Talous

Suomen hallituksen ajama metsäkanta voitti Euroopan par­la­men­tis­sa, luon­non­suo­je­li­jat huolissaan

Talous 13.9.2017 13:50 | Päivitetty 13.9.2017 17:49
STT

Suomen hallituksen ja metsäteollisuuden ajama kanta voitti, kun Euroopan parlamentti äänesti metsien hiilinielujen laskentatavasta. Parlamentti hyväksyi ympäristövaliokunnan mietinnön suomalaismeppien ajaman muutoksen kanssa.

Suomalaiset pitivät epäreiluna esitettyä mallia, jossa tulevia hakkuita olisi verrattu vuosien 2000-2012 intensiteettiin. Vertailuvuosien valinta kohtelee eri maita hyvin eri tavalla, ja Suomessa ajanjaksoa pidettiin epäedullisena.

Laskentakaava on kuitenkin monimutkainen, ja siinä otetaan todennäköisesti huomioon useampia seikkoja.

Valtaosa suomalaismepeistä kannatti muutosta, jonka myötä vertailuun tulisi enemmän liikkumavaraa ja sana intensiteetti poistettaisiin.

Arvostelijoiden mukaan suomalaisten ajama muutos vie pohjaa hiilinielulaskennalta.

Luonto-Liitto pelkää, että hiilinielut pienenevät merkittävästi ja hakkuita lisätään ilman ilmastovaikutusten kompensointia. Luonnonsuojeluliitto varoittaa EU-parlamentin äänestystuloksen vesittävän työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Liitto on pettynyt siihen, että hiilinielun pienenemisen ilmastovaikutuksen täysimääräisestä huomioimisesta luovuttiin. Liiton suojeluasiantuntija Otto Bruun sanoo, että tällaisten päätösten myötä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet eivät toteudu.

Lopullisesti hiilinielujen laskentasäännöistä päätetään parlamentin, komission ja ministerineuvoston välisissä neuvotteluissa.

Suomelle voi koitua laskennan takia lisäkustannuksia tai lisää päästövelvoitteita, jos laskenta osoittaa Suomen hakanneen liikaa metsiä.

Metsien hiilivaraston varmistaminen on osa EU:n ilmastopolitiikkaa. Se on yksi kolmesta EU:n ilmastopolitiikan pilarista. Kaksi muuta ovat teollisuuden päästökauppajärjestelmä sekä sen ulkopuolelle jäävän sektorin omat päästövelvoitteet.

Tiilikainen tyytyväinen

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on erittäin tyytyväinen EU-parlamentin äänestystulokseen metsien hiilinielujen laskentatavasta. Tiilikaisen mukaan tulos on Pariisin ilmastosopimuksen mukainen ja samalla se kuitenkin mahdollistaa metsien aktiivisen hoidon ja käytön.

- Euroopan parlamentti kokonaisuudessaan otti nyt parlamentin ympäristövaliokunnan kesäisestä kannasta poikkeavan kannan. Tämä kanta on meille mieluinen, Tiilikainen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Heinäkuussa Suomen kanta hävisi, kun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti metsien hiilinielujen laskentatavasta.

Metsäteollisuus: Myönteinen kanta hiilinielujen laskentaan raivaa esteitä investointien tieltä

Metsäteollisuus pitää erittäin myönteisenä EU-parlamentin kantaa metsien hiilinielujen laskentatapaan.

- Tämä asia, joka on lähtenyt käyntiin suomalaisen metsäalan näkökulmasta huonossa asemassa, lähti tässä oikealle jengalle, sanoo toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Raaka-aineen saatavuuteen liittyvä epävarmuus olisi Jaatisen mukaan myrkkyä metsäteollisuuden investoinneille, jotka ovat kolmen vuoden aikana kasvaneet miljarditasolle.

- Jos metsien kestävän talouskäytön lisääminen ei olisi mahdollista, niin totta kai se näkyisi siinä, uskalletaanko investoida lisääntyvän puunkäytön varaan. Varmasti tämä on yksi tekijä, joka näitä esteitä poistaa, Jaatinen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onneksi Sirpa Pietikäisen ja muiden viherpiipertäjien kanta ei voittanut. Kansa kyllä muistaa seuraavissa vaaleissa ketkä pettivät Suomen eivätkä ajaneet Suomen etua tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomelle voi koitua laskennan takia lisäkustannuksia tai lisää päästövelvoitteita, jos laskenta osoittaa Suomen hakanneen liikaa metsiä."

Suomi on hakannut metsiä liikaa, ja tulee hakkaamaan vielä enemmän. Se on julma fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän ne muiden Eu maiden metsät ?? Kuten Irlanti, Tanska, Englanti,Hollanti, Belgia,Kreikka,Espanja, Portugali jne. Kyllä niistäkin metsät kasvaa,kunhan vaan istutetaan. Suomenko muka taas pitää yksin pelastaa, maailman ilmasto. Kuten kävi rikkidirektiivissä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tuo nyt kumma olisi jos metsänsä aikoja sitten hakanneet maat olisivat päässeet päättämään Suomen luonnonvarojen käytöstä. Hyvää työtä Nils Torvaldsilta ja muilta asiaa ajaneilta mepeiltä!
Samalla joutaisivat hävetä vastaan äänestäneet oman pesän likaajat. Niin kova oli halu päästä taittamaan suomalaisten työllisyyden parantumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image