Talous

MOT: Liki 20 miljoonaa epäilyttävää venäläisrahaa siirtyi Suomeen

Talous 20.3.2017 20:59 | Päivitetty 20.3.2017 23:01
STT

Poliisi ei ole käynnistänyt esitutkintaa Latviasta ja Moldovasta Suomeen ohjattujen rahojen vuoksi, kertoo rahanpesun selvittelykeskuksen johtaja Pekka Vasara keskusrikospoliisista STT:lle.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että Moldovasta ja Latviasta on ohjattu noin 19 miljoonan euron arvosta rahaa 28:aan suomalaisyritykseen. MOT:n ohjelmassa tutkitaan sitä, voiko kyse olla venäläisrahan rahanpesusta.

Vasara sanoo STT:lle, että keskusrikospoliisilla on ollut tiivistä yhteydenpitoa muun muassa Moldovaan. Mahdollisen esitutkinnan avaaminen vaatisi kuitenkin lisätietoja Venäjältä.

- Mitään alkurikosta ei ole näytetty. Iso määrä moldovalaisia tuomareita on syytettynä siitä, että ne ovat antaneet vääriä tuomioita tai jättäneet rahanpesulainsäädäntöä noudattamatta. Mutta mistä se raha on tullut? Mikä on se alkurikos? Suomen rikoslaki sanoo, että rahanpesu edellyttää alkurikosta, Vasara kertaa.

MOT:n mukaan noin 16 miljoonaa euroa on liikkunut Nordean kautta, joka on jo aiemmin saanut Ruotsista varoituksen ja rangaistuksen rahanpesun estämisen laiminlyönnistä Ruotsin rahoitusvalvonnalta. Rahaa on liikkunut muidenkin suurten pankkien kautta, mutta summat ovat huomattavasti pienempiä.

Nordea ei illalla vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Vain murto-osa jäänee poliisiin haaviin

Vasaran mukaan vain murto-osa mahdollisesti Suomen kautta kulkevasta epäilyttävästä rahasta jää poliisin haaviin. Vasara ei halua vähätellä 19 miljoonan euron summaa, mutta pitää sen kokoluokkaa potentiaalisesti vain murto-osana. Tästä huolimatta poliisi jäädytti viime vuonna rahanpesun vuoksi vain reilut miljoona euroa.

- Rikollinen näyttö ja käyttö ovat sitten eri asiat. Meillähän omat jäädytykset pyörivät jossain miljoonissa ja kymmenessä miljoonassa silloin, kun on ollut tehokkaampia vuosia. Ja ne ovat olleet ihan tämmöistä kotimaista hommaa, Vasara kuvaa.

Modovan kautta eri puolille maailmaa kierrätetyn venäläisrahan vyyhdessä on kyse jopa 20 miljardin dollarin summasta. Vyyhden toi ilmi vuonna 2014 joukko toimittajia. Tietojen julkistuksen vuoksi avattiin useita rikostutkintoja.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Eihän suomalaiset ole mitään rikollista tehdeet,ohjelmassa koitettiin kyllä vihjailla oikein tosissaan ja syylistää suomalaisia yrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa näyttää siltä,että missä liikkuu "epäselvää"rahaa siellä häärii Nordea.Minkähän lainen "vaikutus" sillä on Wahlroosin varallisuuteen?Osaisiko/uskaltaisiko joku tutkia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa, melkoista sensaatiota taas haetaan. Muutama viikko sitten tuli nuuskan salakuljetuksesta "faktoja" ja oli kyllä melkoisia laskelmia... Verovaroin kustannetaan hömppää foliohattuilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei kukaa motita kun suomalaista rahaa virtaa kaiken aikaa ulos valtavia summia. Jos vähän tulee takaisinpäin heti poliisit asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomalaiset pankit eivät ole "huomanneet" mitään epäilyttävää ... Niinpä niin. Raha on loppupelissä pankille aina "puhdasta" olipa sen alkuperä miten haiskahtavaa tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan liikuttelun keskiössä on jälleen Nordea. Mikähän on selitys tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kun yrittäminen ei enää kannata, pienet ja keskisuuret yritykset ovat joukolla siirtyneet suomenlahden eteläpuolelle jossa yrittäjien kohtelu on inhimmillisempää. Kyseessä taitaa olla yritystoiminnan voittojen kotiuttaminen Suomeen, eikä veroparatiiseihin siirto mikä ei suomalaisia hyödytä lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö.
Eiköhän se ole justiinsa toisinpäin?
Rahaa siirrellään maasta ja yhtiöstä toiseen siksi, että "likainen" raha muuttuu puhtaaksi kuin pesukoneessa näin toimiessa ja viranomainen ei pääse rahan alkuperään käsiksi.
Virossa olevat suomalaiset pikku " yrittäjät " eivät varmasti tuo rahojaan ainakaan suomeen,,,senhän kaikki tietävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne mitään venäläisrahaa oo vaan minun maksamattomat ylityökorvaukset joita pomo piilottelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yesss!!!1 Se on 20 miljoonaa plussa Suomen vaihtotaseelle-älkää nyt hyvät ihmiset sitä itkekö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt en ymmärrä? Eihän Venäläisillä pitänyt rahaa olla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eihän tavallisilla venäläisillä olekkaan rahaa, Rikollisilla, poliitikoilla ja "rehellisillä" liikemiehillä sitäkin enemmän. Useampi kymmenen vuotta on ryöstetty venäjän valtion rahoja. Kyllä siitä aikamoinen miljardipotti irtoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

321 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image