Talous

Ra­ken­ta­ja­mes­suil­la puhutaan kos­teuson­gel­mis­ta – hirsiala hyötynyt homepelosta

Talonäyttelyissä käy nyt selvästi enemmän porukkaa kuin vielä muutama vuosi sitten, arvioi pyhäntäläistä Jukkataloa edustava Aleksi Pelkonen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 8.4.2017 17:37 | Päivitetty 8.4.2017 20:51
Panu Sivula

Jaossa oli ilmapalloja, ämpäreitä ja diilejä, kun jokavuotiset rakentajamessut keräsivät rakentamisesta, remontoinnista ja sisustuksesta kiinnostunutta väkeä Ouluhalliin lauantaina.

Jaossa oli myös neuvoja kiperiin kysymyksiin kosteusongelmista.

Niitä kysymyksiä riittää. Viimeisen kolmen vuoden kosteus- ja homeongelmat ovat nousseet ykköspuheenaiheeksi rakentamisen alalla, kertoi Rakennustutkimus RTS:n messuosastolla tietoa jakanut Anne-Maria Jussila.

Jussilan mukaan rakentamisen laatu on parantunut takavuosikymmenistä. Homepelossa on mukana vähän hysteriaakin.

Pelko kosteusongelmista näyttää sataneen hirsitalotehtaiden laariin. Moni mieltää uusien ”pullotalojen” vastakohdaksi hengittävän hirren.

– Asiakasta ei enää tarvitse vakuuttaa. Viimeisen kolmen vuoden aikana hirsitalojen kysyntä on kasvanut kaikilla alan toimijoilla, sanoo Sami Karvonen ylikiiminkiläisestä Mammuttikodista.

Moni mittari osoittaa, että muukin rakentaminen on heräämässä hiljaiselosta.

– Rakentamisesta kiinnostuita on nyt selvästi enemmän ja talonäyttelyissä käy enemmän porukkaa, pyhäntäläistä Jukkataloa edustava Aleksi Pelkonen vertaa tilannetta muutaman vuoden takaiseen.

Oulun Rakentajamessut jatkuvat sunnuntaina.

Lue lisää 09.04.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä nuo kosteus ja homejutut on saanut hysteerisä piirteitä. Ihmiset on asuneet tuhansia vuosia hyvinkin kosteissa olosuhteissa ja pärjänneet kohtuullisesti. Ulkonahan sitä kosteutta on paljon ja kaikenlaisia homeita eikä tuosta ainakaan minulle ole koskaan ollut haittaa. Sisäilman liiasta kuivuudesta on ollut haittansa. Limakalvot kuivuu ja huonekalut hajoavat liimauksistaan kuivuudessa.
Kosteus ja homeet ovat suurelta osin hysteerisen pelon tuottamaa paniikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi aina samat haastateltavat näissä jutuissa.On yksipuolista jutuntekoa ja ilmeisesti suositaan samaa seuraväkeä.
Miksi ei monipuolisesti tehdä juttua rakentamisen nykytrendeistä ja kaupankäynnistä.
Meitä rakentamisen alalta leipänsä tienaavia on muitakin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nurkat hengitä vaan vuotavat ja kosteus menee rakenteeseen,eli puuhun.Jos sitä menee tarpeeksi on seuraus home.Kosteusongelmia ei hirsirakenne ehkäise,koskasielläkin kosteat tilat pitää eristää samoin kuin muissakin rakenteissa.Jos eristykset ei pidä ja talo alkaa "hengittää" kosteuden rakenteisiin,ne mätänee kuten on hirsitalot mädänneet tähänkin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rakentaa rakennusmääräysten mukaisesti talon, niin se voi oikein hyvällä tuurilla onnistua. Jos rakentaa unohtaen rakennusmääräykset, niin se voi oikein huonolla tuurilla epäonnistua. Siitäpä saa itse kukin valita mielensä vaihtoehdon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun unelmien talo on juurikin hirsitalo. Nyt asun hirsirunkoisessa puutalossa ja voin kertoa, että ei ole hometta tai ilman laadun kanssa ongelmia. Talo hengittää ja pakkasella ikkonoiden pielistä vinkkaa niin että sukat pyörii. Miksipäs sitä nyt tässä valhetelemaan. Siitä selvitään kun pistää takkaan kunnon tulet. Se toimii niin hyvin, että joskus olen miettinyt, että onko joku joskus tämän suunnittelemalla suunnitellut vai liekkö ihan vahinko ollut ja sitten vain käytännössä huomattu kuinka upeasti toimii.

