Talous

Nobelisti Holmström pitää ay-valtaa harvojen valtana – ja pal­kan­ko­ro­tus­va­raa Suomessa olemattomana

Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström (oik.) kohtasi Elinkeinoelämän Valtuuskunnan EVA:n tilaisuudessa Helsingissä toisen suomalaisen elossa olevan nobelistin, presidentti Martti Ahtisaaren. EVA:n tilaisuuden juonsi Jorma Ollila. KUVA: Mauri Ratilainen
Talous 30.11.2016 20:30 | Päivitetty 30.11.2016 23:59
Lauri Nurmi

Taloustieteen tuore nobelisti Bengt Holmström, 67, haluaa nostaa keskusteluun ay-liikkeen vahvaa asemaa, joka hänen mielestään vaikeuttaa Suomen taloudellista kehitystä.

– Yleissitovuutta ja ay-liikkeen asennetta palkanmuodostukseen on vaikea ymmärtää, tai ehkä ymmärrän sen, mutta se tuntuu hyvin itsekkäältä ja siihen pitäisi puuttua poliittisesti. Aika kapea ryhmä ihmisiä pääsee vaikuttamaan koko talouden tilaan, Holmström vastaa Lännen Median kysymykseen.

Nobelistin esittämä pohdinta on osa vastauksesta siihen, mitä mieltä hän on teollisuuden suurten ammattiliittojen aikeesta ajaa ensi syksyn liittokierroksella palkankorotuksia. Holmströmin arvion mukaan yleiskorotuksiin ei Suomessa oikein olisi varaa.

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut Bengt Holmström arvioi, että ay-liike joko muuttuu tai katoaa nykyisessä työelämän murroksessa.

– Mitä tulee kysymykseen, ovatko palkat liian korkeat, niin ehkä sekä Yhdysvalloissa että etenkin täällä Euroopassa vastaus on kyllä. Vientituotteet ovat maailmanmarkkinahintaisia, ja ei sitä auta mielestäni hirveästi valittaa. Tietysti kyse on siitä, missä ajassa mikäkin asia sopeutuu, mutta yleensä on hyvä sopeutua nopeammin, Holmström välittää inhorealistisen viestinsä suomalaisille.

Työvoiman tarjonta kohdistuu hänen mukaansa jatkossa länsimaissa hyvin pitkälle palvelualoille, joiden osuus työpaikoista on Suomessakin ollut pitkään nousussa.Vaikka palvelualat kasvavat kotimarkkinoilla, ne eivät elätä kansakuntaa kokonaisuutena. Holmström toistaa tuttua sanomaa viennin ehdoilla elävästä pienestä pohjoisesta maasta.

– Olemme viennistä riippuvaisia. Se on meidän tulonlähteemme, joka kertoo, mihin meillä on varaa. Joko tulemme osaavammiksi, laadukkaammiksi tai mitä ikinä, mutta me elämme viennistä. Se on ehkä iso huoli tulevassa kehityksessä. Jos maailmantalous menee hyvin sulkeutuneeseen tilaan, se ei ole kyllä Suomen kannalta toivottavaa, Holmström harmittelee.

Suomi ei ikävä kyllä pysty vaikuttamaan siihen, käpertyykö maailmankauppa kuoreensa tullien asettamisen muodossa.

Emme siis sanele maailmantalouden sääntöjä. Siksi Holmström nostaa huolestuneena esille suomalaisten kyvyn sopeutua, kun häneltä kysytään, mitä päätöksiä Suomessa olisi välttämätöntä tehdä.

– Työn murros ja työmarkkinat minua askarruttavat eniten. Yleissitovuudesta sanoin jotain mielestäni aika varovasti, mutta välittömästi siitä tuli hyvin isokokoiset otsikot. Sanotaan sen verran lisää, että yleissitovuudesta on hirveän monta versiota. Se ei ole nolla tai yksi, mutta Suomessa yleissitovuus on viety äärimmilleen. Muihin maihin verrattuna – Ruotsiin ja Saksaan – paljon on varaa löysätä sitä, Holmström toteaa varovasti ja kannustaa poliitikkoja keskustelemaan yleissitovuuden tulevaisuudesta Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

"Aika kapea ryhmä ihmisiä pääsee vaikuttamaan koko talouden tilaan"

Näin on. Tälläisten neropattien mielestä Kaikkien Muiden palkat pitää laskea kehitysmaatasolle, jotta harvalukuinen eliitti saa vieläkin enemmän. Talouskasvu ei kuitenkaan ole itseisarvo, mikäli sen myötä enemmistön elintaso ei parane. Päinvastoin, talouskasvu on kirous, jos sen turvataksemme enemmistö on syöstävä köyhyyteen uurastamaan orjatyöllä muutaman hyvinsyöneen porsaan lihottamiseksi.

