Talous

Oululaiset 3D-yritykset pääsivät mukaan suureen Euroopan laajuiseen internet-projektiin

Talous 27.8.2013 11:25
Kaleva

Oululaisia yrityksiä ja Oulun yliopiston Internetin tutkimuskeskus Center for Internet Excellence (CIE) on valittu mukaan laajaan EU-projektiin, jossa kehitetään Euroopan laajuista teknologia-alustaa.

CIE keskittyy hankkeessa virtuaalimaailmoja ja lisättyä todellisuutta tukevien web-käyttöliittymien tutkimukseen ja standardointiin.

Yritykset puolestaan ovat mukana teknologia-alustan toteutuksessa ja tuotteistuksessa. Yrityksistä mukana ovat oululaiset Admino Technologies, Cyberlightning, Ludocraft ja Playsign.

"Hanke luo Oulun alueen 3D-Internet-toimijoille useita kymmeniä työpaikkoja sekä avaa myös muille yrityksille uusia kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia", kertoo teknologiajohtaja Kari Autio CIE:stä.

FI-WARE-hankkeen rahoitusosuus on suurimpia EU-rahoituksia, mitä Oulun alueelle on saatu. Neuvoteltu osakokonaisuus on noin 3,4 miljoonaa euroa. Nelivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on yli 66 miljoonaa euroa. Oululaisyritykset valittiin mukaan hankkeen toiseen vaiheeseen.

Kaikkiaan hankkeeseen osallistuu 46 yritystä ja tutkimuslaitosta kahdestatoista eri maasta.

FI-WARE -projekti tulee valmistuessaan tarjoamaan sovellus- ja palvelualustan, joka rakentuu modulaarisista ja yleiskäyttöisistä osakokonaisuuksista. Palvelualusta parantaa tulevaisuuden Internet-sovelluksien suorituskykyä sekä luotettavuutta, avaa uusia sovellusmahdollisuuksia ja madaltaa kynnystä 3D-internet-palveluiden rakentamisessa.

Projektin tulokset mahdollistavat realXtend–virtuaalimaailmojen käytön tavallisella nettiselaimella. Projektilla odotetaan olevan erittäin myönteinen vaikutus uusien verkottuneiden ja kolmiulotteisten palveluiden suunnittelussa ja julkaisussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Todella hienoa, saadaan uusia työpaikkoja Oulun alueelle :) Hyvä, että Oulu on osana kansainvälistä tuotekehitystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtavaa!

Tämäntyylisten projektien tavoite on nimenomaan muokata ihmisten käsitystä siitä, että 3D on 'turhake', ja toteuttaa ne ratkaisut joilla 3D:stä tehdään luonnollinen osa internettiä ja käyttäjien arkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa! Kohta internetissä voi seilata joka suuntaan, eikä maksa kuin 66milj€. Tätä kyllä peukuttaisin milloin vain, jos siihen annettaisiin mahdollisuus! :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU projektissa taas näperrellään teknologiaa siellä sun täällä. Kellään ei ole muskelia kaupallistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! Tosin, valitettavasti 3D on melko turhake tällä hetkellä ja pari vuotta sitten pyyhkäissyt 3D-aalto ei valitettavasti vakiinnuttanut mitään suurille kuluttajamäärille. Telkkarit, puhelimet ja kaikki muu 3D-kama ei tällä hetkellä resonoi kuluttajiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että erilaiset 3D-näyttötekniikat eivät tunnu tällä hetkellä miellyttäviltä, ei mitenkään estä saman grafiikan esittämistä tutulla vanhemmalla tekniikalla. Esimerkiksi tavallisille 2D-näytöille tehty 3D-grafiikka on ollut kovassa iskussa jo vuosia ja sellaisesta tässäkin projektissa on pääsääntöisesti kyse. Toki myös varsinainen 3D-esitysmuoto on mahdollista. Lähes kaikki uudet pelit toimivat erilaisissa 3D-maailmoissa nyt ja näillä näkymin myös tulevaisuudessa. Virtuaalimaailma on eräänlainen sivuhaara tälle kehitykselle.

Tietenkin kysymysmerkki on, miten hyödyllisiä palveluja saadaan rakennettua, jotka oikeasti hyötyvät kolmiulotteisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei,

tässä ei ole kyse stereografisista näytöistä ja sellaisista 3d-televisioista, vaan 3d sisältöjen käytöstä ja oleellisesti reaaliaikayhteistyöstä eli esim. virtuaalisista projektiympäristöistä ja verkkomoninpeleistä.

Ne resonoivat tällä hetkellä kuluttajiin erittäin hyvin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image