Talous

Sabbatin ricox sallitaan läpi vuoden

Sunnuntaikauppa alkoi viikko sitten hiljaisesti Oulussa.
Talous 16.11.2009 0:00
Arja Mikkola

 

"Rihcama-cammiot, eli muut puodit, ei pidä Sunnundaina ja Juhlapäiwinä awattaman, myymisen tähden." Näin määräsi Ruotsin valtakunnan vuoden 1734 laki. Lainsäätäjä tuomitsi niin sanotun Pahantegon Caaren 3. luvussa sunnuntaityön tiukasti luokittamalla teon "kirouxiin ja Sabbatin ricoxeen".

"Se cuin teke jongun ricoxen Sunnundaina eli Juhlapäiwinä, kellon neljän lyömän wälillä aamulla, ja yhdexän lyömän ehtolla; tehkön sackoa kymmenen talaria Sabbatin ricoxesta, ja teostans erittäin", tuolloinen lainkaari kirjaa rajoitukset ja rangaistukset rikoksentekijöille.

Kyseinen laki tuli siis voimaan 275 vuotta sitten.

Ruotsi ehti vapauttaa kaupan jo 1972, mutta Suomessa kauppa on edelleen varsin säädeltyä. Holhouksen heikentämistä on ajanut etenkin kokoomus. Silti jopa hallitus vaikuttaa olevan asiassa vielä loppusuorallakin yllättävän hajallaan.

Vaikka kilpailua ja kuluttajien tarpeita ja valinnanvapautta muissa yhteyksissä korostetaankin, poliitikot onnistuivat jarruttamaan päätöksentekoa kokonaisen vuoden senkin jälkeen, kun päätekijät Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ja Suomen Kaupan Liitto olivat jo saaneet muutoksen peruslinjoista sovun aikaan.

-->-->

Ovet auki
parhailla paikoilla


-->-->Uusi liikeaikalaki odottaa eduskunnan viimeistä nuijaniskua ensi keskiviikkona.

Laki on historiallinen, sillä se sallii ensi kertaa Suomessa sunnuntaikaupan läpi vuoden, juhlapyhiä lukuunottamatta.

Toinen suuri muutos on se, että alle 400 neliön liikkeet saavat luvan pitää ovensa auki vaikka ympäri vuorokauden. Nämä liikkeet työllistävät kymmenesosan koko kaupan henkilökunnasta.

"En usko, että kovin nopeasti tulee yöllä auki olevia kauppoja. Suomi ei ole ihan vielä kypsä siihen", toimitusjohtaja Juhani Pekkala Suomen Kaupan Liitosta vaimentaa niin odotuksia kuin pelkojakin.

Vapautus tulleekin näkymään alkuun vain vilkkaissa keskustoissa, missä alle 400 neliömetrin kokoiset ruokakaupat lykkäävät kiinnimenoaan kello 22-23:een.

-->-->

Suomalaisista
puolet kannattaa


-->-->Kaikilla on kaupan aukioloajoista oma mielipiteensä, sillä olemme kaikki kaupan ammattilaisia. Joka päivä peräti kaksi miljoonaa suomalaista käy ostoksilla.

Tiukkaa linjaa aukioloajoissa puolustavat vetoavat etenkin uskontoon mutta myös kulutuksen turhuuteen. Muutoksen varoitetaan myös edistävän ympärivuorokautista yhteiskuntaa, myyjien turvattomuutta ja ilmastonmuutosta. Lisäksi sunnuntaiaukiolon ennakoidaan keskittävän kauppaa, nostavan hintoja ja kaatavan erikoisliikkeitä.

Uhkakuvista huolimatta asiakkaat äänestävät hitaasti mutta varmasti jaloillaan. 51 prosenttia suomalaisista pitää nyt päivittäistavarakauppojen ympärivuotista sunnuntaiaukioloa tarpeellisena, kertoo kertoo tns gallupin tuore tutkimus.

