kuorma-autoja yli kymmenen prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

– Yritysten kasvava luottamus talouteen, viennin kasvu ja teollisuuden kustannuskilpailukyvyn paraneminen piristävät tavara-autojen kysyntää, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi.

– Etenkin pakettiautojen kaupassa näkyy myös rakentamisbuumi. Lisäksi monilla kuljetusyrityksillä on painetta uusia kalustoaan, koska pitkän taantuman aikana isoja hankintoja on usein lykätty.

Liikennekäytössä olevien pakettiautojen keski-ikä oli viime vuonna jo 12,6 vuotta ja kuorma-autojen 13,2 vuotta.

Tänä vuonna uusien kuorma-autojen myynnin odotetaan kasvavan kuutisen prosenttia. Viime vuonna niitä ensirekisteröitiin liki 3 500.

– Suurien kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä on kasvanut jo selvästi yli 2000-luvun keskiarvon, joka on noin 2 500 autoa vuodessa, Kallio sanoo.

– Uusia yli 16-tonnisia kuorma-autoja myytiin vuonna 2008 ennen laskusuhdannetta vähän yli 3 000. Tänä vuonna myyntiennuste on 2 950 autoa.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin viime vuonna noin 15 500, ja kasvun odotetaan jatkuvan.

Kuljetukset kasvussa

  • Viime vuoden kolmannella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin Suomessa tavaroita 80 miljoonaa tonnia, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana toissa vuonna.
  • Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n tuoreen kuljetusbarometrin mukaan maantiekuljetukset ovat noususuhdanteessa. Viime vuonna kuljetusyrityksillä oli jopa ennätyksellinen loppuvuosi liikevaihdolla ja kuljetusmäärillä mitattuna.
  • Loppuvuonna noin joka kolmas yritys kasvatti kuljetusmääriään ja vielä useampi liikevaihtoaan. Kannattavuuskehityskin on vuodessa hieman kohentunut. Joka kolmannella yrityksellä on ollut vaikeuksia löytää osaajia.
  • Myös kuljetusyrittäjien odotukset tältä keväältä ovat myönteisemmät kuin vuosi sitten.
  • Kyselyyn vastanneista 29 prosenttia odottaa liikevaihdon kasvavan ja 24 prosenttia kuljetusmäärien lisääntyvän alkuvuonna.

Lähteet: Tilastokeskus, SKAL

MAINOS

Kommentoi

toivottavasti ne rupiaa maksamaan runsaasti enemmän tie maksuja jotta ei meidän henkilö autojen tarvi kaikkia korjaus kuluja maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilöautot ei rahoita teitä suomessa ne rahat käytetään ihan muihin asioihin ota selvää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perus pakettiautot on vähentyneet katukuvasta. Tilalle on tullut isommat pakut ns. kevyt kuorma-autot verotuksesta johtuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image