Talous

Mainos

Professori John Meewella vie ou­lu­lais­yri­tyk­siä Kiinaan: “Meidän on oltava maailman parhaita tekemään bisnestä”

"Se oli kuin taivas maan päällä. Niin rauhallinen, puhdas ja ihmiset niin ihania. Täällä haluan kuolla", kertoo John Meewella ensi vierailustaan Suomessa. KUVA: Teija Soini
Talous 27.12.2017 6:14
Arja Mikkola

– Kun olemme näin hyviä, meidän on oltava maailman parhaita tekemään bisnestä, sanoo oululaisprofessori John Meewella. Hän aikoo houkutella lähivuosina 560 yritystä Pohjoismaista ja Indonesiasta Kiinan Nanjingissa rakenteilla olevaan Minipiilaaksoon (MiNiSV).

Meewellan mielestä Suomea parempaa ei saisi tekemälläkään. Nyt pitäisi vielä päästä eroon vaatimattomuudesta. Miksi siis vain ruotsalaiset ylpeilevät muutaman vuoden takaisella kansainvälisellä vertailulla, jossa he olivat vasta toisena ja Suomi kirkkaasti ykkösenä, kun kansan koko suhteutettiin insinöörien määrään ja käytettyihin innovaatiopanoksiin?

Koska ruotsalaiset osaavat markkinoida ja tehdä kauppoja. Silti Meewella sai kiinalaiset kiinnostumaan viime keväänä Oulusta.

– Suomessa on parempaa teknologiaa, hän sanoo.

Yrityskiihdyttämöä perustetaankin sille ajatukselle, että kun yhdistetään suomalainen teknologia ja Kiinan valtavat markkinat, syntyy miljardiyrityksiä.


Meewella
etsi Oulun kartalta vuonna 2008, kun hän työskenteli yliopistossa Dubaissa ja verkottui arvovaltaisissa piireissä Lähi-idässä. Tapaaminen dekaani Kimmo Alajoutsijärven kanssa johti myöhemmin Meewellan rekrytointiin.

Suomalaisten rehellisyys teki ison vaikutuksen. Meewella mietti, että on oltava joko ihan aito tai idiootti, jos kuvittelee voivansa tehdä maailmalla rehellistä bisnestä.

– Se on julmaa, ei ollenkaan kuin Pohjoismaissa. Sääntöjä, sopimusta tai logiikkaa ei voi seurata.

Kansainvälisessä bisneksessä pärjää, kun sopeutuu toimimaan sen ehdoilla. Suomalaiset elävät Meewellan sanoin kuitenkin “sääntö-Suomessa“. Kaikki on vain joko hyvää tai pahaa. Joten etenkään pienet yritykset eivät edes astu niin sanotulle harmaalle alueelle, vaikka juuri siellä tehdään iso osa kaupoista.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. Kaikki on harmaata, puolirikollista, jopa rikollista, tokaisee ortodoksipappien kanssa jatkuvasti ratkaisujaan arvioiva professori ja pyytää heti anteeksi suorasukaisuuttaan.

– En ole yhtään diplomaattinen.

Lue lisää 27.12.2017 Kalevasta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Yritykset kyllä pakenevat Kiinaan ja muualle kyllä ilman professorin lobbaustakin. Onhan se jo nähty että yritysvienti vetää eurosuomesta ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että sutkiksi epäluotettavaksi puliveivariksi pitäis alkaa? Mitä siinä menettäisi? Kaiken, mikä tekee elämästä hyvän. Entä mitä sutki voi voittaa? Vain rahaa, vain köyhää rahaa, jolla ei voi ostaa sitä, minkä menetti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra Meewellan business idea on siis se, että epärehellisyys on hyve, ja tuon "hyveen" toteuttamiseen tarvitaan köyhien kiinalaisorjien rehellinen 18 tuntinen työpäivä. 7 päivää viikossa.
Hyvästi, herra Meewella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Globalisaatio on hieman jo menneen talven lumia. Onhan professori kuullut sellaisesta kaverista kuin Trump joka on jo romuttanut globalistien riistokauppasopimukset kuten TPP? Onhan proffa kuullut myös Trumpin veropaketista joka meni hiljattain läpi senaatissa ja kongressissa ja on nyt siis laki? Yhdysvallat laskee yritysveron 21% kun se toki Kiinassa on vieläkin alhaisempi eli 15%. Mutta suunta maailmalla on selvä ja se on Yhdysvallat eikä Kiina. Lopulta uusi Trump-maailma saavuttaa myös Suomen ja täälläkin veroja tullaan leikaamaan jotta työllisyys ja hyvinvointi lähtisivät kovaan kasvuun. Minä jäisin tänne Ouluun, sillä ei siinä nyt niin montaa vuotta enää mene kun verot karsitaan myös Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et tarkistanut meidän yritysveroa joka on 20% eli edelleen ollaan jenkkejä parempi koti yrityksille :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meewella mietti, että on oltava joko ihan aito tai idiootti, jos kuvittelee voivansa tehdä maailmalla rehellistä bisnestä."

Kerrankin proffa joka ei jorise joutavia vaan sanoo faktat selkosuomeksi!
Eri asia sitten, kannattaako mennä lainkaan Kiinan markkinoille kopioittamaan tuotteensa "Nokialaisittain".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, sekä Koillismaalla ja Itä-Lapissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

338 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paavo Väyrysen tavoite

Sipilä ei ottanut paavoa hallitukseen ja saa nyt nuolla asiaa, otti uunituoreen rikkaan naisen ministeroikseen ja sai ... Lue lisää...
taakseen jätetty löy...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image