Talous

Kysely: Enemmistö keskeyttäisi Fennovoiman yhteistyön venäläisten kanssa

Talous 27.8.2014 14:20 | Päivitetty 27.8.2014 14:48
STT

Suomalaisten enemmistö hyllyttäisi Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen, kertoo Seura-lehden Taloustutkimuksella teettämä kysely. Seura kysyi, mitä mieltä vastaajat ovat hankkeen jatkamisesta venäläisen Rosatomin kanssa.

Kyselyyn vastanneista 63 prosenttia joko luopuisi yhteistyöstä kokonaan tai lykkäisi hanketta toistaiseksi. Vain 30 prosenttia jatkaisi hanketta entiseen tapaan. Seuran mukaan Ukrainan kriisi on saanut suomalaiset suhtautumaan varovaisemmin ydinvoimalahankkeeseen.

Hankkeen pääomistajia edustavan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen pitää ajatusta hankkeen lykkäämisestä vaikeana.

- Aikataulut, budjetit, kaikki on viritetty tähän ajankohtaan. Ellei päätöstä saada, syntyy valtavan suuri epävarmuus, Ottavainen sanoi Seuran haastattelussa.

Kyselyyn vastasi runsaat tuhat ihmistä elokuun puolivälissä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Ei ole merkitystä prosenteilla kuka maksaa, tarvitsemme työpaikkoja suomeen, ei anneta kaikkien valua pois suomesta. myös päättäjien pitäisi edistää suomen jatkuvaa kehitystä. Jos saamme lisää edullista sähköä se voi herättää myös muita ulkomaalaisia sijoittajia sijoittamaan suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU lisää pakotteita jotka ovat hyvin todennäköisesti rahoitukseen liittyviä. Alkaa kuolinkellot lyömään Fennovoimalle kun Ukrainan kriisi jatkuu eikä loppua näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupankäyntiä meidän pitää harrastaa reilusti ja tuomita reilusti Venäjän valloitusretket, jotta hekin tietävät, että suomalaiset puolustavat omaansa. (Pelko pois, 27.8.2014 19:56)
Tästä samaa mieltä, MUTTA
Fennovoima hanke on täysin eri asia kuin normaali kaupankäynti. Tämähän olisi varsinainen valloitusretki.
Tässä venäläiset omistaisivat vähintään 34%, mahdollisesti jopa 49,9%.
Venäläiset myös ovat rahoittamassa hanketta 83,5% , mahdollisesti jopa 87,5%.
Venäläiset omistaisivat koko ketjun, rakentamisesta käyttöön (yksinoikeus uraanin toimituksiin).
Ainoat mitkä selkeästi olisi suomalaisilla ovat jätteet, riskit ja haitat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä kertaa calluppia on koostanut Seura, ja siitä uutisoi suomalainen huipputason luotettava STT. En olisi uskonut, että suomalaiset lampaat ovat näin helposti saatu uskomaan venäläisvastaiseen propagandaan. Itsenäisyys ja oma raha on jo menetetty, ja nyt on pidettävä kiinni itsenäisestä ajattelusta ja mielipiteenmuodostamisesta ilman kaikenmaailman calluppeja. Ministerin tapaan callupinkin sanoja voidaan asetella hyvin tai huonosti, ja minäkin varoitan lampaita pitämään villoistaan kiinni, ettei veli-venäläinen tule keritsemään niitä. Vaikuttaa siltä, että "yöpakkaset olisivat jälleen" palaamassa Venäjänsuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lopettaa hanke, koska veronmaksajan tuella ei voi toteuttaa tämäntyyppistä riskejä sisältävää kymmenien vuosien hanketta, jos kerran kansa on vastaan. Uusiutuvia vain tilalle niinkuin muuallakin länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen tätä vastustusta. Miksi vastustaa teollisuusinvestointeja tällaisessa markkinatilanteessa ja vastaavasti kyyristellä ja nuolla venäläisten takapuolta Ukrainan kriisissä. Ei oikein käy yksiin. Mielestäni olisi parempi suhtautua myönteisesti kaupankäyntiin Venäjän kanssa myös teollisuusinvestoinneissa ja jättää kyyräilyt Ukrainan kriisissä pois. Meillä on hyviä kokemuksia venäläisistä teollisuusinvestoinneista takavuosilta ja ostihan Raahen Voima äsken uudet generaattorinsakin Venäjältä. Kaupankäyntiä meidän pitää harrastaa reilusti ja tuomita reilusti Venäjän valloitusretket, jotta hekin tietävät, että suomalaiset puolustavat omaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ens