Talous

Kiinalaiset sijoittajat iskivät silmänsä nyt Paltamon bio­teh­das­hank­kee­seen

KaiCell Fibers valmistautuu tekemään biotuotetehtaan Paltamoon kylätaajaman länsipuolelle. KUVA: Petri Hakkarainen
Talous 18.4.2017 9:32
Timo Myllykoski

Kiinalaiset rahoittajat katselevat jo kolmatta biotehdashanketta Pohjois-Suomessa. 

Sellu- ja biotuotantotehdasta Paltamoon suunnittelevan KaiCell Fibers Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kantola kertoo tehtaaseen sijoittamaan kiinnostuneita tahoja ilmaantuneen myös Suomen ulkopuolelta, mukaan lukien Kiinasta.

Kantolan mukaan asiat etenevät hyvin ja yhtiön sisäisen aikataulun mukaisesti.

– Palaamme asiaan tarkemmin, kun voimme kertoa siitä enemmän, hän toteaa.

Kainuun liiton aloitteesta perustettu KaiCell Fibers Oy on koko Kainuun yhteinen hanke.

Yhtiö valitsi marraskuussa tehtaan sijoituspaikaksi Paltamon ja kertoi valmistautuvansa seuraavaksi hankkeen yva-prosessiin. Tehtaan teknistaloudellisten selvitysten on määrä valmistua tämän kevään aikana.

Yhtiön tavoitteena on tehdä lopullinen investointipäätös vuoden 2018 loppuun mennessä ja aloittaa tuotanto 2021.

Kiinan vahvat rahoitusmahdollisuudet ja kiinnostus Suomen korkeaan osaamiseen ja innovatiivisuuteen näkyvät jo Pohjois-Suomessa.

Kemiin ja Kemijärvelle suunnitellut biojalostuslaitokset ovat toteutumassa nimenomaan kiinalaisyhtiöiden sekä Kiinan kehityspankin vetäminä.

Lue lisää 18.04.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Nykyaikana on päästöikeudet kalliimpia kuin energia, jota vielä valtio tukee, eli kannattavaa homma kiinalaisille, ei suomalaisille joilla ei ole enää teollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisilla näyttää olevan liikaa löysää rahaa kun sitä tarjotaan ovista ja ikkunoista. Mistähän noille kaikille riittää muka puuta, pannaan kaikki pohjoisen metsät sileiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos katsoo kotimaisten puunjalostajien maksamia hintoja kuitupuusta, vakuuttaa 10 vuotta paikallaan pysynyt hintataso puuta olevan tarjolla aivan liikaa. Jos siitä olisi pula tai tiedettäisiin siitä tulevan pulaa, kääntyisi puun hinta nopeaan nousuun. Puunjalostajilla on edelleen varaa tuottaa Venäjältä kotimaista selvästi kalliimpaa puutavaraa, mutta tätähän toteutetaankin vain tarkoituksella pitää kotimaan puun hintatasoa alhaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, että lainsäädännön kautta pitäisi luoda keinotekoista biopolttoaineen raaka-aineen, puun, kysyntää ja näin saada puun hintaa keinotekoisesti ylöspäin ? Tällaisten vippaskonstien maksumiehinä ovat aina olleet veronmaksajat ja kuluttajat. Siitä on aito yrittäjyys kaukana. Eipä ihme, että suomalaisilla on vaikeuksia pärjätä vientimarkkinoilla, kun siellä ei voida moisiin sisäsiittoisiin tukiaisiin tukeutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä tukiaisista ollut mitään puhetta, väitettiin vain, että jos tavaralla on kysyntää ja jos on vielä pelko, että se ei riittäisi kattamaan kysyntää, nousisi hinta nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"väitettiin vain, että jos tavaralla on kysyntää"

Ja miten tämä kysyntä luodaan ? Sillä, että lainsäädännöllä pakotetaan polttoaineen myyjät sekoittamaan 40 - 50 % biopolttoainetta perinteisen polttoaineen sekaan. Tällä luodaan lainsäädännöllä keinotekoista biopolttoaineen. puun, raaka-aineen kysyntää. Jos tuo ei ole tuikaispolitiikkkaa niin mikä ? Jos puun myyjät haluavat aidosti luoda puun kysyntää enemmän kuin on tarjontaa ja nostattaa sillä puun hintaa, niin lopettakoot puun myynnin. Niin yksinkertaista se on.

