Talous

Mainos

Oulun Energia suunnittelee jätteiden la­jit­te­lu­lai­tos­ta Ruskoon tai Laanilaan, kyseessä iso investointi

Yksi vaihtoehto on rakentaa jätteiden lajittelulaitos Ruskon jätekeskuksen alueelle. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 19.9.2017 10:42 | Päivitetty 19.9.2017 10:50
Kaleva

Oulun Energia suunnittelee jätteiden lajittelulaitosta, joka sijoitettaisiin joko Ruskon jätekeskuksen alueelle tai Laanilan tehdasalueelle. Investoinnin kokonaisarvo on 15–30 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitelma pitää sisällään useita toimintoja, jotka toteutettaisiin vaiheittain. Ensimmäisenä valmistuisi mekaaninen lajittelulaitos, jossa lajiteltaisiin remontti-, purku- ja rakennusjätteet sekä teollisuuden jätteet.

Myöhemmin rakennettaisiin mahdollisesti lajittelulaitos kotitalouksien jätteitä varten sekä muovien jatkojalostus. Tämän syksyn aikana tehdään selvityksiä kuonan käsittelylaitoksen ja biojätteen kaasutuslaitoksen osalta.

Jätteiden lajittelulaitoksen ympäristövaikutusten arviointi (yva) siirtyy pian toiseen vaiheeseen. Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen lausunnon pitäisi saapua lokakuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen yva-selostukseen tehdään tarvittavat muutokset.

Oulun Energian projektipäällikkö Heikki Harju-Autti kertoo tiedotteessa, että yva-selostus on tarkoitus toimittaa ely-keskukselle ensi vuoden alussa. Samoihin aikoihin järjestetään myös yleisötilaisuuksia.

Kesän aikana valmistui laitoksen prosessin konseptisuunnitelma.

– Olemme pyytäneet alustavia tarjouksia potentiaalisilta toimittajilta. Tarjousten avulla voimme laatia tarkemman kustannusarvion hankkeen eri vaiheille, Harju-Autti toteaa.

Harju-Autin mukaan kierrätysmateriaaleista erityisesti metalleille, riittävän hyvänlaatuiselle muoville sekä pahville ja kartongille on kysyntää. Lisäksi syntyy paljon kierrätyspolttoainetta, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi Oulun Energian suunnitteilla olevassa voimalaitoksessa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Jätteiden hyötykäyttö on OK. Lajittelun osalta tulee asiaa tarkeastella, mitkä ovat sen kustannukset, taloudelliset hyödyt sekä ympäristövaikutukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin lähelle ihmisiä ja jätteiden polttostrategian mukaisedti edeten. Lisää raaka ainetta saadaan helposti Venälältä Murmanskista Pietariin ulottuvalta Barentsin alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi polttolaitos jossa poltetaan kaikki - se joka ei pala peitellään. Ei tarvitse lajitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kallista ja ympäristölle raskasta kuljettelua. Milloinhan joku keksii mullistavan uuden idean; kerätään roskat yhteen kasaan ja peitellään ne siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä se Rusko taitaa olla loogisempi. Ruskossa paljon vähemmän pieniä ihmisiä, joten liikenteen kannalta viisainta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

käsittelypaikka on Ruskon kaatopaikka.

Mitenkä muuten Ruskon kaasupurkaukset saadaan pois? Läheisten asuinalueiden asukkaat kärsivät haitoista liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun jätehuollon rahastus taitaa loppua. Oulun jätehuolto on aivan turha ja kallis välikäsi jätevirroissa. Oulun energia on päätellyt asian ihan oikein. Nykyisen jätehuollon johdon kanssa on turha yrittää neuvotella yhtään mistään. Tarkoituksena on vain rahastaa maksimimäärä kaikilta tahoilta. Ihmeellinen periaate kunnalliselta toimijalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Jätehuollon käsittelymaksut ovat edellenkin maan halvimpien joukossa. Jätteiden jatkokäsittely maksaa Oulun Jätehuollolle. Oivapisteen palvelut asukkaille edelleen ilmaisia toisin kuin monessa paikassa muualla Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- Näitä odotellessa suunnittelijat voivat lyödä päänsä yhteen ja pohtia, mihin Ruskossa voisi sijoittaa muovijätteen keräilykontin kierrätystä varten. Nyt Ruskon neuvonta ohjasi viemään muovit lähimmän marketin pihassa olevaan muovinkeräyskonttiin.- Sellainen tapaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko raaka-aineiden toimittajille (kotitaloudet joista jätteet kerätään) jatkossa maksetaan, kysehän ei ole enää jätteestä vaan uusiokäyttävästä materiaalista.

On kohtuutonta vaatia kuluttajaa maksamaan tuotteesta kolmeen kertaan, ensin hankittaessa, sitten pois vietäessä ja vielä kolmannen kerran energiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ilmaista pakkausten osalta. Jokainen voi - ja jokaisen pitäisi - lajitella pakkausjäte materiaalinsa mukaan oikeaan paikkaan. Ja sen saa viedä ihan ilmaiseksi ekopisteille tai Ruskoon. Kun lajittelet paperin, pahvin, muovin ja lasin, jää enää hyvin vähän polttokelpoista jätettä sekä biojäte, joista joudut maksamaan. Lajittelu kannattaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanhikivelle sinne ydinvoimalan kupeeseen tehkää polttolaitos. Ukot jo valmiina siellä raksahommissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten käy nykyiselle jätteenpolttolaitokselle, jos OE alkaa polttamaan myös jätettä uudessa voimalassa, nythän jätettä kuskataan autoilla ympäri Pohjoiskalottia ja eikä sittenkään riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoa bisnestä, meillä poika ajaa työkseen pohjois Norjasta roskia Ouluun poltettavaksi. Ympäristö ei ihmistä kiitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa ylisuurista maksuista jäänyt niin paljon että taskuja painaa, niin pakko jotain keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun liikeriisto laitos kerää vuosittain 150 e vuodessa vauvasta vanhukseen voittoa ,yhteensä 30 miljoonaa ,nyt se täytyy haaskata joutavuuteen ,eikö olisi parasta pienentää riistoa köyhiltä perheiltä jotka köyhtyy monopoli laitoksen vuoksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjä lakkautettava

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

että luulet pienen maakuntalehden keskustelupalstalle kirjoittelun ja ihmisten arvostelun nimettömänä olevan merkittävää... Lue lisää...
Jotenki söpöä

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.3.

Naapurit

23.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image