Talous

Kiky-sopimus näkyy - julkisella puolella ansiot laskivat, yksityisellä nousivat

Julkisen sektorin palkat laskivat, kun taas yksityisellä sektorilla palkat nousivat. KUVA: Pekka Aho
Talous 12.10.2017 9:22 | Päivitetty 12.10.2017 9:32
STT

Kilpailukykysopimus heijastuu ansioihin. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan valtiolla ja kuntasektorilla nimellisansiot laskivat noin prosentin heinä-syyskuussa viime vuoteen verrattuna. Syynä on osin kiky-sopimuksessa sovittu lomarahaleikkaus.

Yksityisellä puolella nimellisansiot nousivat 0,6 prosenttia heinä-syyskuussa.

Keskimääräiset reaaliansiot, joissa on otettu huomioon myös inflaatio, laskivat kaikilla palkansaajilla keskimäärin 0,4 prosenttia.

Myös säännöllisissä ansioissa yksityinen puoli on edellä. Tilastokeskuksen säännöllisistä ansioista on jätetty pois esimerkiksi tulospalkkiot sekä kiky-sopimuksen lomarahaleikkaukset. Yksityisellä sektorilla säännölliset ansiot kasvoivat heinä-syyskuussa 0,6 prosenttia, valtiolla 0,5 ja kuntasektorilla 0,3 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Nyt on oikea suunta. Suomessa on niin paljon turhia valtion virkoja, ettei ole ihme että yli 100 miljardia velkaa. Tuottamattomasta työstä ei pidä maksaa liikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi maatalouden ja yrittäjien eläkkeet maksetaan meidän verovaroilla yli 70 prosenttia. Vuonna 2018 siihen menee yli miljaardi euroa. Pitääkö kikyn siitä ottaa kaikki pois. Maksakoot hekin omat eläkkeensä kuten palkansaajatkin maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on Sipilän käsitys kansalaisten välisestä tasa-arvosta ja osallistumisesta koko kansan talkoisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksille jaettavat 'tuet' - ( paljonko korruptiota ja lahjuksia ) - ilmaista rahaa veronmaksajilta:
- Vuonna 2007 ne olivat 0,270 miljardia euroa
- Vuonna 2011 ne olivat 1,600 miljardia euroa
- Vuonna 2015 ne olivat 3,265 miljardia euroa
- Vuonna 2016 ne olivat 4,136 miljardia euroa
Mm. tuulimyllyjen omistajat ovat miljonäärejä suoraan verovaroistamme - kuten kommunisteille sopiikin.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylläolevat luvut sisältävät ns verotukea joka ei ole todellista tukea vaan on verotuksen tasoa. Verotuki voisi ajatella myös niin että yrityksiltä olisi voitu periä enemmän veroa mutta niin ei ole haluttu tehdä. Suorat rahalliset tuet ovat huomattavasti pienemmät. Suurin tuki on tietysti Sipilän Talvivaaran tukemisen johon on mennyt jo useampi sata miljoonaa.

Valtiovarainministeriöstä löytyy dokumenttia Suomen verotuesta joita on 190 kpl ja on vuositasolla 25 miljardia euroa. Tässä valossa yritysten 3 miljardin verotuet ovat aika vähäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkö kukaan kuinka paljon kiky pudotti kansanedustajien ja ministereiden lomarahoja tai palkkioita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä olisi varaa laskea julkisen alan palkkoja, pidentää työaikaa ja vähentää lomia yksityisen aloja vastaavaksi, niin paljon on vielä eroa.

Mikäli palkkoja vertaillaan niin silloin palkka pitää laskea todellisten työtuntien osalta. Julkisen alan 2,5 viikon ylimääräinen loma vastaa palkkaerossa noin 10%. Eli pidempien lomien ja lyhyempien työaikojen takia julkisella puolella pitäisi olla 10% alemmat palkat kuin yksityisellä. Julkisen alan lomarahan leikkaus oli vain noin 2% palkasta joten aika vähän tällä tasattiin yksityisen ja julkisen alan työaika eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni tulot eivät muuttuneet vaihtaessani yksityiseltä kunnalliselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutamia faktoja kokonaistyöajasta, esimerkiksi tietyillä teollisuuden aloilla(käsittää myös yksityiset) keskimääräinen viikkotyöaika on noin 36,6 tuntia, myyntityöntekijät noin 38 tuntia viikossa ja rakennusalan työntekijät noin 40 tuntia viikossa eli julkisen sektorin opetusalan opettajia lukuunottamatta ollaan yksityisellä puolella aika lähellä samaa viikkotyöaikaa, tietysti yrittäjät ovat erikseen, mutta eiväthän kaikki ole yrittäjiä toimiesssaan yksityisellä sektorilla. Esimerkiksi teollisuudessa työskennellään keskimäärin 227 päivää vuodessa ja työviikkoja kertyy keskimäärin 47 vuodessa työajan ollessa 37,5 tuntia viikossa. Lisäksi on hyvä muistaa, että et kunta-alan työntekijöillä ei ole käytettävissä niin sanottuja pekkaspäiviä, jotka lisäävät kyseisillä aloilla konkreettisten lomapäivien määrän 42,5 päivään per vuosi (30pv+12,5pv).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen homma tuo KIKY. Sote - alalla työskentelevänä tämä on tullut turhankin tutuksi. Ennen KIKY:ä sairaanhoitajan palkka yksityisellä puolella oli pääasiassa G- Palkkaluokassa G25 - G26. Nyt KIKY:n myötä yksityisellä sairaanhoitajien palkat ovat pudonneet sen kummemmin selittelemättä palkkaluokkaan G23 ja G21 tasolle. Toinen mikä yksityisellä puolella sairaanhoitajien palkoissa on muuttunut on TES. Tätä nykyä jopa "erikoissairaanhoitoon" kuuluvat työtehtävät määritellään sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen kuuluviksi.