Oma tukiaiskuvionsa on toki suorat valtion tuet biopolttoainetehtaiden investointeihin. Niistähän ei ole vielä annettu julkisuuteen mitään tietoa. Se vain on varmaa, että jos vanhat merkit vähääkään pitävät paikkansa, kepulla on jo pääkonttorissaan uuden tukiaisautomaatin piirustukset valmiina.

Googlaa: Mauri Pekkarinen polttoaineen sekoitevelvoite Maaseudun tulevaisuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen teollisuus pomot vain huokailee ja sanoo et suomessa on kannatamatonta tehdä mitään ja työllistää kun on niin Gallista työ voimaa.Pitäiskös niiten käyvä katteleen peiliin niin voin näkyä mies jolla on asenteet hukassa.Kohta iso osa uudesta teollisuudesta on Kiinalaiten käsissä.Jos ne hyvin menestyy niin sit suomen pamput ostavat ne Galliilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaikki siis Sipilän hallituksen ansiota. Niin paljon tuota Sipilää parjattu, mutta ei koskaan saa kiitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole Sippilän hallituksen ansiota vaan tämän prosessin siemen on kylvetty aikaisemmin. Aika hitaasti nämä hankkeet etenee kun ensin ilmoitetaan, että Kiinalaiset on kiinnostuneita mutta sitten ei kuulu vuosiin mitään. Miksi emme itse tekisi sellu- ja biotuotantotehtaita kun kerran se tietotaitokin on täällä. Samalla jäisi ne voitot Suomeen kun nyt ne menevät Kiinaan. Epäilen, että jos nämä tavallaan pilottilaitokset alkaa kunnolla tuottamaan niin Kiinalaiset vievät ne Kiinaan ja tekevät Kiinaan lisää näitä jos se vaan suinkin mahdollista ja taas suomalaiset jää nuolemaan näppejään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten kun harvennukset on tehty ja kukaan ei osta tukkipuuta niin paljon kun sitä olisi. Vai onko metsämme tarkoitus hakata vain vähäarvoisen bulkkituotteen raaka-aineiksi? Sillä menolla ei metsistä paljon vaurautta kerry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen joka hivenenkään tietää Suomen metsätaloudesta on myös tietoinen merkittävistä harvennusrästeistä. Varsinkin talviharvennusleimikon saaminen kaupaksi on ollut jo vuosikausia hyvin vaikeaa. Ensiharvennusleimikkoa on turha edes tarjota sillä siihen ei tule yhtään tarjousta.