Lähes joka kolmas kävi viime kesänä säännöllisesti sunnuntaisin kaupassa. Kasvua oli kolme prosenttia vuodesta 2008.

Vähittäistavaraliikkeiden sunnuntaimyyntiä sen sijaan kannattaa vasta 45 prosenttia vastaajista.

Kauppa on toiseksi suurin työllistäjä Suomessa. Kun aukioloaikoja lisätään, pelkästään päivittäistavarakaupassa syntyy noin 1 000 henkilötyövuoden lisätarve, Pekkala ennakoi. Käyttötavarakaupassa työvoimatarve riippuu enemmän suhdanteista.

Vaikka palkkamenot nousevat, muutoksesta ei aiheutuisi lisää kustannuksia. Tavaravirrasta tulee tasaisempaa ja jopa tuoreempaa, Pekkala visioi muutoksen tuovan pelkästään parannuksia.

"Kuljetukset tehostuvat, hävikki pienenee ja koko logistiikka tulee helpommaksi, kun ollaan auki ympäri viikon. Siitä syntyy säästöjä." Jopa kuljetusten ruuhka-ajat voidaan kiertää paremmin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihan hyviä argumentteja oli esitetty kyllä. Itsekkin kannatan sunnuntain aukioloa. Sunnuntai ei koskaan ole ollut mikään juutalaisten sapatti. Luther ainakin esitti sen vain Jumalanpalvelus päiväksi, ei korvaamaan "sapattia" Vanhat muorit vielä jaksavat nurista siitä, että kun on pyykit sunnuntaisin narulla ym :D hah... Ei se kansaa tee sen hurskaammaksi vaikka istutaan sunnuntait olohuoneessa ja ktotaan salkkareiden uusintoja. Kristitty on kristitty koko viikon, ja erityisesti pääsiäisenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kattokaapa PAM:n sivuilta tutkimus: Henkilöstölle tehdyn kyselyn mukaan perheelliset vastustavat kokovuotista sunnuntaiaukioloa jyrkästi. Kaikista PAMin jäsenistä 57% pitäisi aukioloajat nykyisellään, 30% rajoittaisi nykyisestä ja 12% mielestä niiden pitäisi olla täysin vapaat. Kukapa ne kalliimmat sunnuntaipalkkakulut maksaa? Kuluttaja tietenkin! Kannattaa ostaa semmoisesta kaupasta, joka ei ole pyhänä auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hurraa. Ruuhkat vähenevät. Paitsi pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna. Kaupassa on kivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun PAM:kin hyväksyy vapaat aukiolot, seuraavaksi ryhdytään ajamaan koko työelämän muuttamista 7-päiväiseksi. Siihenhän voi käyttää samoja perusteluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

myynti vapaaksi!mitä ihmeen sosialistista jemmausta nykyinen käytäntö on?ruottissa ollu jo 30 vuotta vapaa, eikä mitään ongelmaa. kyllä suomi on sarvikuonojen maa, aina ja kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisihan tuon laajentaa myös koskemaan oluenmyyntiä klo 21 jälkeenkin. Onhan se oudon näköistä, kun oluthyllyt "häkitetään" illaksi. Ja väkevät kauppoihin kanssa, kun alkon monopoli antaa kilpailuetua isoille marketeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas muinoin laissa ollut mahtava määritelmä. Mutta nyt jos koskaan suurin osa kaupoista tosiaankin on Rihkamakammioita. Nyt sitten nämä Rihkamakammiot saavat myydä rihkamaansa ympäri vuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se sallittu tähänkin asti! Lauantainahan se oikea sapatti on, mutta jotkut siirsi sen sunnuntaille vastoin Raamatun opetusta. Monissa maissa viikonpäivien luetteleminen aloitetaan vieläkin sunnuntaista ja viikon viimeiseksi päiväksi jää lauantai. Tällä nykyisellä sunnuntaiaukiololla ei ole ainakaan uskonnon kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

93
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
82
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
42
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
23
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista
20
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image