Talous

Mainos

Rakentamisen buumi näkyy myös maa­kun­ta­kes­kuk­sis­sa - ylitarjonnan riski, jos väestönkasvu ei pysy perässä

Talous 12.1.2018 10:02 | Päivitetty 12.1.2018 10:51
STT

Suomessa rakennetaan nyt ennätystahdilla, ja asuntoja nousee pääkaupunkiseudun lisäksi myös Etelä-Suomen isoihin kaupunkeihin sekä maakuntien keskuskaupunkeihin, kertoo Pellervon taloustutkimuksen (PTT) asuntomarkkinaennuste.

Rakentaminen on vilkastunut Joensuussa, Seinäjoella ja Rovaniemellä, eikä se rakennuslupien perusteella näytä hiipuvan.

Rakentamisen kasvu herättää kuitenkin epäilyksiä ylitarjonnasta. PTT:n mukaan joissain maakuntien keskuskaupungeissa on riski asuntojen ylitarjonnalle, sillä väestönkasvu on hidasta.

- Esimerkiksi Rovaniemellä valmistuneiden asuntojen määrä ylitti niukasti väestönlisäyksen vuonna 2016, ennusteessa kirjoitetaan.

Väestöennusteen mukaan esimerkiksi Joensuussa ja Rovaniemellä väestönkasvu ei tule pitkällä aikavälillä olemaan yhtä voimakasta kuin muissa selvityksessä olleissa kaupungeissa.

- Jos rakentaminen jatkuu myös näillä alueilla yhtä vilkkaana tulevaisuudessa, on asuntotuotannon ylitarjontaan kiinnitettävä kaupungeissa huomiota, PTT kirjoittaa.

Kerrostaloasuntoja yhä enemmän, pientaloja vähemmän

Vuonna 2016 valmistuneista asuinrakennuksista lähes kolmannes valmistui pääkaupunkiseudulle, kymmenesosa Turkuun ja Tampereelle sekä Joensuuhun, Seinäjoelle ja Rovaniemelle noin 5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla rakennettiin vuonna 2016 hieman alle kymmenentuhatta uutta asuntoa, mikä on 96 prosenttia tavoitteesta, PTT kertoo. Pääkaupunkiseudun kolmesta isosta kaupungista, Helsingistä, Vantaasta ja Espoosta tavoitteeseen päästiin ainoastaan Vantaalla.

Rakentamisen kasvun on mahdollistanut myönteinen talouskehitys.

- Kuluttajien luottamus on ollut korkealla tasolla, ja kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat kääntyneet nousuun pitkän taantuman jälkeen, ennusteessa kirjoitetaan.

Kysyntä erityisesti kaupunkiasunnoille on odotettua voimakkaampaa ja rakentaminen on PTT:n mukaan vasta hiljattain alkanut kuromaan umpeen usean vuoden asuntovajetta.

Valmistuneiden asuntotyyppien välillä on selvityksen mukaan tapahtunut 2010-luvulla merkittävä muutos: kerrostaloja valmistuu yhä enemmän ja samalla erillisten pientalojen määrä on kääntynyt laskuun.

Vuodesta 2011 alkaen kerrostaloasuntoja valmistui keskimäärin 17 000 kappaletta, mikä on noin 4 000 asuntoa enemmän kuin 2000-luvun alussa. Kerrostaloasuntoja on valmistunut yhtä paljon viimeksi vuonna 1975. Samalla uusien pientalojen määrä on vähentynyt. Vuonna 2011 valmistui liki 12 000 taloa, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 7 000.

Joensuussa rakentamista vauhdittanut OKL:n siirtäminen

Rakentaminen on PTT:n mukaan kiihtymään päin Joensuussa, Seinäjoella ja Rovaniemellä. Tästä kertoo muun muassa myönnettyjen rakennuslupien määrä.

Esimerkiksi Joensuussa kerrostaloja on rakenteilla ennätysmäärä ja lupien perusteella vilkas rakentaminen jatkuu.

Selvityksen mukaan suurin yksittäinen syy kerrostalojen määrän kasvuun oli päätös siirtää Savonlinnan opettajakoulutus Joensuuhun ensi syksynä. Tänä vuonna Joensuuhun odotetaan muuttavan noin 700 uutta opiskelijaa, joille rakennetaan vastaava määrä opiskelija-asuntoja.

Rakentaminen on vilkastunut myös Seinäjoella, eikä se näytä hiipumisen merkkejä. Vuonna 2016 uusia asuntoja valmistui yli 600, mikä on yli viiden vuoden keskiarvon. Samana vuonna rakennuslupia myönnettiin lähes 1 200 asunnolle. Viime vuoden lopulla keskeneräisiä asuntoja oli yli 1 300, pääasiassa kerrostaloissa.

Rovaniemi poikkeaa muista selvityksen kaupungeista siinä, että siellä uudesta asuntokannasta yli puolet on viime vuosina ollut pari- tai omakotitaloja. Viimeisten kymmenen vuoden aikana kaupungissa on valmistunut yhteensä yli 400 asuntoa vuodessa. Vuonna 2016 rakennuslupia myönnettiin yli 500.

Tampereen asuntotuotanto laahaa väestönkasvun perässä

Tampere ja Turku kurovat kiinni asuntovajetta. Tampereella tuotanto on PTT:n selvityksen mukaan laahannut väestönkasvun perässä. Kaupungissa on 2010-luvulla valmistunut vuosittain alle 2 000 asuntoa, ja määrä on jäänyt alle vuosituhannen alun määristä. Yli 2 000 asunnon määrä rikkoutui vuosituhannen alun jälkeen vasta vuonna 2016.

Turussa asuntotuotanto jäi 2000-luvun alkuvuosikymmenellä jopa alle 500 valmistuneeseen asuntoon. Rakentaminen on kuitenkin vilkastunut finanssikriisin jälkeen, ja vuoden 2010 jälkeen tuotanto on noussut erityisesti kerrostaloasunnoissa.

Tuotantohuippu oli vuonna 2012, jolloin valmistui 1 200 asuntoa. Parina viime vuotena asuntoja on valmistunut yhä yli tuhannen asunnon vuosivauhtia.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

77
Nuorten tupakointi vähentynyt, kannabiksen käyttö suomalaisten keskuudessa yleistynyt
76
Kerro meille: Mikä tärkeä tuote on kadonnut ruokakaupan hyllyltä? Mitä kaipaat sinne takaisin?
61
Jyväskylän yliopisto aloittaa esiselvityksen presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren gradusta - tutkii plagiointiväitteet
57
Oulu haluaa kaupunkilaisilta kehittämisideoita Ou jees! -kampanjalla –  "Sykkivä keskusta ja kyllä kylillä kelpaa"
45
Linnanmaan yhteiskampus etenee, alueelle kehitetään yritysaluetta - havainnekuviin piirretty myös raitiovaunurata
39
Suomi haluaa tehostaa ilmatorjuntaa yli 10 kilometrin korkeudessa - tarjouspyyntöjä uusista ohjuksista valmistellaan
35
Rinnettä alas jopa 80 kilometriä tunnissa – Kempeleen Köykkyriin Suomen neljäs alamäkiluistelurata

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Merja Kyllönen ylivoimainen !

Näistä presidettiehdokkaista harvoja joka keskittyi omaan sanomaansa eikä keskittynyt louskuttamaan muiden virheitä! Ehk... Lue lisää...
Nuusa

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.1.

Naapurit

18.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image