Talous

Peliala huutaa lisää osaajia

Projektitutkija Veli-Matti Nurkkala ajaa virtuaalisella Rivieralla Kajaanin ammattikorkeakoulun tiloissa. Kajaanin ammattikorkeakoulu on yksi pelialaa opettavista opinahjoista. KUVA: Lauri Ponkala
Talous 14.1.2013 13:53 | Päivitetty 14.1.2013 14:58
STT

Suomen pelialalla on pulaa osaavista tekijöistä. Vauhdilla kasvava ala vetäisi jopa 400 uutta työntekijää vuodessa, mutta koulutettujen määrä jää nykyisin alle kolmasosaan tarpeesta, kerrotaan Suomen pelialan keskuksesta.

Tänä vuonna arvioidaan valmistuvan korkeintaan 150 pelialan opiskelijaa. Valtaosalle on luvassa alan työpaikka.

– Jos tekemisen taso on tarpeeksi korkea, niin varmasti työllistyy, sanoo keskuksen johtaja KooPee Hiltunen.

Hiltusen mukaan koulutuksen riittämättömyys hidastaa alan kasvua. Monet kotimaiset pelifirmat joutuvat palkkaamaan työntekijöitä ulkomailta, koska Suomessa ei ole tarpeeksi ammattitaitoista väkeä.

Pelialan koulutusta on annettu Suomessa vuodesta 2005, mutta aloituspaikkojen määrä on kasvanut merkittävästi vasta parin viime vuoden aikana. Opetusta tarjotaan noin kymmenessä oppilaitoksessa.

Joukossa on sekä ammattikorkeakouluja että toisen asteen oppilaitoksia.

Peliala työllistää tällä hetkellä noin 1 500 ihmistä, mutta määrä on tarkoitus moninkertaistaa tulevina vuosina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (91)

Käy kuten taannoin kun kaikkien piti olla mikrotukihenkilöitä että töitä riittää ihan loppuelämäksi nii ettei eläkkeelle ehdi kun on niin mahtavaa toimia tietotekniikan parissa !
Sama juttu tässä, koodaaminen on lapsellisen helppoa kun vähän tutkii asioita ja kohta kaikilla on pelin tekijän taito kun koulutetaan kaikista pelintekijät.
Sittenpä taas ollaankin tilanteessa että mikrotukihenkilöitä ei tarvita, jokainen osaa itse huoltaa koneensa, samaten osaa tehdä pelit itse itselleen sopiviksi.
Että ainoa mitä tarvitaan oikeasti on hautausurakoitsijat. Mutta alalle ei taida olla tunkua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, se on ihan totta. Elokuvateollisuuskin on ihan kuolemankielissä, kun nykyään video- ja kännykkäkameroiden yleistyttyä kaikki tekevät elokuvansakin itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep, musiikkialakaan ei enää vedä, kun kaikki tekevät itselleen sopivaa musiikkia itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa kuuleman mukaan järjestetään sekä koulutusta että harrastajatoimintaa. Seuraava suuri tapahtuma, jossa omaa porfoliota voi kehittää ja taitojaan esitellä on Finnish Game Jam 2013. Lisätietoja: finnishgamejam2013.com

Ilmoittautuminen on edelleen mahdollista Global Game Jam palvelun kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alan raportin mukaan mm. Alpakka Media Oy, Ball-IT Oy, Fantastec Oy, Grey Brain Oy, Happywise Oy, Ludocraft Oy, Playsign Oy ja Tuotantoyhtiö Tuonela Oy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin antaa vinkkejä ja auttaa oululaista peliteollisuutta, mutta kun minullahan ei ole loppututkintoa miltään alalta, niin eihän minua kukaan ei kuuntele. Olen vain harrastellut ja tehnyt kaikkea mahdollista alaan liittyvää 8 vuotiaasta asti yli 30 vuotta.

Huvittavinta on asioida "viranomais tahojen" kanssa. Kukaanhan EI VOI olla pätevä, jos ei ole tutkintoa. Eihän virkoihin voida edes valita sellaisia ihmisiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen monia pelialalla työskenteleviä tekijöitä, eikä heiltä (yhdeltäkään!) ole työhönotossa kysytty loppututkinnosta käytännössä mitään. Joillakin heistä sellainen on, osalla ei, ja ikähaitari on 20-vuotiaasta nelikymppiseen. Olennaista on, että nämä seikat eivät ole työnantajaa kiinnostaneet: töitä on saanut osaamisen ja käytännön näyttöjen perusteella. Jotkut ovat hankkineet taitonsa ja näyttönsä opiskeluaikanaan, jotkut muuta kautta.

