Talous

Ro­mu­tus­palk­kio kiihdytti autokauppaa, myös kuluttajien luottamus talouteen vauhdittaa autojen myyntiä

Autoja ostetaan aiempaa enemmän osamaksulla. KUVA: Janne Körkkö
Talous 10.7.2018 8:32
Riikka Aaltonen

Alkuvuodesta käynnistynyt romutuspalkkiokampanja on kiihdyttänyt etenkin pienten autojen myyntiä. Romutuspalkkion vaikutus on huomattu myös Juhan Auto Oy:n Oulun toimipisteessä. Myyntipäällikkö Petri Huikurin mukaan jo viime vuoden aikana parantuneet myyntiluvut ovat pysyneet hyvinä.

Autoalan Keskusliitto ry:n toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan tämän vuoden tilastoissa näkyy myös ostopaine, jota on kertynyt viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Maailmalaajuinen finanssikriisi iski meillä autokauppaan vuonna 2009. Auto ei kestä loputtomiin, ja jossain vaiheessa se on pakko uusia.

Kymmenen vuotta sitten henkilöautokannan keski-ikä oli 10,1 vuotta. Siitä lähtien keski-ikä on kasvanut vuosittain, ja vuonna 2017 se oli kivunnut 12 vuoteen. Henkilöautojen keski-ikä on EU:n alueella noin 11 vuotta.

Suomessa romutettavaksi vietävien autojen keski-ikä on noin 20 vuotta ja EU:ssa noin 15 vuotta.

Suomalaiset ostavat aiempaa enemmän autoja osamaksulla. Vuonna 2017 jo 52 prosenttia yksityishenkilöiden hankkimista uusista henkilöautoista maksettiin osamaksulla. Rissa uskoo, että osamaksu kasvattaa suosiotaan.

MAINOS

Kommentoi

Autoa en vaihda vaikka mikä olisi.... auton vaihdolla ei rikastu..... moottori meni mutta käytetty tilalle ja matka jatkuu.... 07audi 2.0tdi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne viidensadan autot menee kokonaan paaliin. Varaosiksi kelpaavaa niissä ei ole, kaikki kulunutta ja ruostunutta. Kukaan rupea irroittelemaan mitään osia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romutuksesta huolehtivat liikkeet, jotka myyvät autojen käytettyjä varaosia, eli varaosat jatkavat elämää. Onko tässä lainsäädännössä possunreikä, koska usein auto saatetaan vaihtaa uuteen pelkästään varaosien saannin vaikeutuessa. Tällä jatketaan autojen keski-ikää vanhoja autoja arvostavien Herrasmiesten joukossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoituksena on romuttaa hyvin toimivat vanhat autot, jotta autoliikkeet saavat myydä uusia ja köyhät kärsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä veronmaksajien maksamat romutuspalkkiot nostavat vanhojen autojen hintaa. Toki asiaa on vaikea ymmärtää, jos on rahaa ostaa uudempia autoja. Kaikilla ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan pienet autot painavat satoja kiloja enemmän kuin 80-luvun pienet ja ovat muutenkin suurempia kuin senajan keskikokoiset. Lisääntynyt massa lisää kulutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä syy pienten autojen kysyntään. Lainaukset Trafilta romutuspalkkion saamisen edellytyksestä "Uuden bensa- tai dieselauton CO2-päästöt saavat olla enintään 110 g/km.". " Bensiini- tai dieselkäyttöisestä autosta alennus on 1 500 euroa. Autosta, jonka käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi), alennus on 2 500 euroa". Tavallisen duunariperheen pitää ostaa luotolla, kun säästöjä ei ole kertynyt ja suurin osa palkoista menee päivittäiseen elämiseen asuntolainaan/vuokraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutajien luotamus talouteen on nousut vain siksi etä luotoa saa helpommin ja siksi yhä useampi onkin monen luoton luokossa.
ASuntoon ja auton otetaan luottoa surutta ja sen takia rahat ei riitä läheskääjokaisella, huonekaluja ja jopa vaateita ja ruokaakin ostetaan luotola ja kohta on sama meininki kuin luotojen perus maassa _USA jossa hyvin monella on luotokortteja useampia ja kaikki piikin saakka käytetynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

102
Omaiset ilmoittivat palvelukoti Fregatin kuumuudesta aluehallintoviranomaiselle – työntekijöiden mukaan ilmastointi temppuili jo keväällä
68
Sähköauto on jo nyt varteenotettava vaihtoehto – ykkösautoksikin Lukijalta
66
Tulevatko junat kulkemaan Suomessa 300 km/h? – "Maksiminopeus on tällä hetkellä 220 kilometriä tunnissa"
38
Poliisi pysäytti ajo-oikeudetta ajaneen huumekuskin Hailuodossa
15
Suuryhtiöt mullistivat majoitusmarkkinat – "Toimet markkinajohtajaa vastaan mahdollisia"
12
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
9
Oulussa uinninvalvojille riittää hommia, mutta häiriökäyttäytymiseen ei juuri tarvitse puuttua – "Oululaiset osaavat pääsääntöisesti käyttäytyä hyvin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa iltapäivällä rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olet jälleen väärässä. Köyhyyden ei pidä näkyä sen vuoksi että köyhä olisi muille varoittava esimerkki. Sen pitäisi näky... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image