Talous

Mainos

Oulun kirjaston au­rin­ko­voi­ma­la tuotti sähköä kymppitonnin edestä

Oulun kirjaston katolle asennettiin aurinkopaneelit kesällä 2016. KUVA: Oulun kaupunki
Talous 6.7.2017 9:56
Kaleva

Oulun kaupunginkirjaston katolle asennettiin vuosi sitten 500 aurinkopaneelia, jotka tuottavat käyttösähköä kirjastolle. Ensimmäisen vuoden aikana aurinkovoimala tuotti sähköä 10 000 euron edestä.

Kirjaston aurinkopaneelit maksoivat yhteensä noin 164 000 euroa. Siihen saatiin energiatukea 30 prosenttia. Oulun Tilakeskuksen omarahoitusosuus on siis noin 114 000 euroa.

Jos aurinkovoimala tuottaa sähköä samaan tahtiin tulevina vuosina, sen takaisinmaksuaika on noin 11 vuotta. Voimala tuottaa noin 15 prosenttia pääkirjaston tarvitsemasta sähköstä. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkovoimalla katetaan jopa yli puolet sähkönkulutuksesta. Kesällä sähköä kuluu paljon ilmastoinnin vuoksi.

Aurinkovoimala vähentää rakennuksen hiilidioksidipäästöjä 70 tonnia vuodessa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Hienoa! Puhdasta sähköä, josta ei jää säteilyjätteitä tulevaisuuden riesoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo Aurinko paneelit jotka on valmistettu esim Kiinassa on saastutettu monella tavalla. 10-15 vuoden kuluttua paneelit vaihto kunnossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla on varmaan takaisinmaksuaika jotain 14v. Paneelit kyllä pitäisi kestää, mutta kun muut oheislaitteet (invertterit yms) ei. Kun lasketaan kaikki käyttöaikana tarvittavat huollot ja laitevaihdot, niin taitaa takaisinmaksu aika mennä sinne 20v:n hujakoille. Kun sitten vielä lasketaa mukaan se, että paneleiden teho vähenee iän myötä, ei taida maksaa itseään kokonaan takaisin ikinä. -

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli normaalisti kirjaston sähkölasku on melkein 67000 euroa vuodessa. Melko kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Energiainvestointina tuo on erittäin hyvä- paneeleiden tuottotakuu on 25 v kuluttua edelleen vähintään 90 pros. , sähkön kokonaishinta tulee väistämättä nousemaan, hiilijalanjälki pienenee ja saamme täysin puhdasta ja uusiutuvaa energiaa ja ne paneelitkin ovat eurooppalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aurinkopaneelin tuotantoteho laskee n. 1% vuodessa, joten kymmenen vuoden jälkeen mennään jo alle 90%:n. Käyttövuosille 11-20 taataan n. 80%:n tuotto. Nuo arvot riippuu tietenkin paneelin laadusta ja voi olla alhasemmatkin lukemat. Liitokset hapettuu ja kosketus menetetään yleensä väistämättä osalta paneleita, joten oikeat reaaliset tuottolukemat ovat varmaan alemmat kuin nuo 90-80%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oli tuotetun sähkön määrä? Olisi hyvä vertailla sähkön hintaa esimerkiksi Oulun Energian tuottaman sähkön omakustannushintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sellaista ole virallisesti olemassakaan. Sähkön hinta noteerataan joka tunti pohjoismaisessa sähköpörssissä ja se määrittää hinnan niin ostajille kuin tuottajillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bikila: Omakustannushinta on nimenomaan sähkön "tuottamiseen kulunut rahamäärä". Siihen eivät vaikuta mitkään ulkoiset sähköpörssihinnat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin kirjastoon esimerkiksi? Eivät varmaan useinkaan ole kirjaston omia kiinteistöjä kuten tämä rakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kertoo hyvin, kuinka huonoja nämä ovat. Kirjaston ilmastoinnin takia koko tuotanto voidaan itse käyttää ja laitoksena saa energiatukea 30%. Myös iso voimala maksaa vähemmän/kenno kuin omakotitalossa. Yksi kirjaston kenno tuotti sähköä 20 euron edestä, josta omakotitalossa omassa käytössä puolet menisi myyntiin - säästö siis noin 12 euroa/kenno. 10 kennoa katolla tuottaisi 120 euroa ja laitteisto maksaisi ainakin 5000 euroa kotitalousvähennyksineen. Takaisinmaksuaika yli 40 vuotta. Jos omakäyttö olisi suurempi kuin 50% ja sähkönhinta nousisi reippaasti, niin silloinkin menee lähes 30 vuotta - ainakin jos rahalle annetaan pienikin korko. Omakäyttöä on hankala lisätä, kun keskikesällä keskipäivällä talossa hurraa vain kylmälaitteet ja sähkö työnnetään verkkoon 2 sentin kWh-hinnalla. Sähköautokin olisi työmaalla tai lomareisulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hienoa. Näitä lisää niin ei tarvita turhia tuulivoimaloita ympäristöä pilaamasta.
Kun paneelit kehittyvät edelleen kovaa vauhtia, niistä saadaan yhä enemmän hyötyä, voi olla ettei kohta tarvita hiili- eikä ydinvoimaloita.
Mutta siihen menee vielä 5-10 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne enää juurikaan kehity, ellei keksitä ihan jotakin muuta. Auringosta saadaan reilu 1000W/m2 energiaa, josta yli puolet on infrapunaa/lämpöä, joka ei kennossa muutu sähköksi - kuten ei UV:kaan. Tuosta kilowatista teoreettinen maksimi on alle 400W ja sekin silloin kun aurinko paistaa suoraan päin. Nyt ollaan jo aika lähellä tätä maksimia, vain asentokorjaimilla kokonaistuottoa voi hieman lisätä. Täytyy tajuta, että sähköä tuottava aurinkokenno on kehityksen loppupäässä ja todella tehoton tapa tehdä sähköä. Ei näitä voimaloita ole missään - edes aavikoilla saatu kannattavaksi. Kannattaa tutustua aiheeseen ja seurata mitä maailmalla tapahtuu ja tekniikka kehittyy. Mökillä ilman sähköliittymää ne on jees.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minunkin kannattaisi laittaa paneelit katolle, kunhan te maksatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kesällä sähköä kuluu paljon ilmastoinnin vuoksi."
No joo ihan maalikko sekatyömiehenä sanon että lämmitys se vasta kuluttaakin ja talvihan kestää täällä lähes sen koko vuoden.
Jos kunnon ekoteon olisi tehty niin koko rakennuksen eristeitä olisi lisätty ja talotekniikkaa parannettu tuolla summalla.
Ps rahatkin olisi jäänyt kotimaahan eikä kiinalaisille aurinkotehtailijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun tilakeskuksen omarahoitus hah hah.Verorahoilla ekoilua.Ei ole varmasti näissä laskelmissa otettu huomioon huoltoa.
Jos näissä aurinkopaneeleissa olisi järkeä nitä hankkisivat yksityisetkin kotitaloudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea takaisinmaksu aika lienee 16 vuotta? Veronmaksajan rahaa se on energiatukikin vaikka eri taskusta meneekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

136 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image