Talous

Muuttaako Nordea pois Ruotsista? - Pää­kont­to­ri­poh­din­nas­ta voi tulla tietoa torstaina

Talous 18.7.2017 14:24 | Päivitetty 18.7.2017 16:37
STT

Pankkijätti Nordea saattaa kertoa torstaina osavuosikatsauksensa yhteydessä, onko sillä edelleen suunnitelmia muuttaa pääkonttorinsa Helsinkiin tai Kööpenhaminaan vai pysyykö sen kotipaikka Tukholmassa.

Finanssikonserni kertoi viime osavuosikatsauksessaan olevansa pettynyt, että pankeille määrätyt vakausmaksut olivat kohoamassa Ruotsissa. Lisäksi Nordea arvioi Ruotsin hallituspolitiikan vaikeasti ennakoitavaksi.

Tarkkaa aikataulua Nordean pääkonttoripohdinnoille ei ole kerrottu. Uutistoimisto TT:n mukaan pankki on aiemmin arvioinut, että tietoa voisi tulla ennen elokuuta. Nordean huhti-kesäkuun tulos julkistetaan torstaiaamuna.

Ruotsin hallitus on perustellut pankeilta kerättäviä vakausmaksuja sillä, että maan pankkisektori on suuri, keskittynyt ja kasvava. Varoja voisi käyttää esimerkiksi silloin, jos jokin pankki joutuisi kriisiin.

Myös Ruotsin hallituksen suunnitelmat pankeille kaavailluista maksuista ovat muuttuneet kevään ja kesän aikana maltillisemmiksi, mikä on herättänyt kysymyksiä Nordea mahdollisesta jäämisestä Ruotsiin.

Ruotsikin pankkiunioniin?

Suomi on jo mukana EU:n pankkiunionissa, jossa mahdollista pankkikriisiä ratkottaisiin ennen kaikkea eurooppalaisella tasolla.

Ruotsin hallitus kertoi aiemmin tässä kuussa, että se selvittää maan mahdollista liittymistä pankkiunioniin.

Taustalla on muun muassa se, että Ruotsin pankkisektori on paisunut. Nordean pohjoismaiset tytäryhtiöt sulautuivat vähän aikaa sitten ruotsalaiseen emopankkiin, ja tytäryhtiöistä Suomessa, Norjassa ja Tanskassa tuli sivuliikkeitä.

- Olemme (Ruotsissa) saaneet entistä suuremman pankkisektorin suhteessa taloutemme kokoon. Voi olla syytä miettiä riskin jakamista muiden maiden kanssa, sanoi Ruotsin rahoitusmarkkinaministeri Per Bolund viime viikolla TT:lle.

Myös Tanska on kertonut selvittävänsä pankkiunioniin liittymisen mahdollisuutta.

EU:n pankkiunioniin kuuluvat kaikki euromaat, mutta myös muiden EU-maiden, kuten Ruotsin ja Tanskan, on mahdollista liittyä siihen.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti Suomi hyväksytään jäseneksi BRICS-järjestelmään. Federal reserven FIAT-us dollari on pian historiaa, painajaisuni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos poliitikoilta kysytään, niin Suomen veronmaksaja odottaa kärsimättömänä päästäkseen maksamaan Ruotsin asuntolainakuplan kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image