Talous

Komissio haluaa yhdistää Suomen ja Baltian kaa­su­mark­ki­nat

Talous 16.2.2016 13:12 | Päivitetty 16.2.2016 15:36
STT

EU-komissio haluaa Suomen ja Baltian maiden auttavan toisiaan mahdollisissa kaasukriiseissä. Komissio esittää, että EU-maat muodostaisivat yhdeksän energia-aluetta, joissa kaasuntoimitukset turvattaisiin jakeluhäiriöiden varalta. Pyrkimyksenä on vähentää etenkin Itä-Euroopan maiden riippuvuutta Venäjän kaasusta.

Suomi ja Baltian maat muodostaisivat yhden alueen. Tällä hetkellä Suomen ja Baltian välillä ei ole kaasuyhteyttä, mutta sellainen on suunnitteilla Balticconnector-kaasuputken kautta. Suomi ja Viro ovat hakeneet hankkeelle EU-tukea. Ilman merkittävää investointitukea hanke ei toteudu.

- Toteutuessaan (hanke) mahdollistaisi kaasumarkkinoiden avaamisen ja parantaisi myös kaasun toimitusvarmuutta sekä vahvistaisi kilpailun kautta kaasun kuluttajan asemaa Suomessa, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) tiedotteessa.

Komissio julkisti tänään listan ehdotuksia, joiden avulla EU-maat voisivat monipuolistaa energianlähteitään ja vähentää riippuvuutta yksittäisistä toimittajista. Komission mielestä Itä-Euroopan maat ovat liian riippuvaisia venäläisestä kaasusta.

- Poliittiset jännitteet rajoillamme ovat selvä muistutus siitä, että ongelma ei häviä mihinkään, energiakomissaari Miguel Arias Canete sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomi kuuluu huolta herättävien maiden ryhmään: Suomi ja Bulgaria ovat ainoita EU-maita, joiden kaikki kaasu tulee Venäjältä.

Suomessa asiasta ei olla huolissaan, sillä kaasu muodostaa vain pienen osan Suomen energiapaletista. Vuonna 2014 kaasun osuus oli seitsemän prosenttia energian loppukulutuksesta.

- Kaasun käyttö painottuu nyt Suomessa teollisuuteen, ja toimintavarmuus on hoidettu isolta osin muilla, korvaavilla polttoaineilla, Rehn sanoo.

Toisin kuin monilla Itä-Euroopan mailla, Suomella ei ole ollut ongelmia kaasuntoimituksissa. Itä-Euroopassa kotitaloudet lämmittävät asuntojaan kaasulla, mikä lisää maiden haavoittuvuutta toimitushäiriöille.

Nord Stream 2 suurennuslasin alla

Komissio haluaa lisätä myös EU-maiden solmimien energiasopimusten läpinäkyvyyttä. Komissio esittää, että se saisi oikeuden puuttua jo ennalta EU-maiden ja unionin ulkopuolisten maiden välisiin energiasopimuksiin. Pyrkimyksenä on ennaltaehkäistä sopimuksia, jotka ovat EU-lainsäädännön vastaisia.

- Kun sopimukset on allekirjoitettu, on usein jo liian myöhäistä, komissaari Canete sanoi.

Suomella ei ole hallitustenvälisiä kaasusopimuksia. Sen sijaan Suomella ja Venäjällä on yhteistyösopimus ydinenergiasta. Komission esitys ei koske ydinvoimasopimuksia, sillä niiden valvonta kuuluu Euroopan atomienergiayhteisö Euratomille.

Komissio haluaa lisätä myös kaupallisten energiasopimusten läpinäkyvyyttä, vaikka niihin komission on vaikea puuttua.

Viime aikoina suurennuslasin alla on ollut Venäjältä Saksaan kaavailtu Nord Stream 2 -kaasuputkihanke, joka tuplaisi nykyisen putken kapasiteetin. Komission mukaan hanke on EU:n energiapolitiikan tavoitteiden vastainen, sillä se lisäisi entisestään EU-maiden riippuvuutta Venäjän kaasusta.

Itä-Euroopan maat ovat nostaneet hankkeesta metelin, koska sen seurauksena Puolan ja Ukrainan läpi kulkevan kaasuputkiston merkitys vähenisi.

Saksan mielestä kyseessä on puhtaasti kaupallinen hanke. Myös Suomen hallitus pitää hanketta taloudellisena eikä halua politisoida sitä.

Suomi on myöntänyt hankkeelle merenpohjan tutkimusluvan Suomen talousvyöhykkeelle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on Suomessa kesken.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image