Jos olet "harrastellut ja tehnyt kaikkea mahdollista alaan liittyvää", on silti mahdollista, etteivät taitosi ole millään yksittäisellä pelialalle relevantilla osa-alueella niin syvälliset, että lähestymilläsi pelistudiolla olisi juuri sillä hetkellä osaamisellesi käyttöä. Vaikka (hyville) generalisteille on jonkin verran tilausta, on heille silti tarjolla selvästi harvemmin töitä. Näin on erityisesti pienehköissä pelifirmoissa, joissa jokainen työntekijä antaa olennaisen työpanoksen omalla erityisalallaan.

Puhtaalta "idea guy" -pohjalta työllistyminen on nykyoloissa erittäin epätodennäköistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sanoi että tarvitsen töitä? Minulla on kyllä töitä enemmän kuin meinaan ehtiä tehdä. Päivääkään en ole ollut työttömänä. Aina olen kyllä keksinyt jotain jännittävää, millä itseni olen elättänyt. Nykyisin työllistän tusinan verran muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sinulla, Kake, ainakin suuret puheet. Mitä jos tänne tiputtaisit muutaman hyvän vinkin, ja näin auttaisit oululaista peliteollisuutta?

Eihän se ainakaan suuremmin sinulta pois ole, jos kerran tälläkin hetkellä työllistät tusinan verran muitakin (niin toimeentulosi on turvattu, ellei se työllistäminen sitten tarkoita Suomen oikeuslaitosta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kake, kirjoitit kommenttisi siihen sävyyn, että tilanne harmittaa sinua oman loppututkintosi puuttumisen näkökulmasta. Jos asiat ovat kuitenkin nyt kuvailemallasi tolalla, pohdiskelusi vaikuttaa helposti vain perusnegatiiviselta maalailulta ilman tarkkaa tietoa siitä miten osaajat pelialalle päätyvät tai mihin alalla kiinnitetään huomiota. Sitäkään et välttämättä ihan ajanut takaa.

Asian ydin on, että työllistymisen tai "vinkkien vastaanottamisen" kriteerit ovat aivan muuta kuin annat olettaa. Tämä on ainoastaan positiivista, ei negatiivista. Jos sinulla on annettavaksi olennaista osaamista tai oikeasti silmät avaavaa näkemystä vinkkien muodossa, sinua kuunnellaan aivan varmasti. Jos ei kuunnella, se johtuu täysin vinkeistäsi ja osaamisestasi, ei siitä puuttuuko sinulta jokin paperi vai ei.

Varsinkin koska olet tällä hetkellä jo omaan tilanteeseesi tyytyväinen, pistä toki vinkkejä tulemaan ilman sen suurempia selittelyjä, suoraan pelialan kontakteille tai vaikkapa ihan tänne. Kyllä ne oikeaan osoitteeseen päätyvät, jos niissä on ainesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu semmosta se on. pelkkä harrastelu ei oikein meinaa riittää. julkinen jos kiinnostaa niin opiskele, yksityiselle voit päästä jos kovat näytöt muuten hoidat. luulis 30 vuodessa ehtineen hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki harrastepohjalta pääsee pitkälle, jos kykyjä ja tahtoa riittää, kevyempien alustojen simppeleitä pelejä voinee tehdä pienellä tiimillä ratkoen ongelmia lennosta ja jakelusopimuksessa voidaan ulkoistaa myös mainonta..

..mutta koulutuksen tarve tulee eteen, kun puhutaan monimutkaisemmista "kovan raudan" peleistä. Pieni maa ei tuota kovin laajaa "ylikapasiteettia" osaajista, jotka "ajautuisivat" alalle. Resurssit ovat pienet ja toivottaisiin mielellään "valmista kamaa", eli joilla on jo tietoa saman tasoisissa ellei samoista kehitystyökaluista joita käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsehän opiskelen juurikin Kajaanin AMK:ssa. Moni täälläkin kommentoineista tuskin tietää, kuinka kyseinen koulutus tapahtuu. Suurimmaksi osaksi teemme erinäisiä peliprojekteja, jotka julkaisemme oman yrityksen kautta, toiminta on siis periaattessa pienyritys toimintaa. Valmistuessani CV:ssäni on useampi julkaistu mobiili/Pc peli ja mahdollisesti tilaustöitä. Tällä hetkellä olen Englannissa opiskelijavaihdossa ja kurssisuoritusten ja tehtävien suhteen olen täysin kilpailukykyinen paikallisten opiskelijoiden kanssa, suurin osa on ihmeissään siitä, että olen jo julkaissut mobiilipelejä. Suurimmalla osalla ei ole minkäänlaista käytännön kokemusta.