Kiky:n tarkoitus oli parantaa yksityisen puolen kilpailukykyä julkisiin palveluihin nähden. Kilpailukykyä lisäämään yksityisellä puolella kuitenkin laskettiin esimerkiksi sote - alalla, sairaanhoitajien palkkoja keskimäärin 170 - 225e.

Minun on vaikea ymmärtää, miten KILPAILUKYKY PARANEE kun palkkoja lasketaan. Selitys tähän lienee, että työntekijöiden kautta ei oletetakaan nostavan työnantajan palkkoja vaan kilpailukyvyn nouseminen tapahtuu muulla tavoin, esimerkiksi henkilöstökuluja karsimalla, hintoja nostamalla (MOT) ja palveluita mukauttamalla niin, että palveluntarvitsijan tarvetta ei enää huomioida palveluita tarjottaessa, vaan palveluntarvitsijalle jää valinnanvapauden mahdollisuus. (MOT)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No. Eikö tuo ole hyvä?

Hyvinvoiva yksityissektori elättää sen julkisen sektorin.
Yhteiskunta, jossa palkat nousevat vain julkisella puolella, romahtaa lopulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskotko itsekään tuohon kommenttiisi?
Hyvinvoiva yksityissektori elättää sen julkisen sektorin.
Itse julkiselle työskentelevänä olen tehnyt havainnon että kun sairaalamaailmaan pesinyt sisään yksityinen palveluntuottaja, hinnat ja kustannukset kohonneet sekä laatu tullut huonommaksi keikkalääkäribuumin myötä. Kukaan ei enää vastaa esim. kansanterveydestä, pitkäaikaissairaiden / pitkäaikaissairauksien, kansansairauksien hoidosta ja seurannasta, ei. Keikkalaiselle sellainen rooli ei sovi koska viikko tai kuukausi siellä, toinen täällä. Eli tehdään vain suoritteita. Muutoinkin keikkafirmojen kautta tulevat työntekijät maksavat julkiselle sektorille puolitoista - kaksi kertaa enemmän kuin työhön sitoutuneen ja kokonaisuuksia hallitseva työntekijä.
Ja entä ne verorahat. Julkisen sektorin työntekijä maksaa veronsa Suomeen, yleensä kuntaan jossa työskentelee. Julkinen sektorin toimii nollasumma periaattella vastoin kuin yksityinen jonka tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen ja tätä kautta kaikkinainen verokikkailu, veronkierto ym. vilunki kuuluu asiaan ja voitot tilitetään veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmentäisin tuota kyllä kotimarkkinoilla ja vientimarkkinoilla. Vienti rahoittaa kotimarkkinoita. Yksityiseltä puolelta osa on vientisektoria, osa ei. Julkiselta puolelta en tiedä vientisektoriin laskettavia, mutta varmaan niitäkin löytyy esim. ulkoministeriön jne.. alta.

Valtion, maakunnan, kunnan, perheen, yksityisen henkilön kannalta asia on ihan yhtä selvä - jos ulkopuolelta tulee vähemmän rahaa kuin omien rajojen sisällä kulutetaan, rahat jossakin välissä loppuvat. Tämähän ei tarkoita, että kotimarkkinoiden työt olisivat vähempiarvoisia kuin vientimarkkinoiden. Etenkin jos taloudellisia asioita ei käytetä mittarina, niin yhdenkin ihmishengen pelastaminen kotimaisella sektorilla on eettisesti arvokkaampaa kuin risteilyaluksen myynti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälä olevat kommentit ovat varmasti aitoja ja koettuja, mutta laitanpa vielä itse yhden näkökulman asiaan. Työskentelen nykyään kunnalla sosiaalipuolella ja työaikani on käytännössä reilut 40 tuntia eli 38h 45 min ja ruokatunnit, joita en pysty aina pitämään. Yksityisellä sektorilla tein töitä 37h 30 min ja ja se sisälsi ruokailun, palkkani oli noin 200 euroa parempi kuin nyt. Olisi myös oikeudenmukaista tasapuolistaa työajat esim. kunnan sisällä(tämä olisi ammattiliittojen tehtävä). Monesti menee sekaisin käsitteet yksityinen ja yrittäjä, kyllä yksityisellä puolella on myös lomaa vuodessa 6 - 7 viikkoa, varmaan alasta riippuen, mutta mulla ainakin oli.Nimimerkin Lomailua kommenti "Miten olikaan julkisen puolen lomat, niitä voi yksityisellä puolen vain uneksia...." ei siis kyllä kohdallani ainakaan pidä paikkaansa, lomaa on ihan yhtä paljon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meiltä vietiin lomarahoja yhteensä 1300€. Mukava olla mukana tässä yhdessä kaikkien kanssa🤼‍♂️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko ministereiden ja kansanedustajien, heidän avustajiensa ja muiden eduskunnassa loisivien palkat laskivat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olikaan julkisen puolen lomat, niitä voi yksityisellä puolen vain uneksia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image