Ongelma tämä on siksi että harventamattomassa metsässä puu ei kasva vaan riukuuntuu. Niin että muutama tälläinen kuitu- tai energiapuuta käyttävä biotehdas Suomeen tarvitaan jotta välttämättömät harvennukset saadaan tehtyä. Tilin metsänomistaja tekee tietysti vasta päätehakkuussa joten metsänomistajille harvennuksilla ei ole juurikaan taloudellista merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli metsän tuottoa on siis syytä antaa pois ellei peräti maksaa pois ottajalle? Sekö on pelin hengen oltava? Tämänkö kiinalaiset tajuavat oikein juuriaan myöten? Suomalainen suorastaan ojentaa ilmaista riukua sellupataan. Muualla siitä joutuu maksamaan. Vai kelpaisiko suomalaiselle mitenkään ehta tuotto raaka-aineesta, jolle on kysyntää? Ei kai kelpaa. Metsäteollisuuden hölmöksi opettama suomalainen metsänomistaja taitaa pysyä köyhänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että harvennushakkuilla tehtäisiin polttoainetta ajoneuvoille. Mahtaakohan olla kannattavaa hommaa ? Paitsi tietenkin jos polttoainelitran hinta nousee kaksinkertaiseksi. Mutta onkos sen jälkeen harvennushakkuut ja rankojen kuskaaminen tehtaalle enää kannattavaa ? Paitsi jos valtio rutkasti verovaroilla tukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reilut 100 vuotta sitten Kainuun nälkäinen kansa eleli pitkän tervaorjuuden loppuvaiheita. Tervaorjuuden aikana valistuneet vierailijat panivat merkille miten räikeää orjuus ja luonnon tuho oli. Köyhdyttävän elinkeinon orjuus uhkaa taas. Sellun tahi etanolin vähäinen jalostusarvo ei tuo vaurautta maakuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä menoa kun päästetään riittävän iso taho manipuloimaan rajallisten resurssien hintaa rajattomilla pääomaresursseilla saadaan luotua toisinto siitä miten puujalostus tuotteet eivät kannata Suomessa koska raaka-aineen hinta on pilvissä. Osaaminen ja työpaikat ja tulonlähteet jälleen kerran viedään muille mantereille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Lainsäädännön kautta luodaan autoilijoille pakko käyttää biopolttoainetta ja näin saadaan paitsi polttoaineen hinta, niin myös biopolttoaineen raaa-aineen, puun , hintaa keinotekoisesti nostatettua. Siitäkös puu- ja sellu- sekä paperiteollisuus tykkää. Sehän se varsinaissta KiKy:ä olisikin. Voi hyvää päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Paltamossa ole tarkoitus tuottaa biopolttoainetta eikä pelkkää sellua, vaan jalostaa puuta pitemmälle. Tämähän on ollut ongelma jo pitkään, että Suomen puu viedään ulos liian pienellä jalostusasteella. Metsänomistajille hyvä, että saadaan myös kuitu/sellupuuta myyntiin ja toivottavasti myös kilpailun myötä paremmalla hinnalla. Ympäristöasiat pitää tietenkin huolehtia kuntoon. Työpaikat ovat Kainuuseen tervetulleita. Paluumuuttajia olisi, kun olisi töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, uutisoinnista ei kyllä käynyt pätkään selville minkälaisesta "biotuotannosta" on Paltamossa kyse. Biotehdas -nimikkeen alle voidaan laittaa melkein mitä vaan. Työpaikat ovat toki tervetulleita, mutta niiden tulee olla aidosti kannattavissa yrityksissä, eikä verovaroilla pyöritettävissä yrityksissä. Eikä kannattavuus saa perustua siihen, että lainsäädännöllä kuluttajat pakotetaan maksamaan kalliimpaa hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänekoskelle valmistuu suomen suurin biotuotetehdas, ja yllätys yllätys, sen päätuote on (jännitys tiivistyy): sellu. Biotuotetehdas nyt vaan kuulostaa paljon paremmalta kuin sellutehdas. Ihan samasta näissä muissakin hankkeissa on kyse.

Jyväskyläänkin rakennettiin tuossa muutamia vuosia sitten uusi ekovoimala, jonka pääpolttoaine on turve. Ennen vanhaan niitäkin kutsuttiin ihan vaan turvevoimaloiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

15:31
Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja jakoi videon käsittämättömästä ajamisesta suojatiellä - "Säännöt pahasti hakusessa"
15:20
Parikymppiselle miehelle syyte taposta Espoossa – uhri löytyi ammuttuna, motiivin epäillään liittyvän huumeisiin
15:16
Sinisiä uhkaa nykymenolla todellinen romahdus – Tutkija: Matkaa muutamankin edustajan läpi saamiseen
14:50
Brexit-ministeri odottaa maan parlamentin tukevan EU:n tulliliiton jättämistä
14:42
Sarjanäpistelijä hiippaili liikkeeseen, uteli tuotteista, iski kyntensä modeemeihin ja huristeli pois paikalta
14:39
Raskilla riittää todistettavaa seiskapelissä - Komarovin pelaaminen edelleen arvoitus
14:14
Lepomäki mätkii kirjassaan kokoomuksen johtamistapaa: "Valtaa käyttää tilataksiin mahtuva miesporukka"
121
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
47
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
44
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
43
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
36
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
30
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
25
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

303 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image