viikolla aletaa 5 miljonnan euron tietä tekkeen,siellä ei Eskorteilla rällätä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mukava lukea välistä myös positiivisia uutisia! Ja VR: huomattavasti isompi lasku tulee jos tämä laitos rakennetaan. Ne jotka siihen ovat lähteneet mukaan ja hankkeen puuhamiehet saavat maksaa aiheutuneet kulut omasta pussistaan. Aina ei kaikki onnistu, ja joskus se on tulevien sukupolvien ja ennenkaikkea ympäristön etu! Niinkuin esimerkiksi tässä tapauksessa. Te hankkeen puuhajaat ja mukana olijat, laittakaa sukan varteen seteleitä, kohta niitä teiltä karhutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen venäläistä ydinvoimalaa Suomeen haluava pitäisi testata. Joko ymmärrys ei riitä normaalielämän ratkaisuihin, tai toinen vaihtoehto on, että ovat separatisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisesta käy ilmi, että vaikka kyselyn on tilannut Seura, on sen toteuttanut Taloustutkimus. Gallupkyselyissä haastatellaan ihmisiä niin, että sukupuolet, ikä- ja tuloluokat jne. ovat laajalla skaalalla edustettuina, ei siis pelkkiä Seuran lukijoita. Kyselyllä mittaa ihmisten mielipiteitä, eli se ei ole äänestys, jonka avulla suoraan päätettäisiin, mitä esimerkiksi ydinvoimalahankkeelle tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankala on Fennovoiman kannattajien ja junailijoiden väittää, että projekti on yhteiskunnan kokonaisedun mukainen, jos sille ei ole sosiaalista lupaa. Jos muodollisdemokraattisessa PAP-prosessissa laitoshanke määritellään yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi, niin eduskunta menettää entisestään kansan luottamusta korruptoitumattomana, äänestäjien tahtoa kunnioittavana laitoksena. Eduskunta toimii silloin niiltäkin osin yhteiskunnan kokonaisedun vastaisesti.
PS: Fenovoiman projektin hyytyminen ei aiheuta paljoa irtisanomisia Pohjois-Suomessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen, joka on jossain kohtaa kannattanut Fennovoiman hanketta ja äänestänyt sellaista edustajaa valtuustoon tai eduskuntaan on vastuussa siitä, mitä hankkeen kaatuminen tulee aiheuttamaan. Niin paljon on siihen uhrattu aikaa ja energiaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Rosatom ei kelpaa rakentajaksi kelpaako teille Areva. Avatkaa silmänne te haukutte väärää puuta. Tästä tulee iso lasku jos homma nyt pysäytetään. Olette varmaan halukkaita maksamaan jos saatte tahtonne läpi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko ajanhan tässä on vastustettu tätä järjetötä hanketta, josta tulee arvaamattomia laskuja varsinkin yhteiskunnan maksettavaksi. Ydinvoiman ja ydinvoimahankkeiden laskut aiheuttavat yksinomaan ydinvoiman kannattajat ja niistä on väärin syyllistää niitä, jotka ovat yrittäneet estää täysin ennakoitavissa olevia vahinkoja tapahtumasta. Niin tai näin, ydinvoimaa junailleet tahot ovat nimenomaan suunnitellet, että sivulliset ja viattomat maksavat laskut ja kärsivät muutkin haitat. Jos projekti pysähtyy tässä vaiheessa, lasku syyttömille on joka tapauksessa pienempi kuin jos homma vedetään ydinvoimalalle tyypilliseen loppuun saakka, joten turha yrittää pelotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko Pro Hanhikiven edustajat sai maakaupoista?Kohtahan sitä vois taas aktivoitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden masinoima Fennovoiman vastainen kampanja jatkuu. Nämä isänmaan parturit eivät ymmärrä teollisuuden merkitystä Suomelle. Kaikki eivät voi olla Stadissa valtion leivissä. Pitää olla myös oikeita työpaikkoja. Fennovoimalla saataisiin kestävyysvajettakin kurottua kiinni melkoinen potti. Fennovoimalla saadaan vähennettyä sähkön tuontia mm. Venäjältä, joten hanke on tässäkin mielessä merkittävä. Jos hanke haudataan, on selvää, että Siperian ylilennot loppuvat. Samalla voidaan haudata myös Finnair.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image