On huomattava, että nämä neropatit eivät koskaan kuulu niihin Kaikkiin Muihin, joiden palkat on alennettava. Mitä se kertoo teille? Luottaisitko, että tällaisella henkilöllä on sinun hyvinvointisi, kansakunnan kokonaishyvinvointi tai mikään inhimillinen kovin suuressa arvossa? Lähinnä mielessä taitaa olla omat omistukset ja pankkitilin saldo.

Jos luulet, että talouskasvun myötä, kun ensin olet kiristänyt tarpeeksi omaa vyötäsi ja ahkeroinut eliitin edut turvataksesi, hyvinvoivan syöttöporsaan pöydästä tippuu muutama murunen hyvinvointia sinullekin sinne pöydän alle, olet väärässä. Lisäksi olet hyödyllinen idiootti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos ay-vallan lausunnosta; valtaa on harvoilla ja siitä otetaan kaikki irti keinoja kaihtamatta. Ammattiliitttojen härskiys omien pomojen palkoissa...ihan järjettömiä tuloja. Entä sitten VVO, nämä vuokra-asunnot! Liittojen omistuksessa 60 prosenttia VVOsta ja tuloa tahkotaan 10 miljoonaa vuodessa. Ja kuka sen maksaa? Vuokrat ovat niin huikeat, että yhteiskunnallista asumistukea kierrätetään ammatiliitoille meidän kaikkien kukkaroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tunnetaan lakkoherkkänä. Mitenhän tästä päästäisiin pois. Olisiko ay-järjestäytymistä kevennettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitkään ulkomailla asuneena Suomen tilannetta seuraavana taviksena voin vain kiittää Holmströmiä hänen varovaisesti lausutuista sanoistaan!
Toiveenani olisi, että hän lausuisi kaiken aina uudestaan ja uudestaan ja aina vain selkeämmin - kunnes kaikki sen tajuavat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nobelisti on valjastettu työnantajatahojen palvelukseen. Palkitusta halutaan ottaa kaikki irti tukemaan tätä nykysuuntausta, jota Sipilän hallitus vetää. Pakansaajien etuja halutaan karsia merkittävästi. Tahtotilaa kuvaa hyvin jo käyttöönotettu uusi terminologiakin. Nyt puhutaan hienosti paikallisesta sopimisesta, kun tarkoitetaan palkkojen laskemista. Työnantajatahot vaativat rakenteellisia uudistuksia, jolla tarkoitetaan monipuolista palkkaetujen leikkausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay-liikkeet edustavat 60% työssäkäyvistä. Kyse ei ole harvainvallasta vaan demokratiasta, joka toteutuu niissä paremmin kuin missään poliittisessa puolueessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan niitä nollatuntisopimuksia ja työn teettämistä 9 euron päivärahalla työkokeilun nimissä. Miksi nämä kustannuksia alentavat ja joustavuutta lisäävät käytännöt aina unohdetaan kun yleissitovuutta kyseenalaistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut pitkään nähtävisä, että Suomi ei voi jatkaa näin. Suomi kuvittelee pysyvänsä hengissä sillä, että me kaikki työikäiset hoidamme täällä toisiamme ja muuta osaamista ei sitten tarvitakkaan. Tällä hetkellä Suomessa "tavalliset" kuntatyöntekijät ovat kuninkaan asemassa, palkankorotukset ovat vuosittaisia, ay-liike ajaa jatkuvasti uusia etuja, että he jaksavat käydä töissä ja nykyinen hallitus vielä ajaa verohelpotuksia näille muutenkin suurituloisille. Samaan aikaan toiset joutuvat taistelemaan jopa minimipalkastaan ja suuri työttömien joukko joutuu tulemaan toimeen aina vain vähemmällä. Työn tuottavuus palkan mittariksi ja työn jakamista useammalle Suomi tarvitsee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti riippu vähän miltä kantilta asiaa katsotaan ja miten palkkojen keskiarvo lasketaan.
