Talous

Neste tekee uusiutuvaa dieseliä jo teu­ras­jät­teis­tä, mutta mistä seuraavaksi? – Katso video

Nesteen tutkimusjohtaja Petri Lehmus kertoo, millä polttoaineella autot tulevaisuudessa kulkevat.
Talous 22.2.2016 3:00
Henripekka Kallio

Neste alkoi valmistaa uusiutuvaa NEXBTL- dieseliään palmuöljystä viime vuosikymmenen lopulla. Se teki yhtiöstä ympäristöjärjestöjen silmätikun, koska palmuöljyä käytetään elintarvikkeissa ja kasville tarvittavaa viljelymaata saatetaan raivata sademetsistä.

Nyt Neste valmistaa jo yli kaksi kolmasosaa NEXBTL:stä jätteistä ja tähteistä. Yhtiöstä on tullut tällä alalla maailman suurin, ja rahaakin tulee. Neste teki viime vuonna jo yli 40 prosenttia vajaan miljardin euron liikevoitostaan uusiutuvilla polttoaineilla.

– Aiomme vähentää palmuöljyn osuutta edelleen. Ei ruoka polttoaineen raaka-aineena ole kestävä ratkaisu pitkällä tähtäimellä, mutta olemme vuodesta 2006 asti sanoneet, että meidän pitää ensin opetella tämä homma jollakin raaka-aineella, sanoo Kaisa Hietala, Nesteen uusiutuvien liiketoimintojen johtaja.

Maailman liikenne kuluttaa niin valtavan määrän fossiilisia polttoaineita, että päästöjen vähentämiseen tarvitaan kaikki mahdolliset keinot. Hietala uskoo, että esimerkiksi sähköautoilu yleistyy voimakkaasti taajamaliikenteessä, mutta nestemäisiä polttoaineita tarvitaan vielä pitkään varsinkin raskaammissa kuljetuksissa ja lentoliikenteessä.

Neste teki viime vuonna jo yli 40 prosenttia vajaan miljardin euron liikevoitostaan uusiutuvilla polttoaineilla. Kuvassa tutkimusjohtaja Petri Lehmus. KUVA: Kimmo Penttinen

Nesteen käyttämät jätteet ja tähteet kerätään ympäri maailmaa.

– Ostamme esimerkiksi kaiken Suomessa syntyvän lihateollisuuden jäterasvan, Hietala kertoo.

Dieseliä tehdään myös kalateollisuuden jäterasvoista, ruokateollisuuden jätevesistä erotetuista rasvahapoista ja useista muista raaka-aineista.

– Jäte on luonteeltaan sellaista, että se ei möllötä isona raaka-ainemassana jossain, vaan se on koottava hyvin pienistä puroista. Aika erikoista touhua, Hietala myöntää.

Nesteen tutkimusjohtajan Petri Lehmuksen mukaan yhtiö käyttää parhaillaan arviolta alle kymmenesosan sille tällä hetkellä kelpaavista jäte- ja tähderaaka-aineista. Yhtiön tulevat raaka-aineet saattavat nojata esimerkiksi puuhun, mikrobeihin tai leviin.

– Olemme viimeisen vuoden–parin aikana katsoneet varmaan viittäkymmentä eri teknologiaa ja yrittäneet löytää sieltä niitä, joihin kannattaa panostaa, Lehmus kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Neste teki viime vuonna jo yli 40 prosenttia vajaan miljardin euron liikevoitostaan uusiutuvilla polttoaineilla."

Kalevan paperiversion uutisoinnista voi tätä uutista täydentää. Paperiversiossa kirjoitetaan edelleen:
"Sen verran hintaeroa fossiilipolttoaineisiin tulee, että uusiutuvien markkinat on vielä varmistettava poliittisilla päätöksillä"

Poliittisilla päätöksillä. Mitä se tarkoittaa ? Vastaus: Tuotannon tukemista julkisilla varoilla ja kansaisiin kohdistuvilla polttoaineen lisämaksuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän seuraava aluevaltaus ole ihmiset. Ihmisistähän on iso osa rasvaa, joten siinä hyvä raaka-aine. Ja kyseessä olisi todellinen "uudelleensyntyminen" ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko on eroa uusiutumisajassa lihadieselin ja palmuöljydieselin välillä Premiumnelikossa jos tankki on melkein tyhjä? Mitenkä on uusiutuuko wepastossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkö-autoilu voisi yleistyä suomessakin huomattavasti nopeampaa mitä nyt mutta valtio pitää verotuksellaan kyllä huolen että näin ei tule tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoverotus perustuu pakokaasupäästöihin, joten sähköautot ovat evyimmin verotettuja. Meiilä sähköauton ja normiauton hintaero on veroista jhtuen ehkä maailman pienin. Sähkön varastointi (akkutekniikka) on lasten kengissä ja kärsii kylmästä ilman alasta, siinä suurin syy, toiseksi pitkät matkat ovat myrkkyä sähköautoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai teilläkin päin sähkö pitää valmistaa jotenkin? Vai tuleeko sitä pistorasiasta? Jos Suomi siirtyy sähköautoihin niin tarvitaan monta ydinvoimalaa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimaloita on par aikaa tulossa parikin lisää jos et ole uutisia lukenut. Lisäksi myös muut sähköntuotantotavat sekä "elämä on kovaa" nimimerkin mainitsema akkutekniikka kehittyy kokoajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköauton latauksessa pitää maksaa sähkönsiirrosta kun taas biopolttoaineen siirrossa pitää maksaa tankkiauton siirrosta jalostamolta/rikastamola asemalle, joka on halvempaa kuin tuo sähkönsiirto.

Sähköauto on varmaan ruhkaisissa kaupungeissa, jos ilmanlaatu on huono. Harvaanasutulla seudulla on ihan sama tuprauttaa päästöt autossa vai sähkövoimalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image