Talous

Mainos

Pelialalla tarvitaan mo­niam­ma­til­lis­ta yhteistyötä

Petri Naumanen, Pekka Karjalainen ja Veijo Härkönen kehittelevät Helmeni Gamesin ensimmäistä peliä. Vasemman puoleisessa näytössä on hahmotelma tornista, joka on päätynyt oikean puoleisessa näytössä kivitorniksi keskiaikaa henkivän pelin prototyyppiin. KUVA: Kontiainen Jarmo
Talous 18.12.2012 15:08
Anna Leinonen

Oulun ammattikorkeakoulussa käynnistyi syyskuussa Oulu Game Lab -koulutus. Se kokosi yhteen ammattikorkeakoulun opiskelijoita tekniikan, kulttuurin ja liiketalouden alalta.

Lisäksi mukana on entistä Nokian työntekijöitä avoimen korkeakoulun opiskelijoita sekä kaksi vaihto-opiskelijaa.

Opettaja Kari-Pekka Heikkinen on tyytyväinen lopulla olevan koulutuksen antiin. ”Se on uskomaton juttu, mitä saadaan aikaan, kun nuorten innostus ja kokeneiden työntekijöiden pitkäjänteisyys yhdistyvät.”

Toinen opettaja Jussi Autio uskoo pelialan kasvuun. Tekesin tavoitteen mukaan ala työllistää Suomessa 6600 henkilöä vuonna 2020. Nykyisin pelialan työntekijöitä on noin 1400.

”Jos Oulussa pysytään kasvuvauhdissa mukana. Se tarkoittaa noin sataa työpaikkaa vuodessa”, Autio hahmottelee.

Tällä hetkellä alalla on Oulussa noin 100 työpaikkaa.

Oulu Game Labin kautta on syntynyt kolme yritystä, kaksi ryhmää vielä miettii yrityksen perustamista ja yksi ryhmä tekee peliä paikalliselle firmalle.

Lue lisää 19.12.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Väheksymättä mitenkään pelialaa, kuitenkin ihmetyttää, miten sitä media hehkuttaa, verrattuna perinteisiin konkreettista käyttötavaraa tuottaviin yrityksiin. Siispä muutamia vertailulukuja:
Kuusamolainen saha Pölkky oy. Työntekijöitä noin 220 henkeä ja liikevaihto noin 100 miljoonaa euroa/vuosi
Posiolainen Pentik oy. myymälät mukaan lukien " 340 " " " 39 " "
Rovio oy. (angry birds) 220 " " " 75 " "
Taidettaisiin tarvita muutamia kymmeniä peliyhtiöitä, että ne vaikuttaisivat toimialueensa talouselämään vastaavasti, kuin nuo kaksi edellä mainittua. Siis arvostusta ja tukea enemmän näille "vanhan teollisuuden" yhtiöille. Vaikkapa valtion rahtituki linjauksiin!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas, tätäkö se "peliala" sitten on? Pelaillaan työaikana XBoxia videotykiltä ja pöydät notkuvat naposteltavaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatteletko, että pelaaminen ei kuulu pelialan työntekijän työhön? Jos ei tunne alaa eikä pysy kärryillä uusimmissa jutuissa, niin aika surkeita pelejä syntyy. Katsoohan elokuvakriitikkokin työajallaan elokuvia? Entäs käsityöala, jotkuthan tekevät sitäkin huvikseen? Ei muuta kuin ammattia vaihtamaan jos kateus iskee. Tulet huomaamaan että mitä tahansa alat tehdä työksesi, tulee kyllä ajan mittaan tuntumaan työltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi ei? Peliala on oikeasti ns. luova-ala. Ei riitä, että tietoteekkari LUULEE tietävänsä miten jonkun toisen ammatin ammattilainen tekee työnsä. (Siis anteeksi nyt vain, osasta tietoteknisistä apuvälineistä NÄKEE, että suunnittelu- ja ohjelmointitiimi ei ole päivääkään tehnyt kohderyhmän töitä). Eli pelialan ammattilaisen tulee tajuta ja osata purkaa mikä on hyvin toteutettu, mikä jippo toimii ja mikä taas on kömpelöä, eli nähdä asiat pelaajan silmin.

Sitä paitsi katsoessasi krediiteistä QA/testeri listoja, ne ovat joskus pidemmät kuin itse ohjelmoijien listaus. Tuohon toki vaikuttaa se, että usein käytetty pelimoottori on viilausta vaille valmiina ostettu. Kaikkia bugeja/glitsejä kun ei ohjelmallisilla työkaluilla saada esiin ja varsinkaan itse pelikokemusta.

"Sniperi kallion sisässä", mikä peli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä oli vapaa-ajan ilta, jonka lomassa yksi tiimi teki peliä, jotta vierailijat näkevät heidän työnkuvaansa. Osa ryhmästä oli hackathon ihmisiä tekemässä sovelluksia windowsille, osa koodasi peliä ja osa oli yleisöä. Siksi sipsit ja muut naksut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sopeutumiseläke

Edustajien pitäisi lainmukaan edustaa kansaa eikä itseään.Sopeutumiseläke on itsekkäs ja omahyväinen päätös eikä kansala... Lue lisää...
On ne haaskoja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image