Talous

Sotkamolta myönteinen kanta Terrafamen uraanin talteenottoon

Arkistokuva Terrafamen tehdasalueen työmaalta. KUVA: Juha Neuvonen
Talous 26.2.2018 22:03
STT

Sotkamon kunnanvaltuusto suhtautuu myönteisesti kaivosyhtiö Terrafamen suunnitelmiin uraanin talteenotosta. Valtuusto käsitteli asiaa tänään kokouksessaan ja äänestyksessä päädyttiin tulokseen 21-6.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari (kesk.) sanoo, että molemmat äänestykseen tuodut esitykset olivat asiaa puoltavia. Kunnanhallituksen esitys voitti äänestyksen. Kilpailevassa esityksessä reunaehdot olisivat olleet hieman tiukemmat.

- Sotkamon kunnan näkemyksen mukaan on perustellumpaa ottaa uraani hallitusti talteen ja käyttää hyödyksi kuin pitää sitä ikään kuin jätteenä, joka on kuitenkin käsiteltävä jonkinlaisessa prosessissa, Lukkari perustelee.

Voittaneen esityksen mukaan yhtiö saisi ottaa talteen vain alueella sivutuotteena saatavan uraanin. Turvallisuudessa ja valvonnassa edellytetään vastuullisuutta.

Terrafame jätti viime syksynä hakemuksen uraanin talteenotosta. Yhtiö on arvioinut, että valtioneuvoston hyväksyntä voitaisiin saada tämän vuoden loppuun mennessä ja että tuotanto voisi alkaa kahden vuoden sisällä.

Säteilyturvakeskus antoi joulukuussa luvan aloittaa uraanin talteenoton laboratoriotutkimukset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vihreiden pj Aalto kannatti aiemmin Ylen A-studiossa Talvivaaran uraanin rikastamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaarassa ja Terrafamessa on yksi iso ongelma, mihinkään sovittuun ja luvattuun asiaan ei voi luottaa. Päästöt ylitetään, viranomaiset ei tiedä prosessista mitään sekä pelkäävät tehdä kielteisiä ja puolueettomia päätöksiä. Poliitikot taas ajattelevat vain omaa tulevaisuuttaan päätöksissään. Uraanin talteenoton valmistelut on tehty perinteisellä Talvivaaran tavalla, eli pelotellaan päättäjiä ja kuntaa ongelmista, jos uraania ei oteta talteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastustajien mielestä uraania ei saa ottaa hyötykäyttöön vaan se pitää jättää sinne kaivoksen jätekasoihin luontoa saastuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinne on tulossa muita tilalle ja lisää töitä paikkakuntalaisille toisin kuin täällä Kuusamossa, josta väki karkaa työn perässä maailmalle. Ja taitaa ne Kuusamon matkailutulojen verotkin mennä eri paikkakunnalle, kun yritysten pääkonttorit sijaitsevat muualla ja kausityötekijät tulevat etelästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ovatkin. Tutkikaapa minkälainen uraaniongelma on muhinut Ranskassa ja vuosikymmenet. Tai Kanadassa intiaaniheimojen asuttamalla alueella. Neuvostoliiton katastrofeja on vaikeampi tutkia, koska suljettuun maahan on lähes mahdotonta päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein ymmärrä, vähemmänhän sitä uraania pääsee liukenemaan vesistöihin silloin kun suurin osa siitä kerätään talteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeen pitkään tästäkin itsestäänselvästä asiasta on pitänyt vääntää. Kun uraania kerran tulee sivutuotteena joka tapauksessa ja sille on olemassa käyttötarkoitus, olisi täysin järjetöntä jättää se hyödyntämättä. Uraanin talteenotto ei lisää ympäristökuormitusta nykyisestään, vaan pikemminkin siinä käy juuri päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olisi pitänyt ajaa alas jo vuosia sitten. Homma eteni sormien läpi katsomisella ja poliitikkojen omaneduntavoittelun voimalla. Talvivaara on tullut suomalaisille monella tavalla kalliiksi ja kalliimmaksi utulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt loppu Sotkamoon ja Kajaaniin lomareissut. Vuokatti saa kuihtua kasaan niin ällöttävä tämä sotkamolaiste päätös on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata sotkamolaisten enää valitella Terrafamen sotkiessa Nuasjärveä. Kuntalaiset ovat edustajiensa kautta puhuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uraanimöhkäle hohtaa pimeässä tasan yhtä paljon kuin vaikkapa metrinen ratakiskon pätkä. Sillä on erittäin huono valaista kylänraittia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Tämä pääministeri ei tunnista tavallisen ihmisen arkipäivän tosiasioita suihkukoneen ikkunansa takaa zoomaillessaan. Ke... Lue lisää...
eroon tästä äijästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image