Jos tästä joskus pois muutan, niin se on sitten hirsitalo alusta loppuun asti. Ehdoton vaatimukseni on, että mitään energialuokituksia ei ole tai jos on, niin pyydän ne poistamaan, sillä se on huuhaata. Ilmastointi on se, että talo hengittää. Pakkasella lämpiää ensisijaisesti mahtavalla takalla. Ja that's it! Se on minun unelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmanvaihto ja hengittäminen ei kyllä liity toisiinsa. Jos sulla tuulee talosta läpi ja tykkäät siitä niin ok mutta silloin sen talon ei tarvitse hengittää vaan se vuotaa. Hengittäminen on yleensäkin aika huono ilmaisu mutta liittyy kosteuden siirtymiseen, ei ilman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun rakennusvalvonnalla hyvä aiheeseen liittyvä arvonta palkinto omalla osastolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kosteus ja Home, oisko se Pullossa asuminen ja liian kova alipaineistus ilmastoinnissa suurin syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ku 3/4 vuotta ilman kosteus on luokkaa70% ja se vedetään väkisin rakenteisiin alipaineen avulla. (Kosteus sumusta huolimatta ja senhän pitäs toimia sisältä päin) Ennenvanhaan juttu jotenkin toimi, kun oli oikeita pakkasia jolloin ilma on kuivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hirsi pääsee kastumaan, niin eristeet voivat homehtua, joten hirsikään ei ole automaattisesti varma ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan hirrestä (lamellihirsi). Mikä hirsi se semmonen lankuista liimattu palkki on. Useita liimakerroksia estämässä höyryn kulkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai niitä hirsiä yhteen liimata ja miten päin ne liimasaumat rakenteessa tulevat. Jos liimatun hirren liimasauma on vaakatasossa hirsi hengittää yhtälailla kuin liimaton hirsikin. Liimattu hirsi vain pysyy kieroutumattomana paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutusalan mukaan kosteusongelmat ovat yleistymässä kiihtyvällä tahdilla. Hometalkoot sivustolle tulee seuraavaksi ehkä kaksi uutta vuoskymmentä kerralla. Talopakettitehtailijat rakentavat talojaan edelleen samalla tavalla kuin 1990-luvulla ja 1990-luvun ongelma talot on mainittu hometalkoot-sivustolla.
Pakettitalokauppiaat eivät mielllään kerro mistä ja miten talit on tehty kestämään - puhuvat mielummin tapettien väreistä ja keittiökalusteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Lassintalon laitospaikkojen alasajolle sinetti – 44 pitkäaikaishoidon paikkaa lakkautetaan
34
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Pohjois-Euroopan turvallisuutta – tärkeä puheenvuoro julki molemmissa maissa
29
Oulun lautakunnilta tukea lapsiperheille: syksyllä kokeilu maksuttomasta kotipalvelusta, subjektiivinen päivähoito-oikeus halutaan palauttaa
26
Oulussa pankkiautomaatista nostettu väärennetyksi epäilty seteli olikin aito, mutta kulunut
25
24 vinkkiä karavaanareille – Millaisella ajokortilla saa ajaa minkäkinlaista vaunua?
23
Hammashoitoon tulee muutoksia Oulussa – aukioloaikoja on tarkoitus pidentää
13
"Mitä ihmettä USA:ssa tapahtuu?" – Yhdysvaltojen päätös vetäytyä YK:n ihmisoikeusneuvostosta herättää hämmennystä

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Unohdit lapsiperheet, palkansaajat, työkyvyttömät, yksinhuoltajat ja yksinäiset. Lue lisää...
HeikkiKoi

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image