Talous

Mainos

Kysely: Enemmistö pk-yrityksistä ei palkkaisi puut­teel­li­ses­ti suomea osaavaa maa­han­muut­ta­jaa - Orpo pettynyt tulokseen

Alle kolmannes pk-yrittäjistä on kyselyn mukaan valmis työllistämään maahanmuuttajan, jos hänen suomen kielen taitonsa on puutteellinen. KUVA: Venla Tornberg
Talous 21.4.2017 1:49 | Päivitetty 21.4.2017 17:11
STT, Kaleva

Vain vajaa kolmannes pk-yrittäjistä on kyselyn mukaan valmis työllistämään maahanmuuttajan, jos maahanmuuttajan suomen kielen taito on puutteellinen.

Asia ilmenee Suomen Yrittäjien kyselystä, johon vastaisi reilut 1 000 pienten ja keskisuurten yritysten edustajaa.

Kyselyyn vastanneista yritysten edustajista reilu puolet ei ollut valmis työllistämään maahanmuuttajaa, jos hänen suomen kielen taitonsa on puutteellinen. Reilut kymmenen prosenttia vastaajista ei osannut ottaa kantaa asiaan. Etujärjestö Suomen Yrittäjät kysyi STT:n pyynnöstä maahanmuuttajien työllistämisestä osana yrittäjägallupiaan.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää tulosta yllättävänä.

- Olisi odottanut, että enemmän kuin kolmannes olisi valmis työllistämään maahanmuuttajan puutteellisellakin suomen kielen taidolla, Kuismanen sanoo.

Teollisuudessa eniten palkkausvalmiutta

Paljon kielteisesti palkkaamiseen suhtautuvia löytyy kaupan ja palvelualojen yrityksistä.

- Nämä ovat toimialoina sellaisia, joissa kielen merkitys on olennainen asia, Kuismanen sanoo.

Kaupan ja palvelualojen työpaikat ovat usein juuri niitä, joita kautta tullaan työmarkkinoille.

- Korkean tuottavuuden aloilla suomen ja ruotsin kielen osaaminen ei ole niin relevantti asia, koska työpaikoilla toimitaan englannin kielellä, Kuismanen sanoo.

Kyselyn perusteella teollisuuden puolella suomen osaamisella ei ole niin suurta painoarvoa. Teollisuuden alan yrityksistä palkkausvalmiutta löytyi puolella yrityksistä.

Kuismanen pitää kyselyn tulosta huolestuttavana. Hänen mukaansa Suomeen tulee jatkossa joka tapauksessa maahanmuuttajia ja heitä tarvitaan Suomen ikärakenteenkin takia lisää.

- Jos työllistymiseen ei tule muutosta, jonkun elätettäväksi he jäävät. Jos he jäävät sosiaaliturvan elätettäväksi, niin se on raskas taakka kantaa, Kuismanen sanoo.

Keinoja tilanteen parantamiseksi voivat Kuismasen mukaan olla esimerkiksi muutokset palkkausehdoissa ja kielitaitovaatimuksissa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on pettynyt siihen, että niin harva yrittäjä on valmis työllistämään puutteellisesti suomea osaavan maahanmuuttajan.

- Minut kyselyn tulos herätti. Tästä täytyy käydä laajempaa keskustelua, jotta prosentti saadaan ylemmäs, Orpo sanoo.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Maahanmuutto tulee tuhoamaan Suomen talouden ja myös moraalin. Kenen täällä kannattaa töitä tehdä jos tänne tulee nuoria miehiä jotka me joudumme elättämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän yrittäjä palkkaa sellaista väkeä jonka kanssa ei pysty puhumaan,pk yritykset ovat suomi pienoiskoossa harva suomalaisita osaa vieraita kieliä.koulussa pitäs olla valinnan vapaus kielissä vois opiskella niitä kieliä jota tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä nämä isossa määrin tule ikinä töitä tekemäänkään kun kaiken saavat ilmaiseksi taikaseinästä. En itekään tekis töitä jos joku maksas kaiken mun puolesta mm ilmaisen asunnon, ruan, terveydenhuollon...nyt mut verotetaan kuoliaaksi kun joudun näiden elämisen maksamaan, ei ole varaa tehdä esim lapsia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en asioi ravintoloissa tai kaupoissa joissa ei saa palvelua suomeksi tai ruotsiksi.

Yrittäjä päättää vapaasti tarjoamastaan palvelusta, asiakas päätää vapaasti mihin rahansa kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että pitäisi palkata vaikka tärkeä taito uupuu? :D kaikkea sitä. Seuraavaksi ilman trukkikorttia trukin puikkoihin, kun eihän siinä Suomea tarvita, kouluttajan vika kun ei hyvää opetusta saa perille :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Te-toimiston toiminta

Voi pyhä jyssäys ! Nuo puhelimessä tehdyt myyntityöt ovat oikeastaan pahoja ansoja, jos nyt tuon takia TE- toimisto vii... Lue lisää...
asioista perillä ole...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.6.
Jari on tauolla. 26.6. - 1.8.

Naapurit

25.7.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image