Talous

Suomalaisten digiostokset jakautuvat satoihin verk­ko­kaup­poi­hin

Talous 12.3.2018 11:35 | Päivitetty 12.3.2018 15:31
STT

Suomalaisten digiostokset hajaantuvat satoihin verkkokauppoihin maailman eri puolille, ilmenee Kaupan liiton kyselystä.

Kyselyssä oli nimetty 150 tunnettua verkkokauppaa, mutta sen lisäksi kuluttajat kertoivat käyttäneensä yli 500:aa muuta verkkokauppaa.

- Ihmiset hakevat verkkokauppoja tuotekohtaisesti, eivät kauppakohtaisesti, arvioi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Hänen mukaansa digitaalinen maailma on todella hajaantunutta. Ihmiset ovat erittäin hintatietoisia, ja he uskaltavat tilata tavaraa esimerkiksi tuiki tuntemattomasta hongkongilaisesta verkkokaupasta. Jos palvelu pelaa, kyseistä kauppaa voi käyttää uudelleen.

Verkkokaupoissa myytävien tuotteiden ja palvelujen kirjo on todella laaja. Perinteisten vaatteiden ja elektroniikan ohella verkkokaupoista löytyy tavaraa pikkurihkamasta painaviin autonrenkaisiin.

- Autonrenkaita hankitaan paljon ulkomailta, Kurjenoja kertoo.

Kyselyn mukaan ulkomaisten verkkokauppojen osuus on jatkanut kasvuaan Suomessa. Viime vuonna verkko-ostoksista tuli enää 54 prosenttia Suomesta, kun osuus oli toissa vuonna 59 prosenttia. Kurjenoja pitää ulkomaisten verkkokauppojen suosion syynä alhaisia hintoja ja laajoja valikoimia.

Suomalaiset arvostavat kuitenkin kotimaisia verkkokauppoja. Kolme viidestä kuluttajien parhaimmiksi arvostamasta verkkokaupoista on kotimaisia. Häntäpäästä löytyy useita ulkomaisia jättejä.

- Kyllä Suomessakin osataan tehdä verkkokauppoja, Kurjenoja painottaa.

Mobiiliostokset hurjassa kasvussa

Mobiililaitteet ovat lisänneet voimakkaasti osuuttaan verkko-ostoksista. Kyselyn mukaan matkapuhelimilla tehtiin viime vuonna 20 prosenttia verkko-ostoksista. kun toissa vuonna osuus oli 12 prosenttia. Tablettien osuus pysyi suurin piirtein ennallaan runsaassa 10 prosentissa.

- Vaikka mobiiliostot ovat kasvaneet Suomessa hurjasti, emme kuulu kärkimaihin, Kurjenoja huomauttaa.

Kärkimaissa Japanissa ja Britanniassa mobiililaitteilla tehdään jo yli puolet verkko-ostoksista.

MAINOS

Kommentoi

Suomalaisten ostot ulkomaisista kaupoista kasvussa... samaan aikaan kuluttaja ihmettekee kun työpaikat valuvat ulkomaille....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tabletit lasketaan, niin mites jos laskettaisiin kannettavat tietokoneetkin. Voihan senkin mukaan ottaa siinä missä tabletinkin. Paljonko sitten ostoksia tehtäisiin "mobiilisti"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
38
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
24
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image