Talous

Solidium tiukentaa otettaan omis­tus­yh­tiöis­tään – "Ei kannanotto suomalaiseen hal­li­tuso­saa­mi­seen"

Talous 12.2.2018 18:40
STT

Valtion sijoitusyhtiö Solidium tiukentaa otettaan omistusyhtiöistään lisäämällä hallituspaikkojaan yhtiöiden hallituksissa.

Solidiumin hallituksella on jo edustaja Outotecin, Tiedon ja Valmetin hallituksissa, mutta niiden lisäksi toimitusjohtaja Antti Mäkinen on alkavana keväänä ehdolla Metson, Sammon ja Stora Enson hallituksiin.

Solidiumin viime syksynä tarkennetun strategian mukaan pidemmän aikavälin tavoitteena on, että sillä olisi hallituspaikka jokaisen omistusyhtiönsä hallituksessa.

Solidiumissa viime vuonna aloittanut Mäkinen kiistää, että yhtiön lisääntynyt hallitusaktiivisuus olisi valtio-omistajan kannanotto siihen suuntaan, että hallitusosaaminen suomalaisissa suuryhtiöissä jättää toivomisen varaa.

Hänen mukaansa Solidium haluaa olla jatkossa lähempänä päätöksentekoa.

–  Haluamme kantaa paremmin vastuuta, ei vain odottaa hyvää tulosta, vaan olla siellä missä siihen voidaan vaikuttaakin, Mäkinen sanoi STT:lle.

Hän myöntää, että yhtäaikainen jäsenyys Metson, Sammon ja Stora Enson hallituksissa on "aikamoinen homma".

–  Kolme hallitusjäsenyyttä on ihan siinä ylärekisterissä, mihin pystyy täysipainoisesti paneutumaan, kun samanaikaisesti täytyy hoitaa myös Solidiumia. Paljon on työtä ja oppimista edessä.

"Hyvää aikaa pörssisijoittajalle"

Solidium kertoi maanantaina viime vuoden tuloslukemistaan. Osakeomistukset tuottivat viime vuoden heinä-joulukuussa 4,0 prosenttia. Mäkisen mukaan viime vuoden osakemarkkinoiden nousu taittui hieman heinä-joulukuussa ja sillä oli vaikutusta myös Solidiumin omistusyhtiöihin.

Tästä huolimatta osakeomistusten arvo kasvoi katsauskaudella 8,2 miljardista eurosta 8,5 miljardiin.

Mäkisen mukaan katsauskauden ilonaiheena oli hyvän kurssikehityksen jatkuminen Outotecissa, Stora Ensossa ja SSAB:ssa.

Outotec tuotti katsauskaudella 18 prosenttia, Stora Enso 16 prosenttia ja SSAB 14 prosenttia.

Koko viime vuotta tarkasteltaessa Solidiumin osakeomistukset tuottivat 12,9 prosenttia. Outotec tuotti viime vuonna peräti 42 prosenttia ja Stora Enso 32 prosenttia.

–  Tämä on ollut aika hyvää aikaa pörssisijoittajalle, niin myös meille. Tässä on ollut helppo olla, Mäkinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Turbulenssi huolestuttaa

Solidium sai osakkeistaan viime vuonna osinkoja 307 miljoonaa euroa, mikä summa jaettiin yhtiön toimiohjeen mukaisesti edelleen valtiolle.

Tänä vuonna Solidium odottaa saavansa osinkotuottoja noin 350 miljoonaa euroa.

Mäkinen sanoo seuranneensa huolestuneena viime aikojen turbulenssia osakemarkkinoilla, vaikka maailmantalous ja kansantaloudet näyttävätkin olevan hyvässä vireessä ja korot alhaalla.

–  Perusfundamentit ovat edelleen suotuisia. Toinen puoli on se, että kurssit ovat nousseet seitsemän vuotta melkein yhtä mittaa ja alkavat olla aika korkeita. On luontainen pelko, etteivät ne voi ikuisesti nousta.

MAINOS

Kommentoi

Olisi sekä kiinnostavaa että hyödyllistä tietää mille tahoille Solidium möi Telia-osakepotin juuri hiljattain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Kainuun maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Keski-Lapissa, Kuusamon kunnassa sekä Sallan kunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

162 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Näinhän se on, että porvarihallitus ei saa leikata mitään. Leikkaamisen yksinoikeus kuuluu vasemmistolaiselle hallitukse... Lue lisää...
Näinhän se on..

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image