Talous

Mainos

Selvitysmies: Duunari-Suomen elin­voi­mai­suut­ta pitää kehittää

Talous 12.10.2017 12:11 | Päivitetty 12.10.2017 16:40
STT

Selvityshenkilö Antti Rantakokko esittää seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa. Tarkoituksena on seutukaupunkien elinvoimaisuuden turvaaminen.

- Suomessa tarvitaan vahvempaa ja monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa, jossa myös seutukaupungit ovat mukana. Tässä keskustelussa seutukaupunkien tulee olla itse aktiivisia, Rantakokko sanoo.

Seutukaupungit ovat jääneet väliinputoajiksi suurten kaupunkikeskusten ja maaseudun välille. Rantakokon mukaan esimerkiksi seutukaupunkitutkimusta ei juurikaan ole. Sille olisi kuitenkin tarvetta.

- Seutukaupungit ovat Suomen teollisen toiminnan ydin, Rantakokko painottaa.

Ne ovat useimmiten metsäteollisuuden ja raskaan metalliteollisuuden duunarikaupunkeja. Joukossa on myös satamakaupunkeja, tai ne ovat muuten vain alueidensa keskuksia. Tyypillisesti ne ovat maakuntiensa kakkoskaupunkeja suurten maakuntakeskusten varjossa.

Rantakokko arvioi, että seutukaupungit ovat olleet menettäjiä viime vuosikymmenien rakennemuutoksissa. Seutukaupunkien pienet aluetaloudet ovat myös äkillisten rakennemuutosten tilanteessa erityisen herkkiä.

- Seutukaupungeilla on mahdollisuus rohkeaan uudistumiseen ja elinvoimansa kehittämiseen, Rantakokko sanoo.

Hän ottaa myönteisiksi esimerkeiksi Rauman ja Uudenkaupungin, joissa on käynnissä positiivinen rakennemuutos. Länsirannikko kehittyy yleisemminkin myönteisesti, ja sisämaassa Äänekoski on selvä voittaja uuden biojalostamon ansiosta.

Koulutuksen merkitys suuri

Rantakokon ehdottama seutukaupunkiohjelma tarkastelisi ja ehdottaisi toimenpiteitä seutukaupunkien elinvoiman takaamiseksi. Seutukaupungit muodostavat hänen mukaansa oman tyyppisen kaupunkiverkoston.

- Tärkeintä on etsiä yhteisiin ongelmiin yhteisiä lääkkeitä ja rakentaa toimivia valtakunnallisia ratkaisuja.

Ohjelma sisältäisi Rantakokon mukaan useita elementtejä. Näitä ovat muun muassa innovaatioympäristön kehittäminen, liikenneinfrastruktuurin rakentaminen ja koulutuksen edistäminen.

Useimmissa seutukaupungeissa väestö vähenee ja väestörakenne on muuttunut eläkeläisvoittoisammaksi. Työttömyys on suurta, mutta samalla kaupungeilla on pulaa osaavasta työvoimasta. Riskirahoitus on tiukassa.

- Toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen merkitys on suuri, Rantakokko tähdentää.

Tarjoavat hyvää elinympäristöä

Raportin ottivat vastaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Tiilikainen näkee, että väestön väheneminen on pysäytettävissä. Hänen mukaansa seutukaupungit tarjoavat terveellisen elinympäristön, jossa asuminen on edullista.

- Muutos on hidasta, mutta se on tulossa, Tiilikainen ennustaa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Homma on mennyt tuohon, koska viereisten talojen asukkaat/ heidän vieraansa ovat vallanneet Prisman parkkipaikan yötä-pä... Lue lisää...
Aivan oikea päätös

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

19.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image