Talous

Suomen alhainen työl­li­syy­sas­te ja ko­ti­ta­louk­sien vel­kaan­tu­mi­nen huolettavat EU-komissiota

Talous 7.3.2018 14:22 | Päivitetty 7.3.2018 17:36
STT

Alhainen työllisyysaste ja kotitalouksien velkaantuminen ovat EU-komission päällimmäisiä huolenaiheita Suomen talouskehityksessä. Myös väestön ikääntyminen ja sen aiheuttamat paineet julkisen sektorin velkakestävyydelle herättävät huolta.

Komissio julkisti tänään maakohtaiset raportit EU-maiden taloustilanteesta. Suomi pääsi viime keväänä komission erityistarkkailusta, sillä talouden käänne ja kilpailukykysopimus kohensivat näkymiä.

Suomen maaraportissa todetaan, että myönteiset näkymät helpottavat kasvua tukevien uudistusten toteuttamista. Komissio kiinnittää huomiota myös siihen, että Suomen työmarkkinatilanne on elpymässä. 15-64-vuotiaiden työllisyysaste on kuitenkin edelleen alhainen muihin Pohjoismaihin verrattuna, hieman alle 70 prosenttia.

- Erityisesti 25-49-vuotiaiden työttömien tai työvoiman ulkopuolella olevien ei ole taloudellisesti riittävän kannattavaa ottaa vastaan työtä, raportissa todetaan.

Suomen julkisen sektorin velkasuhteen ennakoidaan kääntyvän 2020-luvulla jälleen kasvuun, sote-uudistuksen mahdollisesti tuomista säästöistä huolimatta.

Komissio arvioi säännöllisesti EU-maiden talouskehitystä ja antaa suosituksia talouden uudistamiseksi. Seuraavat suositukset annetaan toukokuussa.

Myös teollisuusmaiden järjestö OECD pitää alhaista työllisyysastetta Suomen ykkösongelmana. OECD:n apulaispääsihteerin Mari Kiviniemen mukaan kotihoidontuki selittää osaltaan sitä, miksi erityisesti nuorten naisten työllisyys on Suomessa niin matalalla tasolla.

MAINOS

Kommentoi

Jos työllisyysaste laskettaisiin vastaamaan todellisuutta se tuski olisi edes 60% pitäis laskea työllisiksi vain ne jotka tekevät normaalia työaikaa vastaavan määrän kuukaudessa ja saavat siitä tessin mukaisen palkan.
Nämä tilastokikkailuilla saadut luvut vääristävät todellisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei ole lainkaan helpottanut suomalaisten asemaa, vaan heikentänyt sitä. Byrokratian myötä on tullut kaikenlaisia ylimääräisiä maksuja ja kuluja muutenkin kalliin euron maassa. Suomessa kaikesta maksetaan korkeampaa hintaa kuin muualla ja lisäksi meillä on kylmät talvikuukaudet, jotka myöskin lisäävät asumiskustannuksia. Köyhää ihmistä täällä on entisestään kurjistettu ja rahavirrat vuolaita muutenkin hyvin toimeentulevilla. Firmat teettävät palkatonta työtä, koska sekin on luvallista maassamme. Ja työ-olosuhteita heikennetään jatkuvasti niin, että käteen jää aina vain vähemmän palkkaa. Tämä on viimevuosina koettu monessakin työpaikassa. Työllä täytyisi tulla toimeen ilman tukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolen soisi leviävän myös Suomeen. Täällä vastustetaan kaikkia toimia talouden tervehdyttämiseksi. Kikyt, sotet ja säästöt ovat suomalaisille myrkkyä. Koko ajan elämme yli varojemme. Tästä ei hyvä seuraa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Erityisesti 25-49-vuotiaiden työttömien tai työvoiman ulkopuolella olevien ei ole taloudellisesti riittävän kannattavaa ottaa vastaan työtä, raportissa todetaan."
Komissiolle tiedoksi, että em. epäkohta johtuu korkeista asumiskustannuksista kasvukeskuksissa. Vuokrat ja asuntojen hinnat ovat niin korkeita, että matalapalkkaiset eivät pysty niitä maksamaan. Lisäksi kun Suomessa on Euroopan kalleinta ruokaa, vaatteet, kengät ja korkea autovero, niin siinäpä se.
Vuokrakatto olisi yksi ratkaisu ja toinen olisi se, että Komissio pakottaisi Suomen luopumaan uusien autojen autoverosta joka on poikkeusluvalla jatkunut jo yli kaksikymmentä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen alhainen työl­li­syy­sas­te ja ko­ti­ta­louk­sien vel­kaan­tu­mi­nen johtuvat pääasiassa kahden tahon vääristä linjoista ja toimenpiteistä.

Toisaalta yritykset eivät investoi työllistäviin hankkeisiin vetomalla siihen etteivät saa yhtä paljon voittoja siitä kuin keinottelemalla muilla sijoituksilla ja kiertämällä sekä välttelemällä veroja.

Toisaalta valtiovalta lahjoittaa palkansaajilta kerättyj'ä verovaroja yrityksille ja siis niiden omistajille ympäri maailmaa sen sijaan että edes ne varat käytettäisiin isänmaan kehittämiseen. Esimerkkejä tästä ovat mm. aliverotetut pääomatulot ja vahingolliset yritystuet.

Käyhimmät suomalaiset pakotetaan leipäjonoihin jakamalla tuotot rikkaimmille - myös terveydenhuollon suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntomarkkinoilla Suomessakin muhii mahtavia pommeja kun iso osa lainan hakeneista ei ole edes nähnyt positiivista viitekorkoa. Tähän jäätävä talonyhtiön laina (75%) ja pieni pika vippi päälle. Oikeassa ovat kun sanovat että asunto on pommin varma sijoitus😂💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotona makoilemisesta maksetaan liian hyvin asumistukineen ja toimeentulotukineen kaikkineen. Siinäpä se pähkinänkuoressa. Suomi lienee ainoa maa jossa tukien varassa elävä sinkku voi asua pääkaupungin keskustassa vuokralla ilman että on muuta tuloa tai omaisuutta kuin ne tuet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua huolettaa EUn pohjaton tuhlaaminen. Suomi YKSINÄÄN maksaa EUhun tullimaksuistaan 9 miljardia ja silti Suomenkin EU maksut vain nousevat! EU on pohjaton kaivo joka tulee viemään meidän itsenäisyyden lopullisesti. Ei 3% vähemmistö saa tai voi päättää mistään. Nykyiset politikkomme haluavat Suomen EUn liittovaltioon ja se on maanpetos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26
Lassintalon laitospaikkojen alasajolle sinetti – 44 pitkäaikaishoidon paikkaa lakkautetaan
22
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Pohjois-Euroopan turvallisuutta – tärkeä puheenvuoro julki molemmissa maissa
14
24 vinkkiä karavaanareille – Millaisella ajokortilla saa ajaa minkäkinlaista vaunua?
11
Oulun lautakunnilta tukea lapsiperheille: syksyllä kokeilu maksuttomasta kotipalvelusta, subjektiivinen päivähoito-oikeus halutaan palauttaa
5
Hammashoitoon tulee muutoksia Oulussa – aukioloaikoja on tarkoitus pidentää
4
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
4
Turvapaikanhakijoiden mielenterveyspalveluille huomattava tarve – "Palvelut eivät ole riittäviä kantasuomalaisillekaan"

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image