Tietenkään kaikille ei ole töitä. Paperit eivät tarkoita, että on pätevä työhön. Näytöistä se on kiinni. Koulutus antaa mahdollisuudet kasvattaa näitä näyttöjä opettajien ohjauksella ilman sen kummempia riskejä. Toinen etu on tulevaisuuden suhteiden solmiminen jo varhain. Tietenkin harrastelija pohjalla on myös mahdollisuus päästä tietenkin tapaamaan alan ammattilaisia.

Ja mikäli pelialasta jotain tietää, kaikki pelit eivät ole hittejä ja suurin osa ei kummemin tuo edes voittoja. Siltikin Kajaanistakin on tullut suomeen jo Bafta ehdokkuus ja kyseisen koulun opiskelijoita on kysytty ulkomailtakin tekemään mahdollisia tilaustöitä. Joten luulisi opetuksen suunnan olevan oikea

http://www.mcvnordic.com/news/read/finns-earn-bafta-nomination-at-protoplay/0101167

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana alalla taitaa vain olla että päteviä opettajia on erittäin vaikea saada. Miksi joku todella huippu motivoituisi opettamaan Kajaanissa tai oulussa, kun voi tehdä paljon mielenkiintoisempaa hommaa Helsingissä tai Los Angelesissa? Edes raha ei merkkaa näille "risuparroille" mitään sen rinnalla että saavat olla jännittävissä produktioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomen pelialalla on pulaa osaavista tekijöistä. Vauhdilla kasvava ala vetäisi jopa 400 uutta työntekijää vuodessa, mutta koulutettujen määrä jää nykyisin alle kolmasosaan tarpeesta, kerrotaan Suomen pelialan keskuksesta.
Tänä vuonna arvioidaan valmistuvan korkeintaan 150 pelialan opiskelijaa. Valtaosalle on luvassa alan työpaikka."

Imua on 400 työpaikkaa.
Valmistuu enintään 150 opiskelijaa.
Vain valtaosa saa työpaikan.

Eikö kaikki työllistykään? Mitä tarkoittaa valtaosa? Mihin tämä uutinen pohjautuu? Pelialan keskuksen raporttiin (linkki?) vai mutupuhelinhaastatteluun? Olisi mukavampi lukea, kun uutisesta jäisi kuva, että se edes jotenkin perustuu faktoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on yksi hyvä esimerkki kotimaisista työnantajista joille ei kelpaa suomalainen normaalihintainen työntekijä. Valitetaan milloin mistäkin "epäpätevyydestä", koulutuksen puutteesta, "vääränlaisesta" työkokemuksesta yms. mitä mieleen juolahtaa. Koskaan ei tunnu löytyvän sitä sopivaa tekijää vaikka mikä olisi. Kaikkeen tarvitaan sisäänajovaihe, ei kukaan ole valmis tuosta vaan sormia napsauttamalla tekemään täyspainoisesti omaa työtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Realismi on hukassa työnantajilta ja mikään ei kelpaa. Vapaalla jalalla on oikeasti todella paljon erittäin pätevää työvoimaa, mutta ei väkisin. Mennään kaikki hoitoalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huom!!! Työttömät pelimiehet jokainen uudelle uralle...Kevyttä sisätyötä kaikille halukkaille . Tästä lähtee Suomi nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä olla negatiivinen mutta tällä alalla kuten monella muullakin etsitään "Osaavaa työntekijää" joita ei kouluista valmistu .. kouluista valmistuu kavereita joilta puuttuu se kokemus joka tekisi osaavan työntekijän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin taitoa pitäisi löytyä akselilta media-ohjelmistokoodaus-elokuvamaisteri elikkä jokin mediainsinöörielokuvamaisteri MIE BSc.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (91)

Uutisvirta

8:00
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
7:23
Puuskaiset tuulet voivat tänään kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja
7:00
Reipas reissunainen Tanja todistaa, että kuuro voi – Pariisista alkava Euroopan-kiertue jää postikorttikliseiden tasolle
7:00
Agenttipelin tunnelma on jäätävää – Harrison Fordin tähdittämässä tarinassa vaarassa on myös sankarin perhe
7:00
Perustuslain jälkivalvontaa tehostettava - useimmissa EU:n jäsenvaltioissa on perustuslakituomioistuin tai tehtävää hoitaa valtion ylin tuomioistuin Lukijalta
7:00
Suomen Tivolin laite jumiutui kesken käytön, onko tivolissa turvallista? – Laitteet koeajetaan päivittäin, johtaja vakuuttaa Tilaajille
6:17
"Huumaava miljöö" - Väyläfestivaali ulottuu nyt Torniolta aina Kilpisjärvelle asti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image