Suomessa nähdäkseni palkkojen suhteen on se, että palkkoja pyritään pienentämään alapäässä ja nostamaan yläpäässä, vaikka suuntaushan pitäisi olla päinvastainen.
Eräs alkuviikon uutisia oli kuinka europarlamentin virkamiehille ollaan nostamassa palkoja n. 4%, joka tietää jopa yli 10 000 euroa/kk korotuksen ylimmille johtajille.
Taisipa Kataisenkin kohdalla korotus oli tuhansia euroja eli palkka nousi lähes 30 000 euroon kuukaudessa ja mepeille korotus oli 300- 500 euron luokkaa, että se siitä palkkojen hillinnästä.
Pahoin pelkään, että Suomessakin herätään eduskunnassa jälleen kerran syntyneeseen palkkakuoppaan ja sehän täytyy tietysti korjata pikimmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas huutelee porukka, joka ei ole opiskellut, tutkinut eikä maailmaa kiertänyt muualla kuin kerran Kanarian saarilla. Olisko mahdollista, että tämä nobelistimme tietäisi asiasta hieman enemmän kun on siihen koko elämänsä perehtynyt ja katsonut Suomea toisesta perspektiivistä ja näkee kokonaisuuden paremmin kuin me. Niinhän sitä sanotaan, että kauemmalta katsoen asiat näkee tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko nobelistimme asustellut hiukan liian kauan amerikassa? Siellä ay-liikkeillä ei ole paljoakaan voimaa vaikuttaa asioihin. Siksi eriarvoisuus on hyvin suurta ja niin on kaikki lieveilmiötkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Nobelin palkinto annettiin oikealle miehelle. On hänen järkipuhetta ilo kuunnella ja lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun olin Amerikassa töissä palkka oli noin 120.000 euroa vuodessa ja verotus oli aivan olematon alle 15%. Suomessa samalla alalla.palkka on noin 40.000 € vuodessa ja verotus yli kaksinkertainen 35% Työn tuottavuus on silti Suomessa paljon parempi kuin Amerikassa. Palkkoja pitäisi nistaa täällä aika paljon että saataisiin asuntojen korkeista hinnoista johtuva ylivelkaantuminen pienemmäksi. Samalla julkisen sektorin osuutta pitäisi huomattavasti pienentää jotta verotusta saataisiin paljon alemmas kuten Amerikassa ja Ruotsissa. Viisastelijoita piisaa mutta harva tietää totuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minäkin olen liitossa, koska Suomessa on tänä päivänä suuri mahdollisuus päätyä työttömäksi. Kyllä oma ja perheen toimeentulo on jotenkin turvattava. Se ei silti tarkoita, että olisin liittoni kanssa aina samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin puhuu mies ,joka sanoi populismin nousun johtuvan globalisaatiosta seuraavin sanoin. " Kyllä tässä täytyy pohtia asioita uudelleen.
– Olisin toivonut, että kansainvälistyminen tai globalisaatio olisi ollut hitaampaa, se on ollut tosi hankalaa monelle ihmiselle. Ihmiset ovat siitä kärsineet, Holmström toteaa."
Mutta jo seuraavassa virkkeessä toivoo köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymistä. Jos Herra Holmström haluaa demokratian säilyvän on kaikilla myös työläisillä oltava oikeus ajaa omaa agendaa. Vaikkapa vahvan ay-liikkeen kautta, kun hallitus ja eliitti ajaa kapitalismin asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millään taholla Suomessa ei saa olla valtaa pysäyttää teollisuutta tai vientiä! Jos tästä edes joskus voitaisiin nousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuudessa kun eläkkeiden kanssa on niin ja näin, on yksi mahdollisuus pienellä sijoittamisella pitkällä aikavälillä saada "eläkettä". Aika selvää näyttää olevan että ay-liitoista johtuen suomalaisiin yhtiöihin ei kannata sijoittaa. Tuotto menee lakkoilun maksuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image