Talous

Pyhäsalmen hiipuvaan kaivokseen suunnitellaan muun muassa datakeskusta ja ka­lan­kas­va­tus­ta

Maanalainen toiminta Pyhäsalmen kaivoksella loppuu vuonna 2019. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 12.9.2017 13:37
Kaleva

Pyhäsalmen kaivoksen malmivarat ehtyvät, ja kaivoksen maanalainen toiminta loppuu vuonna 2019. Kaupunki on ryhtynyt jo selvittämään, millä tavalla kaivoksen tiloja olisi mahdollista tulevaisuudessa hyödyntää.

Pyhäjärven Callio-konseptin yhteydessä tehtyjen suunnitelmien kärkihankkeita ovat maan alle ulottuva datakeskus sekä energiavarastona toimiva pumppusäätövoimala.

Lisäksi kaivoksen alueelle on suunniteltu pienempiä hankkeita. Muita mahdollisuuksista ovat esimerkiksi äyriäisten ja kalankasvatus sekä geotermisen energian hyödyntäminen. Kaivoksen vanhoissa taukotuvissa kokeillaan jo nokkosen ja perunan kasvattamista.

– Pyhäjärvellä on ainutlaatuinen maanalainen infra ja vahva maanalaisen osaamisen keskittymä. Hankkeille tulee miettiä jatkoa niin, että hankkeisiin saadaan myös konkreettista liiketoiminnallista tarttumapintaa, sanoo Pyhäjärven Callion ohjelmajohtaja Sakari Nokela

Kaivostoiminnan loppuminen aiheuttaa Pyhäjärven alueelle noin 40 henkilötyövuoden menetyksen. Kaivoksen työllistävä vaikutus koko Suomessa on yhteensä 1150 henkilötyövuotta. Siksi kaupunki haluaa löytää mahdollisimman monipuolista uusiokäyttöä kaivosta varten louhitulle luolastolle.

Kallioon louhittu luolasto ulottuu jopa 1445 metriä maan pinnan alapuolelle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Nokkosta ja perunaa? eikös molemmista ole jo ylituotantoa.
Ajakaa ne jätekivikasat mieluummin takaisin sinne kallioiden sisään ja vaatikaa kaivosteollisuutta maisemoimaan paikka entiselleen, siinä sitä on miestyövuosia muutama lisää joksikin aikaa kun siivotaan jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea hyvää entiseen kotipitäjään. Minun Salmen vuosinani Outolumpu työllisti alihankkijoineen lähes 300 henkeä. Toivottavasti kateus väistyy ja saatte sinne toimintaa joka oikeasti elättää niitä pyhäkkäitä jotka haluavat siellä asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta ois rakentaa sinne kunnon väestönsuojatilat,kun maailman tilanne on aika levoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mikäs se nyt onkaan? Onko kysymyksessä Pyhäjärvi, Pyhäsalmi vai Pyhäkumpu? En ole enää oikein pysynyt laskuissa. Ennen kunta oli Pyhäjärvi, keskusta Pyhäsalmi ja kaivos sijaitsi Ruotasella, toisinsanoen Pyhäkummussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muutaku koko rahalla särkejä sinne kasvamaan, menevät varmaa ku kuumille kiville. Ei tarvi ennää suunnitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka laskee välitilinpäätöksen paljonko hiipuvaan kaivokseen on jo syydetty yhteiskunnan rahaa ilman mitään konkreettisia tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta saadaan Suomen hiihtojoukkuelle hiihtoputki ja matalanpaikanleiri. Ei oo missään samallaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaiset tilat ovat parasta suojaa ja jäähdytystä suurille datakeskuksille.
Ei muuta kuin toteutukseen - mm. säilömään KAIKKI kansalaistemme terveystiedot suojassa verkon varkailta ja ' kaupalta '.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kaikkea tuonne onkaan suunniteltu: pumppuvoimalaitoksia tuulivoiman säätöenergiaksi, kasvihuoneita, tutkimuslaitoksia. Mitä Lohjalla on tehty vanhoihin luoliin?
Ylämäkipyöräilyrata, kiipeilyseiniä, sukellusluolia, ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pumppuvoimalaitos tuulivoiman säätöenergiaksi eli tuotetaan sähköä että saadaan mylly pyörimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko halutaan tukiaisia veronmaksajan ohuesta rahapussista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaivos on maksanut veroja valtiolle varmaan yhden pitkän junallisen verran, eiköhän niistä liikene jotain myös jonkin uuden kehittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisi jo nyt kansainvälinen fysiikan tutkimuskeskus jos aikanaan Suomen johtajat olisivat ymmärtäneet jotain tutkimuksen päälle. Ameriikkaanhan se meni ! Jos silloin olisi ollut nykyhallitus niin Suomi olisi sen todennäköisesti saanut !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko varmasti Suomen johtajat, jotka eivät ymmärtäneet? Minun käsittääkseni sen torppasivat Oulun yliopiston johtajat, joista eräät ymmärsivät niin paljon tutkimuksen päälle, että ennustivat sen vievän heidän tutkimukseltaan ja yksiköltään rahat, minkä vuoksi se pitikin torpata. Tosin kiitokseksi heiltä kaikilta vietiin tutkimusrahat joka tapauksessa.

Lähemmin tietävät kommentoikoot enemmän, ketkä olivat oikeita pahiksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten lukenut uutisista, millaista rahamäärää tämä olisi Suomen veronmaksajilta vaatinut. Arviohan oli että ainakin puoli miljardia plus vuotuiset menot. Tällä olisi työllistetty muutamia propellihattuja.

Näytti todella vahvasti siltä, että hallituksessa ja ministeriöissä tämä ymmärrettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

37
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
23
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
5
Miksi tietokoneiden teho vain kasvaa kasvamistaan? Vastauksen tietää suomalaismies, jonka presidentti juuri palkitsi miljoonan euron Millennium-palkinnolla
4
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
3
Oysissa kehitetty diabeetikoiden jalkahaavojen hoitoa, tavoitteena vähentää amputaatioita
3
Antti Rinne hallituksen sote-mallista: Käsittämätöntä tunarointia
3
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image